13. července 2012

V laboratořích hořelo a tekla krev

13. 7. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

Čtvrtý den příměstského tábora pořádaného Přírodovědeckou fakultou UK byl zaměřený na chemii. Účastníci se střídali na několika stanovištích, kde pro ně studenti fakulty připravili zajímavé pokusy, zkoušky odvahy i úkoly k řešení. I když chvílemi v laboratořích hořel oheň a experimentovalo se s krví, nikomu se nic nestalo. Oheň měli organizátoři vždy pod kontrolou a krev byla jen umělá.

I když jsou prázdniny, vstávají některé děti ráno už po šesté hodině. Překvapivě ani neodmlouvají, rychle se obléknou, zkontrolují si, jestli mají v batůžku lupu a plášť, a vyrážejí směr Viničná ulice. Už od pondělka totiž mají příležitost navštěvovat příměstský tábor, který pro účastníky projektu Přírodovědci připravila Přírodovědecká fakulta UK. Tábor je natolik baví, že jim nevadí ani časné vstávání, a jen litují, že už v pátek bude konec.

„Na táboře se mi zatím líbilo úplně všechno. První den bylo nejlepší mikroskopování, druhý den prohlídka masožravých rostlin, ve středu jsem v Prokopském údolí chytil pro pozorování pět druhů hmyzu a čmeláka a dnes jsem si nechal zapálit ruce,“ popisuje nadšeně Tadeáš nejmladší účastník tábora.   

Čtvrteční program se odehrával převážně v laboratořích Chemického ústavu PřF, kde se děti nejprve oblékly do plášťů a ochranných brýlí a pak se pustily do experimentů. Asi největší úspěch měl oheň, který nepálí, a umělá krev, kterou se dají nakreslit jizvy jako opravdové. Efektní byly i výbuchy a bengálské ohně prováděné v digestoři a psaní neviditelným písmem.

Když si rodiče odpoledne děti odváděli, už od vrat budovy museli většinou poslouchat, jaké „nebezpečné“ situace děti zažívaly a jak statečně to zvládaly. „Jako rodič oceňuji výborně organizačně zvládnutou akci, zároveň každý večer vidím syna nadšeného, jakoby víc klučičího než dětského. Myslím si, že pro děti má tábor mimořádný význam, protože jim rozšiřuje obzory. A i když si za pár týdnů na podrobnosti možná nevzpomenou, vím, že v budoucnu budou na zážitcích z Přírodovědců stavět. Proto bych chtěla všem organizátorům za přípravu i přístup k dětem poděkovat,“ říká Dana Škvorová, maminka malého Tobiase.

Přírodovědecká fakulta zahájila druhý ročník táborů pro malé badatele

Na FTVS si děti vyzkoušely sporty, ke kterým by se jinak vůbec nedostaly

Tábory jsou realizovány v rámci IPN Podpora technických a přírodovědných oborů







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.