Výpis článků z archivu za měsíc: Duben 2014


Celý život zasvětili vědě. Rektor UK je nyní vyznamenal pamětními medailemi

Dvě jubilea – dvě zlaté pamětní medaile Univerzity Karlovy. Rektor UK profesor Tomáš Zima u příležitosti významných životních výročí udělil ve čtvrtek 24. dubna prof. MUDr. Leo Steinhartovi, DrSc., a prof. RNDr. Janu Kratochvílovi, DrSc., pamětní medaile UK za celoživotní přínos vědě a rozvoji Univerzity Karlovy.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 25. dubna 2014


Výuku ve Středoafrické republice zastavily etnické konflikty, upozornil misionář

Loňský státní převrat ve Středoafrické republice rozkymácel už tak chatrnou stabilitu země. Jedním z nejchudších států světa již rok zmítají boje mezi muslimskými a křesťanskými povstalci, které tvrdě dopadají i na civilní obyvatelstvo. Přímo do středu událostí zavedl posluchače, jež přišli ve středu 23. dubna na přednášku na Fakultu humanitních studií UK, italský misionář Aurelio Gazzera.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 24. dubna 2014


Rektoři UK a ČVUT navštívili Evropskou organizaci pro jaderný výzkum

Do sídla Evropské organizace pro jaderný výzkum vycestoval během velikonočního týdne rektor UK profesor Tomáš Zima. Společně s rektorem Českého vysokého učení technického profesorem Petrem Konvalinkou a za doprovodu dalších českých akademiků si prohlédli toto unikátní vědecké zařízení.

Pokračování

red., 18. dubna 2014


Rektor UK Tomáš Zima přeje všem šťastné a pokojné Velikonoce

Přeji všem členkám a členům akademické obce Univerzity Karlovy v Praze, pedagogům, studentům a všem jejím zaměstnancům, šťastné a pokojné Velikonoce.

Pokračování

Rektor UK Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, 16. dubna 2014


Rektor UK Tomáš Zima přijal stipendisty Fulbrightova programu

Americké stipendisty Fulbrightova programu, kteří nyní působí na Univerzitě Karlově, přivítal v Karolinu rektor UK profesor Tomáš Zima. Na setkání, které se uskutečnilo v pondělí 14. dubna, stipendisté hovořili o svém vědeckém zaměření i o svých zkušenostech s českými studenty.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 14. dubna 2014


Albertovské stráně vypadají zase o něco lépe. Dobrovolníci uklízeli okolí fakult

Nasadili rukavice, vzali kolečka, pytle a nářadí a vyrazili na albertovské stráně. Desítky dobrovolníků se ve středu 9. dubna zapojily již do šestého ročníku dobročinné komunitní akce, jejímž cílem je nejen uklidit okolí fakult Univerzity Karlovy na pražském Albertově, ale postupně do místa navrátit přírodu.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 10. dubna 2014


Přírodovědecká fakulta UK otevírá obor Medicinální chemie. Přihlášky stále přijímá

Na vývoj a přípravu syntetických léčiv bude zaměřen nový studijní obor Medicinální chemie. Zatím v bakalářském cyklu se na Přírodovědecké fakultě UK otevírá od příštího akademického roku. Zájemci o studium mohou podávat přihlášky do konce dubna.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 9. dubna 2014


Právnická fakulta oslavila výročí založení debatou o své minulosti i budoucnosti

Před 666 lety, kdy Karel IV. vybudoval vysoké učení v Praze, byla mezi prvním čtyřmi zakládajícími fakultami také fakulta právnická. I proto si v pondělí 7. dubna akademická obec Právnické fakulty UK připomněla toto významné výročí na diskuzním shromáždění.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 8. dubna 2014


Univerzita Karlova oslavila 666 let od založení

Univerzita Karlova v Praze si dnes připomněla výročí 666 let od svého založení. U příležitosti oslav tohoto výročí předal rektor profesor Tomáš Zima Cenu Miloslava Petruska za prezentaci Univerzity Karlovy a Cenu Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin. Ocenění získaly týmy z Fakulty sociálních věd, Lékařské fakulty UK v Plzni a Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Pokračování

OVV RUK, 7. dubna 2014


Medaile UK není jen pro mě, patří všem pracovníkům OSN, vzkázal Ban Ki-moon

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon si vyhradil čas ve svém nabitém programu při návštěvě České republiky, aby proslovil přednášku na Univerzitě Karlově. Ve Velké aule Karolina v pátek 4. dubna dopoledne pohovořil na téma Česká republika a Organizace spojených národů: Mír, rozvoj a lidská práva v měnícím se světě.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 4. dubna 2014


Léto nejen u počítače. Děti si užijí sportovní týden se studenty FTVS UK

Nenechte své děti během léta zahálet. Svá těla zkroucená ze sezení před počítačovými monitory mohou protáhnout na týdenním sportovním příměstském táboře určeném školákům ve věku od šesti do patnácti let. Sportovní dětské léto pořádá Fakulta tělesné výchovy a sportu UK již potřetí.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 3. dubna 2014


Nový slovník sleduje dějiny katolických teologických fakult v Praze

S cílem připomenout osobnosti českého a sudetoněmeckého katolicismu napsala trojice autorů Vojtěch Novotný, Martin Vaňáč a Miroslav Kunštát Biografický slovník katolických teologických fakult v Praze 1891–1990. Rozsáhlá publikace, která sleduje historický vývoj, jímž prošla teologická fakulta pražské univerzity, nyní vyšla v Nakladatelství Karolinum.

Pokračování

Doc. PhLic. Vojtěch Novotný, Th.D. , 3. dubna 2014




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.