Petra Köpplová • foto: red. • 24. října 2012

Studenti pomáhají získávat nové dárce krve

Podejte mi krevní konzervu, sestřičko! Někdo si při této větě vybaví seriál Dr. House, někdo si vzpomene na dramatické okamžiky vlastního života a někdo si vybaví odběr krve na transfuzní stanici a drobný dárek, který lze získat v rámci projektu Studentská krev.

„Od začátku letošního semestru se k projektu studentů z ČVUT, podporujícímu dárcovství krve, připojil i Spolek mediků českých a studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy,“ říká Magdalena Uzlíková. Spolu se svojí kolegyní Lenkou Zuskou z ČVUT se snaží vytvořit systém pravidelné spolupráce studentských dárců s transfuzními stanicemi.

„Prvodárci mohou přijít na odběr kdykoli, ale pravidelní dárci už sami na webových stránkách transfuzních oddělení vyhledávají, které krevní skupiny je nedostatek, a přichází na odběr v termínu, kdy je stanice potřebují,“ vysvětluje systém odběrů spoluzakladatelka projektu Lenka Zuská.

Člověk by den před odběrem měl dbát na zvýšenou hydrataci. Ráno před odběrem je dobré vypít alespoň půl litru nápojů (čaj, džus, voda, káva bez mléka) a pořádně se nasnídat (potraviny s minimálním obsahem tuků, jako je suché pečivo s medem nebo marmeládou, ovoce atd.). Rozhodně by se k odběru nemělo chodit nalačno. Informace, kdo se může stát  pravidelným dárcem, najdete na stránkách Studentské krve www.studentskakrev.cz.

Díky aktivitám Studentské krve se loni zapojilo do projektu 200 dárců, z toho 50 prvodárců. Organizátoři očekávají, že si během letošního ročníku projektu, který trvá do května příštího roku, tričko a vstupenku na muzikál zdarma kromě nových dárců z 1. LF vyzvednou i studenti dalších vysokých pražských škol (včetně tradiční ČVUT) a Vysoké školy báňské v Ostravě.


V rámci projektu bude dne 21.11. 2012 seminář o dárcovství krve na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde se dovíte všechny důležité informace od odborníků z transfúzních oddělení.



Magdalena Uzlíková je doktorandkou na 1. lékařské fakultě UK. Na oddělení tropické medicíny se zabývá buněčným cyklem střevního prvoka Giardia intestinalis. Je členkou Českého červeného kříže a organizuje mimo jiné exkurze středoškoláků na transfuzní oddělení.


Lenka Zuská je aktivní členkou Českého červeného kříže již deset let. Před rokem působila jako viceprezidentka Mládeže Českého červeného kříže. V současné době je doktorandkou na Fakultě stavební ČVUT a zabývá se vnitřním prostředím v budovách a jeho vlivem na lidský organismus.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.