Helena Zdráhalová • foto: red. • 27. dubna 2015

UK otevírá výstavu o mistru Janu Husovi. Užijete si ji i se svým chytrým telefonem

Mistr Jan Hus nejen jako mučedník a náboženský reformátor, ale také jako student, učitel, děkan a především rektor tehdy pražské, dnes Karlovy univerzity. Tímto nevšedním úhlem pohledu se budou moci podívat na jednu z nejvýznamnějších osobností naší historie všichni, kdo se v následujících dnech vydají do Karolina na novou výstavu nebo si do svých telefonů stáhnou pro tuto příležitost speciálně vytvořenou informační a herní aplikaci.

6. července uplyne přesně 600 let ode dne, kdy M. Jan za svou pravdu zahynul na hranici, kterou mu vystavěl kostnický koncil. Právě při té příležitosti se Univerzita Karlova rozhodla vzdát hold této významné osobnosti, která od roku 1398 na pražské univerzitě přednášela, a v letech 1409 až 1410 dokonce univerzitu vedla.

V Křížové chodbě Karolina, historickém srdci univerzity, kterým se za svého života procházel i sám Jan Hus, se tak návštěvníci od 28. dubna do 28. srpna letošního roku budou moci vrátit v čase do období na přelomu 14. a 15. století prostřednictvím expozice, kterou připravovali odborníci Univerzity Karlovy v čele s děkanem Husitské teologické fakulty UK prof. Janem B. Láškem, prorektorem UK prof. Janem Roytem a dr. Blankou Zilynskou z Filozofické fakulty UK a Ústavu dějin UK.

Prostřednictvím speciálně vytvořené aplikace pro chytré telefony a tablety, která je plná her a kvízů, budou moci zájemci ověřit svoje znalosti o mistru Janu Husovi

Prostřednictvím speciálně vytvořené aplikace pro chytré telefony a tablety, která je plná her a kvízů, budou moci zájemci ověřit svoje znalosti o mistru Janu Husovi

„Výstava je zasazena do autentického prostoru křížové chodby Karlovy koleje, v níž Jan Hus v závěru své akademické kariéry přímo působil. Z rozsáhlé tematiky spojené s Husem se zaměřuje na jeho univerzitní činnost a její přesahy do veřejného prostoru. Návštěvník zde potká Husa v intimnějším rozměru, než bývá zvykem. Seznámí se i s rozmanitými detaily jeho akademického každodenního života. Projde s ním promoční síní a posluchárnami, pražskými ulicemi i Betlémskou kaplí. Závěr výstavy připomene, jak se proměňoval přístup univerzity jako celku i jejích profesorů k této velké, mnohdy kontroverzní postavě českých dějin,“ vysvětlila Blanka Zilynská

Vedle uměleckých prací, jako jsou modely Husových soch od Karla Lidického a Vincence Makovského nebo kartony s návrhy vitráží pro arkýř Karolina od Jana Baucha, si návštěvníci budou moci prohlédnout například i faksimile Jenského kodexu a Richentalovy kroniky. Budou mít také mimořádnou příležitost zhlédnout téměř hodinový dokumentární film Mistr a kazatel, který pro Univerzitu Karlovu letos natočil režisér Zdeněk Pojman.

U příležitosti otevření výstavy navíc vznikla speciální aplikace pro mobilní telefony a tablety plná nejen informací o mistru Janu Husovi a samotné výstavě, ale i kvízů a her, které ověří znalosti o někdejším rektorovi pražské univerzity. Aplikace bude dostupná v infokioscích přímo na výstavě, kromě toho si ji zájemci budou moci zdarma stáhnout z příslušných internetových obchodů (pro Android v Google Play, pro iOS v App Store a pro Windows Phone ve Windows Store) ještě před tím, než do Karolina dorazí.

Výstava v Karolinu bude veřejnosti otevřená zdarma od 28. dubna do 28. srpna, denně vždy od 10 do 18 hodin.

Připomeňte si s Univerzitou Karlovou osobnost mistra Jana Husa i při dalších příležitostech. Program akcí a další zajímavé informace o této významné osobnosti naleznete ZDE. A aby vám nic z nových informací neuteklo, přidejte se na Facebooku do skupiny Pravdu neupálíš.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.