‹  Říjen 2014  ›

StČtSoNe
12345
PoÚtStČtSoNe
6789101112
PoÚtStČtSoNe
13141516171819
PoÚtStČtSoNe
20212223242526
PoÚtStČt
2728293031

30. září 2014 – 18. prosince 2014

Večerní akademie religionistiky

Již třetím rokem se na půdě Husitské teologické fakulty budou konat přednášky pro veřejnost, které pořádá katedra religionistiky v rámci kurzů celoživotního vzdělávání. Je možné si se slevou předplatit všech 24 přednášek najednou, či je navštěvovat individuálně dle svého zájmu. Přednášky se konají v úterý a ve čtvrtek vždy od 17:00.


2. října 2014 – 4. října 2014

XXXI. konference České společnosti pro hypertenzi

Výroční sjezd České společnosti pro hypertenzi pořádá společně se dvěma pracovními skupinami České kardiologické společnosti LF UK v Plzni. Probírat se budou aktuální kardiologická témata. Na sjezdu vystoupí také významní zahraniční řečníci.


2. října 2014

Rozpravy o českých médiích

Jak těžké psát o životě Antoina de Saint-Exupéryho? Co všechno obnáší práce ilustrátora? Jak se prosadit s literární tvorbou v zahraničí? Přijďte se zeptat nositele Ceny Hanse Christiana Andersena Petra Síse.


3. října 2014

Mše Veni Sancte u příležitosti zahájení nového akademického roku

V chrámu Matky Boží před Týnem se v pátek 3. října 2014 uskuteční slavnostní mše Veni Sancte u příležitosti zahájení nového akademického roku. Vedle akademiků a studentů Katolické teologické fakulty UK se mše zúčastní také rektor UK prof. Tomáš Zima. Všichni jsou srdečně zváni.


8. října 2014

Dvorky

Velká slučovací akce pro celou Pedagogickou fakultu. Bude probíhat na zrekonstruovaných dvorcích, v jejím průběhu bude hrát hudba a je zajištěn další zajímavý program. Akce má za cíl zábavnou formou seznámit nové studenty s prostředím fakulty i se staršími kolegy.


8. října 2014

Scénický koncert u příležitosti umělecké intervence na Bílé hoře

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční v poutním areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře scénický koncert studentů DAMU, HAMU a VŠE pojmenovaný Hexameron.


9. října 2014

Hudba v katedrále II.

Na Pražském hradě se ve čtvrtek 9. října 2014 uskuteční konference Hudba v katedrále II. Jejím cílem je přispět k prohloubení teorie i praxe vztahu staré i nové hudby a katolické liturgie.


10. října 2014 – 11. října 2014

Mezinárodní konference Coptica – Gnostica – Mandaica II

Centrum biblických studií pořádá ve dnech 10. až 11. října 2014 mezinárodní konferenci Coptica – Gnostica – Mandaica II. Vystoupí na ní odborníci z tuzemských a německých vědeckých institucí.


10. října 2014 – 12. října 2014

Výlet malých permoníků za Osamělou (Kutnou) Horou

Přírodovědecká fakulta UK pořádá pro malé permoníky ve věku 8 až 12 let geologický víkend v Kutné Hoře na téma Jak získat zpět Osamělou (Kutnou) Horu a ztracené království trpaslíků. Uskuteční se od pátku 10. října do neděle 12. října 2014. Výprava vyjíždí v pátek v 15:00 hodin od Přírodovědecké fakulty směr Kutná Hora, kam se zase v neděli vrátí. Děti se během víkendu podívají do Českého muzea stříbra a do starých stříbrných dolů v Kutné hoře, za patronkou horníků se vydají do chrámu svaté Barbory a v neděli vyrazí na exkurzi do povrchového lomu Markovice.


11. října 2014

Vyberte si některý z veřejných kurzů UK na Dnu celoživotního vzdělávání

Máte zájem o kurzy celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy, ať už profesní či zájmové? Informujte se o všech kurzech tohoto typu otevíraných na Univerzitě Karlově na Dnu celoživotního vzdělávání.


12. října 2014

Oslavy výročí obnovení přijímání podobojí na Evangelické teologické fakultě

Na Evangelické teologické fakultě UK se v rámci oslav 600. výročí obnovení přijímání podobojí uskuteční v neděli 12. října 2014 několik přednášek. Mgr. Dušan Coufal, Th.D., bude hovořit na téma Počátky kalicha v Čechách, Dr. Peter Morée prosloví přednášku s názvem Ohlasy kalicha a děkan ETF UK doc. Jiří Mrázek, Th.D., vystoupí s přednáškou Večeře Páně dnes.


14. října 2014

Přednáška Yuvala Gadota z Izraele o archeologické lokalitě Tel Azeka

Na Evangelické teologické fakultě UK se v rámci The Lautenschläger Azekah Excavation Project uskuteční přednáška dr. Yuvala Gadota z Univerzity v Tel Avivu. Hovořit bude o archeologickém průzkumu oblasti Tel Azeka v Izraeli, kde ve starověku stála významná pevnost Judského království.


14. října 2014

Říjnový Jarmark v Karolinu

Jarmark patří k tradičním akcím, které Studentská unie pořádá. Slouží k prezentaci studentského života na Univerzitě Karlově a je určen primárně pro nové studentky a studenty, ale také pro celou akademickou obec. Cílem je představit jednotlivé součásti Univerzity Karlovy a shromáždit je společně s dalším zajímavým programem do areálu dvorků v jádru UK, Karolinu.


14. října 2014

Kurz vaření pro studenty (1. lekce)

V rámci kurzu se zájemci z řad studentů dozví nejen řadu užitečných informací týkajících se správného stravování, ale především dostanou cennou příležitost k prohloubení svých kuchařských dovedností. Ve skupinkách si totiž vyzkouší přípravu chutné večeře čítající hned několik chodů. Vítáni jsou všichni zájemci o danou oblast, od pokročilejších kuchařů až po úplné začátečníky.


15. října 2014

Debata Jak má vypadat hrob?

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. Po celý podzim se tak mohou lidé přijít podívat do poutního areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře na dočasnou úpravu hrobu padlých, které se zhostili vedoucí Centra teologie a umění architekt Norbert Schmidt společně s malířem Patrikem Háblem a skladatelem Michalem Ratajem.


16. října 2014

Vědecká konference Mayo Clinic a Lékařské fakulty UK v Hradci Králové

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové pořádá společnou vědeckou konferenci s prestižní americkou Mayo Clinic. Mayo Clinic patří mezi nejslavnější zdravotnická zařízení v USA i mezi světové nejznámější lékařské fakulty. Vědecké setkání, které navazuje na více než dvacetiletou spolupráci obou institucí, zaměřenou především na studenty, se uskuteční ve čtvrtek 16. října 2014 ve Výukovém centru Lékařské fakulty v Hradci Králové.


17. října 2014

Mezinárodní workshop o dopadu státně-osvícenských reforem na sociální (ne)rovnost

Katedra obecné antropologie Fakulty humanitních studií UK pořádá mezinárodní workshop Procedurálně rovni? Praxe osvícenských reforem a egalitarizace společnosti (1750-1850). Jeho hlavním tématem je dopad státně-osvícenských reforem a nových administrativních technik na sociální (ne)rovnost.


17. října 2014 – 19. října 2014

Víkendová výstava andulek v botanické zahradě

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi se uskuteční víkendová výstava andulek. Otevřená veřejnosti bude od pátku 17. října až do neděle 19. října 2014.


20. října 2014

Udělení titulu doctor honoris causa prof. Gruenbaumovi

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat k slavnostnímu udělení hodnosti doktora honoris causa lékařských věd, kterou převezme Prof. Yosef Gruenbaum, Ph.D.


20. října 2014

Týden otevřeného přístupu | Open Access Week 2014

Open Access (OA, česky otevřený přístup) je model vědecké komunikace, který zajišťuje trvalý, okamžitý a bezplatný přístup k výsledkům vědy a výzkumu na Internetu. Univerzita Karlova se podepsáním Berlínské deklarace Open Access přihlásila k principům otevřeného přístupu k vědeckým informacím a zapojuje se do celosvětové iniciativy Open Access Week 2014, která se koná ve dnech 20. až 26. října 2014.


21. října 2014

Možnosti studia v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky

Na zahraniční studijní pobyt můžete vyrazit nejen do Evropy či USA. Přijďte se dozvědět více o tom, jak(é je to) studovat v některých z méně obvyklých, o to však zajímavějších a lákavějších světových destinací! Tentokrát se zaměříme na země Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Hosty semináře budou zástupkyně Odboru pro zahraniční vztahy RUK, které účastníky seznámí s možnostmi studia v daných oblastech v rámci meziuniverzitních dohod, a zástupkyně Domu zahraniční spolupráce MŠMT – Akademické informační agentury (DZS – AIA), jež mj. promluví o aktuální nabídce stipendijních pobytů v Asii a Latinské Americe na základě mezinárodních smluv. O své zkušenosti se s účastníky semináře samozřejmě podělí i studenti a studentky, kteří již v některé ze zemí v daných oblastech svůj studijní pobyt absolvovali.


21. října 2014

Dr. Vadim Witkowski z Humboldtovy univerzity bude přednášet na ETF UK

Centrum biblických studií pořádá přednášku Dr. Vadima Wittkowského z Humboldtovy univerzity v Berlíně, kterou prosloví v úterý 21. října 2014 na téma New Testament Vocabulary in Early Greek, Latin and Slavonic Interpretations.


21. října 2014

Přednáška na téma Rozhodčí řízení ve Skotsku a v ČR

Spolek českých právníků Všehrd a Katedra obchodního práva Právnické fakulty UK pořádají přednášku skotského rozhodce a advokáta Davida Bartose na téma Rozhodčí řízení ve Skotsku a v ČR. Uskuteční se v úterý 21. října 2014.


21. října 2014

Jiné místo, noví hosté – Gaučoviny na Filozofické fakultě

V úterý 21. října 2014 se na hlavní budově Filozofické fakulty UK uskuteční debatní pořad Jiřího Pilipa Gaučoviny.


22. října 2014

Jak na vědu? Férově!

Národní kontaktní centrum - ženy a věda Vás zve na 3. národní konferenci o genderu a vědě: role státu a výzkumných institucí. Témata? Profesní rozvoj - Zastoupení žen na vedoucích pozicích - Genderové aspekty vzniku vědeckého poznání - Ocenění české vědkyně v oboru stavební inženýrství za rok 2014.


22. října 2014

Knižní trh právnické literatury

V atriu Právnické fakulty UK se ve středu 22. října 2014 uskuteční Knižní trh právnické literatury. Vybírat si z různých odborných publikací budou mít lidé možnost od 9 do 16 hodin.


22. října 2014

Jak sladit rodinný a pracovní život

Interaktivní seminář je určen všem zájemcům z řad studentů doktorandských programů a zaměstnanců UK, kteří se chtějí dozvědět, jak efektivně a beze stresu zvládat zaměstnání či studium a k tomu i osobní a rodinný život. Ukážeme si odlišné způsoby, jak přemýšlet o čase a jeho hodnotě v našem životě. Seznámíme se s „trojnožkou“ spokojeného života a najdeme klíčové role, které chceme ve svém životě hrát. Určíme si, na jaké priority se chceme zaměřit a jak najít rovnováhu mezi všemi nároky, které jsou na nás kladeny a tím, čemu bychom se chtěli věnovat. Naučíme se stanovovat si pracovní cíle a osobní priority a připravit konkrétní plány a kroky, jak jich opravdu dosáhnout v každodenním životě. Seznámíme se s jednoduchými technikami proti „plýtvání časem“. A především zjistíme, že i když „nezvládáme vše přesně podle svých představ“ můžeme být spokojení doma i v zaměstnání.


22. října 2014

Světový odborník na orální historii David King Dunaway vystoupí na FHS

Pracoviště Orální historie - soudobé dějiny Fakulty humanitních studií UK s podporou programu PRVOUK P20 a ve spolupráci s Fakultou sociálních věd UK pořádají dvě přednášky mezinárodně uznávaného odborníka na orální historii Davida Kinga Dunawaye, profesora komunikace a anglického jazyka na University of New Mexico v Albuquerque.


22. října 2014

Přednáška docenta Vladimíra Sládka o roli fosilií ve výzkumu evoluce člověka

Geologický seminář Kamenožrout při Přírodovědecké fakultě UK pořádá přednášku doc. Vladimíra Sládka. Hovořit bude o roli fosilií ve výzkumu evoluce člověka. Jeho populárně-naučná přednáška pojmenovaná Evoluce člověka a sofistikované kameny se uskuteční se ve středu 22. října 2014.


22. října 2014

Přednáška profesora Royta na téma Panna Maria Vítězná v Praze a v Římě

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční přednáška prorektora UK prof. Jana Royta na téma Panna Maria Vítězná v Praze a v Římě. Konat se bude ve středu 22. října 2014 večer.


23. října 2014

Technika mluveného projevu pro doktorandy

Chcete-li v mluvním projevu působit přesvědčivěji, zaměřte se v tréninkové přípravě nejen na výstavbu projevu, ale i na prostředky, které vyznění vašich slov umocní a prosadí vaši osobnost.


23. října 2014

Druhá přednáška světového odborníka na orální historii Davida Kinga Dunawaye

Pracoviště Orální historie - soudobé dějiny Fakulty humanitních studií UK s podporou programu PRVOUK P20 a ve spolupráci s Fakultou sociálních věd UK pořádají dvě přednášky mezinárodně uznávaného odborníka na orální historii Davida Kinga Dunawaye, profesora komunikace a anglického jazyka na University of New Mexico v Albuquerque.


23. října 2014

Přednáška Pískovcové skalní útvary: princip vzniku odhalen!

Přírodovědecká fakulta UK pořádá veřejnou přednášku na téma Pískovcové skalní útvary: princip vzniku odhalen!, která se bude konat ve čtvrtek 23. října 2014. Tým vedený RNDr. Jiřím Bruthansem, Ph.D., z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky PřF UK vysvětlí principy objevu, který učinil.


24. října 2014 – 25. října 2014

Konference Balkánský expres. Jihovýchodní Evropa v interdisciplinární perspektivě

Fakulta humanitních studií UK pořádá 2. mezinárodní konferenci Balkánský expres. Jihovýchodní Evropa v interdisciplinární perspektivě. Cílem konference je opětovně otevřít prostor k diskusi o současnosti i minulosti Balkánu jako osobitého kulturního regionu.


24. října 2014 – 9. listopadu 2014

Botanická zahrada předvede krásu orchidejí

Botanickou zahradu Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi zaplaví všemožné druhy, barvy a tvary orchidejí. Výstava těchto květin se tam uskuteční od 24. října až do 9. listopadu 2014.


29. října 2014

Koučování a sebekoučování

Seminář vás seznámí s principy koučování. Jak využívat sebekoučování ve studijním, ale i běžném životě k naplnění svých cílů a plánů. Během semináře se účastníci naučí své cíle nejprve definovat a následně s nimi pracovat pomocí GROW modelu koučování. Seminář nabídne prostor pro aktivitu účastníků, jejich dotazy, sdílení zkušeností…V závěru budou představeny oblasti, kde je možné se s koučováním setkat v praxi, a jeho profesní přínos.


29. října 2014

Střední Evropa v současné kapitalistické globalizaci

V Praze Badiou přednese dvě přednášky: Střední Evropa v současné kapitalistické globalizaci zahrne politické stránky jeho myšlení, zatímco „Co je to pravda?“ bude spíše filosoficky orientována.


30. října 2014 – 31. října 2014

Filozofie pravd

Mezinárodní konference „Filosofie pravd“ se zabývá myšlením Alaina Badioua a jeho možným přínosem pro střední Evropu. Zahrnuje vztahy mezi jeho filosofií a jinými obory, jako jsou estetika, politika či architektura.

Alain Badiou přednese v Praze dvě přednášky: první přednáška se uskuteční 29. října 2014 v Městské knihovně v Praze, druhá následně 30. října v rámci konference v Kině 35 ve Francouzském institutu.


30. října 2014

Přijďte fandit týmu UK na Hokejovou bitvu

Oblečte se do červeného a přijďte fandit výběru Univerzity Karlovy na Hokejovou bitvu pražských univerzit. Konat se bude ve čtvrtek 30. října 2014 od 17:30 až do pozdního večera, kdy se proti sobě postaví týmy Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického, České zemědělské univerzity a Vysoké školy ekonomické.


30. října 2014

Rozpravy o českých médiích

V říjnových Rozpravách o českých médiích se zaměříme na používání médií v moderních válkách. Jakou roli hraje ve válce propaganda? Jak se používají informace a dezinformace? Vyplatí se vynaložit prostředky spíše na zbraně, nebo na válečné PR? Změnila se propaganda za posledních sto let?


30. října 2014

Montessori jako nástroj pro moderní vzdělávání

V přednášce a následné besedě se dozvíte, v čem montessori pedagogika odpovídá moderním nárokům na vzdělávání a jak si stojí ve srovnání se současnými vědeckými výzkumy. Elisabeth Coe, Ph.D. má s montessori pedagogikou více než 40leté zkušenosti jako učitelka, ředitelka škol i vzdělávacích programů pro učitele. Je autorkou řady článků o pedagogice. Za svůj celoživotní přínos k šíření montessori pedagogiky získala v roce 2008 ocenění "AMS Living Legacy".


30. října 2014

Přednáška rozhodce při Rozhodčím soudu pro sport v Lousanne Michaela Geistlingera

Mezioborové centrum rozvoje právních dovedností při Právnické fakultě UK pořádá přednášku v anglickém jazyce na téma Protection of Human Rights before the Court of Arbitration for Sport. Pronese ji Michael Geistlinger z Univerzity v Salzburgu, rozhodce při Rozhodčím soudu pro sport v Lousanne. Jeho vystoupení na fakultě se uskuteční ve čtvrtek 30. října 2014.


30. října 2014

Debatní setkání na téma Bílá hora a česká identita

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční Debatní setkání na téma Bílá hora a česká identita. Debatovat na toto téma budou ve čtvrtek 30. října 2014 Peter Morée a Tomáš Petráček.


31. října 2014

Konference Právní stát a mechanismy jeho ochrany v Evropě – česká perspektiva

Právnická fakulta UK ve spolupráci se Sekcí pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR pořádá v rámci programů PRVOUK vědeckou konferenci na téma Právní stát a mechanismy jeho ochrany v Evropě – česká perspektiva. Uskuteční se v pátek 31. října 2014.


31. října 2014

Seminář Confronting Suburbanization

Přírodovědecká fakulta UK pořádá seminář na téma Confronting Suburbanization: Urban Decentralization in Postsocialist Central and Eastern Europe. Součástí akce bude i představení stejnojmenné knihy.


1. listopadu 2014

Muzikologický seminář o hudbě na dvoře Rudolfa II.

Seminář o hudbě na dvoře Rudolfa II. souvisí s realizací mezinárodního projektu Musica Rudolphina a s prací Semináře hudby vrcholné renesance a raného baroka ÚHV UK FF. V jeho rámci budou bilancovány výsledky dosavadního výzkumu a diskutována další témata vhodná pro badatelskou činnost a práci studentů a mladých adeptů oboru. Hledány budou další cesty pro širší mezinárodní a mezioborovou spolupráci.


4. listopadu 2014 – 6. listopadu 2014

Cyklus přednášek profesora Anthonyho Steinbocka

Fakulta humanitních studií UK v rámci programu PRVOUK P18 Fenomenologie a sémiotika zve všechny studenty a badatele na cyklus přednášek profesora Anthony Steinbocka ze Southern Illinois University, Carbondale, USA. Profesor Steinbock je odborník na německou a francouzskou filosofii, specializuje se zejména na fenomenologii.


4. listopadu 2014 – 7. listopadu 2014

UK na veletrhu Gaudeamus v Brně

Univerzita Karlova se ve dnech 4.–7. listopadu 2014 zúčastní 21. ročníku Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus v Brně, kde představí potenciálním zájemcům o studium nabídku svých studijních programů a oborů.


4. listopadu 2014

Veřejná přednáška "Sixty years of returns to education: Where do we stand?"

Prof. George Psacharopoulos ve své veřejné přednášce seznámí účastníky s fascinující historií oboru ekonomie školství. Osvětlí, jak se tento obor bádání zrodil a posléze přinesl tolik Nobelových cen za ekonomii.


4. listopadu 2014

MEDialogy - Závislosti v Čechách

Závislost na tabáku, alkoholu a dalších drogách, ale i patologické hráčství, závislost na internetu či počítačových hrách nejvíce ohrožuje děti a dospívající. Vzrůstá tedy potřeba expertů, kteří jsou jim schopni včas pomoci. Jedinou vysokou školou v ČR, která takové zdravotnické odborníky dokáže v plné šíři vzdělávat, je 1. lékařská fakulta UK.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.