13. března 2012

Naučte se efektivně vyhledávat v elektronických zdrojích

13. 3. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Ať studujete kterýkoliv obor, musíte zpracovávat seminární a diplomové práce a k tomu potřebujete přečíst spoustu knížek i odborných článků. Pokud víte, jak se k nim rychle dostat, máte téměř vyhráno. Návod vám přinese praktický seminář Efektivní rešerše v databázích, e-časopisech a e-knihách, který je zdarma přístupný pro všechny zájemce ve středu 21. března od 17.10 v rámci Dne vědy FF UK.

„Kdo se zdroji nepracuje, netuší, kolik jich vlastně vůbec existuje. Přitom elektronické zdroje tvoří nezbytnou pomůcku, o niž se lze při studiu opírat. Bohužel ale ne vždy se o nich studenti v úvodu do studia dozvědí nebo získají pouze jednotlivé přímé odkazy,“ říká Radka Syrová, DiS., BBus, jejíž specializací jsou právě elektronické informační zdroje.

Portál elektronických zdrojů zahrnuje kolem 130 licencovaných zdrojů pro humanitní a společenské vědy, tedy těch, u kterých UK uzavřela licenční smlouvu s dodavatelem, a přes 70 zdrojů volně přístupných i zajímavých zkušebních přístupů. Zaměstnancům a studentům Univerzity Karlovy je dokonce umožněno připojit se k portálu odkudkoliv, nemusí tedy sedět ani v knihovně, ani u počítače připojeného k síti UK.

Seminář Efektivní rešerše v databázích, e-časopisech a e-knihách, který se uskuteční v prostorách týmové studovny Knihovny Jana Palacha, je zdarma přístupný jak studentům všech oborů Univerzity Karlovy, tak uchazečům o studium na této univerzitě. „Během vymezených 45 minut si ukážeme vše důležité – jakým způsobem se přihlašovat a jak lze využít vzdálený přístup, představíme si důležité databáze a naučíme se stahovat dokumenty do čteček a pracovat s nimi,“ popisuje Radka Syrová. Knihovna má totiž od začátku akademického roku k dispozici pro studenty a zaměstnance FF UK na půjčení šest čteček a dva tablety, díky nimž je možné studovat takřka kdekoliv.

Zaregistrovat se na seminář Efektivní rešerše v databázích, e-časopisech a e-knihách


Radka Syrová, DiS., BBus, vystudovala obor Podnikové informační systémy na Vyšší odborné škole informačních služeb v Praze společně s irským bakalářským programem.

Záliba v informačních technologiích a databázích ji zavedla do Referenčního informačního střediska MŽP, výzkumné agentury a Knihovny Jana Palacha FF UK, kde působí od roku 2010 a specializuje se na elektronické informační zdroje.

Nestihnete workshop navštívit? Podívejte se na web http://elektra.ff.cuni.cz. V záložce Ingram jsou k dispozici texty, které vám pomohou zvýšit vaši informační gramotnost, nebo navštivte další semináře v Knihovně Jana Palacha.

Přečtete si také:

Budeme následovat kolaps starého Egypta? Odpoví Miroslav Bárta

Věda vážně, hravě i prakticky. Tak bude vypadat Den vědy na Filozofické fakultě






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.