Jdeme s dobou. 3. LF UK otevřela integrovanou učebnu biofyziky a ošetřovatelství

3. února 2011

„Je skvělé vědět, že ve světě plném špatných a složitých zpráv existují také nějaké dobré - a tahle patří k těm nejlepším,“ řekl děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. několik vteřin před tím, než symbolicky přestřihl bílou stuhu a oficiálně zahájil provoz nové integrované učebny biofyziky a ošetřovatelství na 3. LF UK. Posluchači obou oborů tak dostali k dispozici studijní pracoviště, které sleduje nejmodernější trendy výuky na lékařských fakultách.

Nová integrovaná učebna biofyziky a ošetřovatelství vybudovaná nákladem 2 milionů korun je výsledkem roční práce Ústavu lékařské biofyziky a lékařské informatiky a Ústavu pro ošetřovatelství 3. LF UK. Učebna simuluje pokoj intenzivní péče; přístroje, které využívá biofyzika, zde slouží k vysvětlení jejich funkcí a užití přímo na pacientovi, studenti ošetřovatelství tu mají k dispozici veškeré dostupné pomůcky k výuce manipulace a péče o pacienta.

„Jednotka je už na první pohled úžasná,“ uznale řekl děkan fakulty prof. Anděl, „a dál se ukáže, jak dobře se do výuky integruje. Zde se studenti mohou úspěšně a názorně seznámit s principy vyšetřovacích metod nebo s principy fyziologických systémů tak, aby jim porozuměli, a také s cestou, jak aplikovat tyto principy na jednotlivé konkrétní situace. Myslím, že snaha ukázat principy fungování věcí a procesů při léčbě a péči o pacienta by měla být na lékařské fakultě ve výuce přítomna už od samého začátku studia.“

Účastníky s novou integrovanou učebnou seznámila Mgr. Hana Svobodová, přednostka Ústavu pro ošetřovatelství 3. LF UK

„Studenti se dozví o principu přístrojů, se kterými se budou setkávat a využívat jejich pomoci ve své ošetřovatelské praxi. Simulace pokoje intenzivní péče se všemi možnými přístroji slouží k tomu, aby studenti viděli a mohli si vyzkoušet jejich užití přímo na figuríně, která je napojena na počítač a dokáže simulovat i některé fyziologické funkce – mohou jí měřit pulz, EKG, tlak a další parametry, které mohou odečítat a vidět na monitoru, stejně jako některé další funkce nastavené přes počítač. Mohou s figurínou pracovat a na základě určitého scénáře reagovat na intervence, které pacient potřebuje. Je tu ještě mnoho jiných modelů na aplikace injekcí, katetrizace, porting a tak dále.“

A skutečně po „zapnutí“ figurína ožila, začala dýchat, kašlat ba i sténat. Nebylo divu, po odkrytí přikrývky se na jejím těle ukázaly velké otevřené rány, zmodralé prsty na nohou tak akorát na amputaci. „Někteří studenti prvních ročníků ani nedokáží dokončit první hodinu a kvůli nevolnosti prchnou z učebny, ale to jen do doby, než postupem času získají odolnost a profesionální náhled a přístup k ošetřování pacienta,“ řekl s pochopením jeden z přítomných pedagogů, když viděl reakci části publika z řad amatérů. Obratné a zkušené ruce pedagogů oboru ošetřovatelství obnovily v krátké ukázce naději, že figurína přežije a že má tu nejlepší péči.


„Krásné prostředí učebny včetně moderního přístrojového vybavení, nové knihovny, podlah a celého zázemí vzniklo díky podpoře 3. lékařské fakulty při financování projektu,“ ocenil nové prostory RNDr. Eugen Kvašňák, PhD. z Ústavu lékařské biofyziky a lékařské informatiky 3. LF UK.

Ze simulované jednotky intenzivní péče lze vstoupit do její další, integrální části učebny biofyziky. Jeden z celkem tří grantů pokryl náklady na přístrojové vybavení učeben, další dva na distanční obory. „Všechny úlohy jsou živé, studenti mají na webu e-learning, teorii, úkoly i samotesty; v počítačích byly vytvořeny i multimediální pomůcky, se kterými studenti mohou pracovat a učit se samostatně, učitel je supervizorem učebního procesu. Snažíme se využít vedle klasických také nejmodernější metody výuky. Jdeme s dobou.“

Slavnostního otevření a zahájení provozu nové integrované učebny biofyziky a ošetřovatelství se zúčastnili také v pravém slova smyslu tvůrci přístrojového vybavení.

„Ano, některé přístroje, například model srdce, byly vyvinuty speciálně pro tuto jednotku," řekl Doc. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., děkan Fakulty biomedicínckého inženýrství ČVUT se sídlem v Kladně a vedoucí Ústavu lékařské biofyziky a lékařské informatiky 3. LF UK.

„Jejich autory jsou studenti Fakulty biomedicínckého inženýrství ČVUT, kteří v rámci svých diplomových prací vytvářejí výukové přístroje pro lékařskou fakultu. „Medicína 21. století je medicínou přístrojových, stále sofistikovanějších technologií a protože působím na obou fakultách, snažíme se je provázat tak, aby naši inženýři, kteří budou pracovat na klinikách, chápali smysl toho, proč je učíme medicínskému jazyku - aby si rozuměli s lékaři. A naopak, snažíme se i naše mediky stále víc přivést k práci s přístrojovou technikou a vysvětlovat jim její smysl, protože se s ní v praxi setkávají stále víc.“

tisková zpráva 3. LF UK

(Marie Kohoutová)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.