12. května 2011

Výzkum: Nejtěžší je studium medicíny, nejlehčí je zemědělství




Praha 11. května (ČTK)

Nejnáročnější studijní obor na vysokých školách je medicína, nejlehčí je zemědělství. Vyplývá to z odpovědí více než 8000 absolventů českých univerzit, průzkum provedlo Středisko vzdělávací politiky, což je pracoviště Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Absolventi zpravidla kladně hodnotili kvalitu vyučujících i školy, studium je ale podle nich velmi teoretické. Příprava do školy, přednášky a učení se na zkoušky prý studentům zaberou průměrně 34 hodin týdně.


"Výrazně lépe než v jiných oborových skupinách vnímají akademickou prestiž absolventi práva. V tomto ohledu naopak nejhůře vnímají svůj obor absolventi zemědělství. Jeho studium je zároveň vnímáno jako nejméně náročné," uvedli autoři výzkumu. Jako nejnáročnější naopak hodnotí studium absolventi zdravotnických oborů, kteří také tráví přípravou do školy a na zkoušky nejvíc času. Během semestru je průměrná doba strávená studiem 34 hodin týdně, více se ale učí i právníci nebo studenti strojírenství.


Respondenti hodnotili také odbornost výuky, z tohoto srovnání vyšla nejlépe Vysoká škola chemicko-technologická. Praktickou výuku naopak nejvýše ocenili absolventi Akademie múzických umění. "Naopak nejhůře v obou aspektech vidí svou školu absolventi Veterinární a farmaceutické univerzity Brno," konstatuje zpráva.


Pražská Vysoká škola chemicko-technologická dopadla dobře i při posuzování kvality vyučujících a v celkovém hodnocení kvality školy. Dobré profesory ocenili i absolventi Akademie múzických umění, Masarykovy univerzity a Univerzity Palackého v Olomouci. Jako nadprůměrnou pak svou školu označili také absolventi ČVUT a VUT. V celkovém hodnocení kvality škol dopadly nejhůře Ostravská univerzita, Slezská univerzita v Opavě, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a zlínská Univerzita Tomáše Bati.


"Téměř 90 procent absolventů souhlasilo, že důraz na výuku teorie byl při jejich studiích výrazný," upozornili výzkumníci ze Střediska vzdělávací politiky. "Na druhou stranu důraz na výuku praktických znalostí a dovedností potvrdilo jen zhruba 25 procent absolventů, tedy podstatně méně než v ostatních zemích. I přesto, že tento fakt je v České republice již delší dobu kritizován, za poslední roky důraz na získávání teoretických znalostí klesl jen nepatrně a důraz na výuku praktických dovedností se takřka nezvýšil," dodali.




Obor



Podíl studentů přesvědčených, že je studium náročné (v procentech)



Přírodní vědy



52



Informatické obory



59



Strojírenství, hornictví a hutnictví



60



Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika



69



Stavebnictví a architektura



64



Ostatní technické vědy a nauky



50



Zemědělsko-lesnické a veterinární vědy a nauky



34



Zdravotnictví, lékařské a farmaceutické vědy a nauky



71



Humanitní vědy a nauky



40



Ekonomie, ekonomika a administrativa



41



Právo, právní a veřejnosprávní činnost



69



Vzdělávání a sport



42



Vědy a nauky o kultuře a umění



40


?

Zdroj: Středisko vzdělávací politiky ? Adéla Klimešová mkv





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.