14. března 2012

Věda vážně, hravě i prakticky. Tak bude vypadat Den vědy na Filozofické fakultě

14. 3. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Rozhovory & portréty

Den vědy na FF UK chce ukázat, že humanitní obory ani dnes neztratily nic ze svého tvůrčího potenciálu. Celodenní akce proběhne 21. března od 10 hodin v hlavní budově fakulty a je otevřená nejen studentům či uchazečům o studium, ale i celé široké veřejnosti. Proč se fakulta rozhodla vědu touto formou prezentovat a na co se návštěvníci mohou těšit, nám řekl proděkan pro vědu a výzkum FF UK prof. PhDr. Ivan Šedivý, CSc.

Co bylo hlavním impulzem pro realizaci Dne vědy na Filozofické fakultě?

Vycházeli jsme z předpokladu, že prezentovat oborovou pestrobarevnost, kterou Filozofická fakulta skýtá, je určitě něčím, co by se mohlo setkat s ohlasem širší veřejnosti. Akce by měla populární formou mapovat úroveň současné vědy na Filozofické fakultě a poukázat na dobré jméno nejenom fakulty, ale celé Univerzity Karlovy. Jedná se o první akci tohoto druhu a bude to jistě nepřehlédnutelný den v běžném akademickém životě fakulty.

Pro koho jsou přednášky a semináře určeny?

Témata přednášek jsme koncipovali tak, aby zaujala jak nejširší veřejnost, tak naše kolegy a studenty z jiných fakult. Určitě se máme čím chlubit, vždyť v mnoha našich oborech jsme v České republice nejlepší a v některých jsme srovnatelní s evropskou nebo světovou špičkou. Zároveň chceme ukázat středoškolákům, již se právě rozhodují, který obor studovat, že humanitní obory rozhodně nejsou neužitečné, jak v některých kruzích v poslední době zaznívá. Naopak i po úzkoprofilových oborech, které tu lze studovat, je na trhu práce velký zájem. Značná poptávka je například po absolventech exotických jazyků.

Jak je celodenní program koncipován?

V první sekci nazvané Vidí věci jinak jsme chtěli ukázat, že jakkoliv je věda týmovou záležitostí, tak v humanitních oborech je role výjimečných badatelských osobností možná v jistém smyslu větší. A právě tyto mimořádné osobnosti dodávají výzkumu „lesk“. Návštěvníkům tedy mohu slíbit, že uslyší opravdové persony, které si vybraly ne úplně tradiční témata.

Panel mladé vědy dokáže, že na fakultě nevzniká mezigenerační propast a že i mladí odborníci dokážou k vědě přistupovat originálním způsobem. V rámci třetího bloku hravé vědy navštíví zájemci různé laboratoře nebo studovny, v nichž si budou moci vědu „osahat“. Uchazečům o studium na naší fakultě také představíme, jaké jsou možnosti výjezdů do zahraničí.

Velmi důležitou součástí Dne vědy je kulatý stůl, který se zaměřuje na dlouho neřešený problém metodiky hodnocení vědy. Podařilo se nám zajistit velmi zajímavé složení panelistů. Účast přijali hlavní poradce premiéra České republiky pro vědu a výzkum a zároveň člen RVVI prof. Petr Fiala, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar, M.Phil., vědecký pracovník AV ČR a dlouhodobý účastník debat o metodice výzkumu v ČR dr. Jiří Rákosník a doc. Michal Stehlík, děkan FF UK a zároveň moderátor celé diskuse.

Přečtete si také:

Naučte se efektivně vyhledávat v elektronických zdrojích

Budeme následovat kolaps starého Egypta? Odpoví Miroslav Bárta








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.