1. prosince 2010

Reprezentační prostory rektora UK osiřely. Dva obrazy putovaly na unikátní výstavu Karla Škréty

Souborná přehlídka Škrétova díla, která představuje téměř 400 exponátů z České republiky a ze zahraničí, je k vidění v těchto dnech ve Valdštejnské jízdárně a v Jízdárně Pražského hradu. Univerzita Karlova pro tuto příležitost zapůjčila ze svého majetku dva grafické listy a dvě olejomalby, a to Svatou Kateřinu, patronku filozofů, a Svatého Jana na Pathmu, patrona teologů.

Za normálních okolností zdobí Škrétovy olejomalby stěny reprezentačních prostor rektora Univerzity Karlovy v prvním poschodí historického Karolina. Až do 10. 4. 2011 budou přístupné široké veřejnosti na unikátní výstavě Karel Škréta (1610–1674): Doba a dílo.

Obraz Svatá Kateřina, patronka filozofů, věnoval pražské univerzitě roku 1658 pozdější polský král Michal Wisniowiecki, který v Praze na Filozofické fakultě předtím studoval. (Olej na plátně, 231,5 x 142 cm.)

Národní galerie v Praze se stala hlavním řešitelem vědeckovýzkumného projektu Karel Škréta (1610–1674): Doba a dílo, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejska a Norska prostřednictvím Finančního mechanismu EHP a Finančního mechanismu Norska.

Hlavním cílem tohoto projektu je vedle restaurátorského průzkumu vybraných uměleckých děl objasnění problematiky počátků barokního umění v Čechách a ve střední Evropě s důrazem na jeho italská východiska. Připravované publikace, konference, výstava a další aktivity mají postupně podat nový komplexní obraz historického a duchovního vývoje českých zemí v historické éře, jejíž výzkum byl v minulosti zvláště těžce ovlivňován ideologickými stereotypy.

Na řešení projektu spolupracují odborníci z Národní galerie v Praze se specialisty z jiných pracovišť, především z Ústavu dějin umění AV ČR, v. v. i., a Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Výstava Karel Škréta (1610 - 1674): Doba a dílo je dosud vůbec nejrozsáhlejší přehlídkou tohoto významného umělce, zakladatele barokního malířství v Čechách. Vedle prací samotného Škréty představí také díla jeho syna Karla Škréty ml., práce Škrétových žáků a dílenských spolupracovníků, jakož i vybrané ukázky z děl umělců, s nimiž se Karel Škréta setkal během svého pobytu v Německu a v Itálii, případně obrazy, na které navázal a jimiž se nechal inspirovat ve své vlastní tvorbě.

V rámci projektu je pro veřejnost připraven i bohatý doprovodný program.

Výstava je pro veřejnost otevřena ve Valdštejnské jízdárně a v Jízdárně Pražského hradu denně od 10 do 18 hodin, a to až do 10. dubna 2011 

(Lucie Kettnerová)







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.