‹  Říjen 2014  ›

StČtSoNe
12345
PoÚtStČtSoNe
6789101112
PoÚtStČtSoNe
13141516171819
PoÚtStČtSoNe
20212223242526
PoÚtStČt
2728293031

30. září 2014 – 18. prosince 2014

Večerní akademie religionistiky

Již třetím rokem se na půdě Husitské teologické fakulty budou konat přednášky pro veřejnost, které pořádá katedra religionistiky v rámci kurzů celoživotního vzdělávání. Je možné si se slevou předplatit všech 24 přednášek najednou, či je navštěvovat individuálně dle svého zájmu. Přednášky se konají v úterý a ve čtvrtek vždy od 17:00.


22. října 2014

Jak na vědu? Férově!

Národní kontaktní centrum - ženy a věda Vás zve na 3. národní konferenci o genderu a vědě: role státu a výzkumných institucí. Témata? Profesní rozvoj - Zastoupení žen na vedoucích pozicích - Genderové aspekty vzniku vědeckého poznání - Ocenění české vědkyně v oboru stavební inženýrství za rok 2014.


22. října 2014

Knižní trh právnické literatury

V atriu Právnické fakulty UK se ve středu 22. října 2014 uskuteční Knižní trh právnické literatury. Vybírat si z různých odborných publikací budou mít lidé možnost od 9 do 16 hodin.


22. října 2014

Jak sladit rodinný a pracovní život

Interaktivní seminář je určen všem zájemcům z řad studentů doktorandských programů a zaměstnanců UK, kteří se chtějí dozvědět, jak efektivně a beze stresu zvládat zaměstnání či studium a k tomu i osobní a rodinný život. Ukážeme si odlišné způsoby, jak přemýšlet o čase a jeho hodnotě v našem životě. Seznámíme se s „trojnožkou“ spokojeného života a najdeme klíčové role, které chceme ve svém životě hrát. Určíme si, na jaké priority se chceme zaměřit a jak najít rovnováhu mezi všemi nároky, které jsou na nás kladeny a tím, čemu bychom se chtěli věnovat. Naučíme se stanovovat si pracovní cíle a osobní priority a připravit konkrétní plány a kroky, jak jich opravdu dosáhnout v každodenním životě. Seznámíme se s jednoduchými technikami proti „plýtvání časem“. A především zjistíme, že i když „nezvládáme vše přesně podle svých představ“ můžeme být spokojení doma i v zaměstnání.


22. října 2014

Světový odborník na orální historii David King Dunaway vystoupí na FHS

Pracoviště Orální historie - soudobé dějiny Fakulty humanitních studií UK s podporou programu PRVOUK P20 a ve spolupráci s Fakultou sociálních věd UK pořádají dvě přednášky mezinárodně uznávaného odborníka na orální historii Davida Kinga Dunawaye, profesora komunikace a anglického jazyka na University of New Mexico v Albuquerque.


22. října 2014

Přednáška docenta Vladimíra Sládka o roli fosilií ve výzkumu evoluce člověka

Geologický seminář Kamenožrout při Přírodovědecké fakultě UK pořádá přednášku doc. Vladimíra Sládka. Hovořit bude o roli fosilií ve výzkumu evoluce člověka. Jeho populárně-naučná přednáška pojmenovaná Evoluce člověka a sofistikované kameny se uskuteční se ve středu 22. října 2014.


22. října 2014

Přednáška profesora Royta na téma Panna Maria Vítězná v Praze a v Římě

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční přednáška prorektora UK prof. Jana Royta na téma Panna Maria Vítězná v Praze a v Římě. Konat se bude ve středu 22. října 2014 večer.


23. října 2014

Technika mluveného projevu pro doktorandy

Chcete-li v mluvním projevu působit přesvědčivěji, zaměřte se v tréninkové přípravě nejen na výstavbu projevu, ale i na prostředky, které vyznění vašich slov umocní a prosadí vaši osobnost.


23. října 2014

Druhá přednáška světového odborníka na orální historii Davida Kinga Dunawaye

Pracoviště Orální historie - soudobé dějiny Fakulty humanitních studií UK s podporou programu PRVOUK P20 a ve spolupráci s Fakultou sociálních věd UK pořádají dvě přednášky mezinárodně uznávaného odborníka na orální historii Davida Kinga Dunawaye, profesora komunikace a anglického jazyka na University of New Mexico v Albuquerque.


23. října 2014

Přednáška Pískovcové skalní útvary: princip vzniku odhalen!

Přírodovědecká fakulta UK pořádá veřejnou přednášku na téma Pískovcové skalní útvary: princip vzniku odhalen!, která se bude konat ve čtvrtek 23. října 2014. Tým vedený RNDr. Jiřím Bruthansem, Ph.D., z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky PřF UK vysvětlí principy objevu, který učinil.


24. října 2014 – 25. října 2014

Konference Balkánský expres. Jihovýchodní Evropa v interdisciplinární perspektivě

Fakulta humanitních studií UK pořádá 2. mezinárodní konferenci Balkánský expres. Jihovýchodní Evropa v interdisciplinární perspektivě. Cílem konference je opětovně otevřít prostor k diskusi o současnosti i minulosti Balkánu jako osobitého kulturního regionu.


24. října 2014 – 9. listopadu 2014

Botanická zahrada předvede krásu orchidejí

Botanickou zahradu Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi zaplaví všemožné druhy, barvy a tvary orchidejí. Výstava těchto květin se tam uskuteční od 24. října až do 9. listopadu 2014.


29. října 2014

Koučování a sebekoučování

Seminář vás seznámí s principy koučování. Jak využívat sebekoučování ve studijním, ale i běžném životě k naplnění svých cílů a plánů. Během semináře se účastníci naučí své cíle nejprve definovat a následně s nimi pracovat pomocí GROW modelu koučování. Seminář nabídne prostor pro aktivitu účastníků, jejich dotazy, sdílení zkušeností…V závěru budou představeny oblasti, kde je možné se s koučováním setkat v praxi, a jeho profesní přínos.


29. října 2014

Střední Evropa v současné kapitalistické globalizaci

V Praze Badiou přednese dvě přednášky: Střední Evropa v současné kapitalistické globalizaci zahrne politické stránky jeho myšlení, zatímco „Co je to pravda?“ bude spíše filosoficky orientována.


30. října 2014 – 31. října 2014

Filozofie pravd

Mezinárodní konference „Filosofie pravd“ se zabývá myšlením Alaina Badioua a jeho možným přínosem pro střední Evropu. Zahrnuje vztahy mezi jeho filosofií a jinými obory, jako jsou estetika, politika či architektura.

Alain Badiou přednese v Praze dvě přednášky: první přednáška se uskuteční 29. října 2014 v Městské knihovně v Praze, druhá následně 30. října v rámci konference v Kině 35 ve Francouzském institutu.


30. října 2014

Přijďte fandit týmu UK na Hokejovou bitvu

Oblečte se do červeného a přijďte fandit výběru Univerzity Karlovy na Hokejovou bitvu pražských univerzit. Konat se bude ve čtvrtek 30. října 2014 od 17:30 až do pozdního večera, kdy se proti sobě postaví týmy Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického, České zemědělské univerzity a Vysoké školy ekonomické.


30. října 2014

Rozpravy o českých médiích

V říjnových Rozpravách o českých médiích se zaměříme na používání médií v moderních válkách. Jakou roli hraje ve válce propaganda? Jak se používají informace a dezinformace? Vyplatí se vynaložit prostředky spíše na zbraně, nebo na válečné PR? Změnila se propaganda za posledních sto let?


30. října 2014

Montessori jako nástroj pro moderní vzdělávání

V přednášce a následné besedě se dozvíte, v čem montessori pedagogika odpovídá moderním nárokům na vzdělávání a jak si stojí ve srovnání se současnými vědeckými výzkumy. Elisabeth Coe, Ph.D. má s montessori pedagogikou více než 40leté zkušenosti jako učitelka, ředitelka škol i vzdělávacích programů pro učitele. Je autorkou řady článků o pedagogice. Za svůj celoživotní přínos k šíření montessori pedagogiky získala v roce 2008 ocenění "AMS Living Legacy".


30. října 2014

Přednáška rozhodce při Rozhodčím soudu pro sport v Lousanne Michaela Geistlingera

Mezioborové centrum rozvoje právních dovedností při Právnické fakultě UK pořádá přednášku v anglickém jazyce na téma Protection of Human Rights before the Court of Arbitration for Sport. Pronese ji Michael Geistlinger z Univerzity v Salzburgu, rozhodce při Rozhodčím soudu pro sport v Lousanne. Jeho vystoupení na fakultě se uskuteční ve čtvrtek 30. října 2014.


30. října 2014

Debatní setkání na téma Bílá hora a česká identita

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční Debatní setkání na téma Bílá hora a česká identita. Debatovat na toto téma budou ve čtvrtek 30. října 2014 Peter Morée a Tomáš Petráček.


31. října 2014

Konference Právní stát a mechanismy jeho ochrany v Evropě – česká perspektiva

Právnická fakulta UK ve spolupráci se Sekcí pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR pořádá v rámci programů PRVOUK vědeckou konferenci na téma Právní stát a mechanismy jeho ochrany v Evropě – česká perspektiva. Uskuteční se v pátek 31. října 2014.


31. října 2014

Seminář Confronting Suburbanization

Přírodovědecká fakulta UK pořádá seminář na téma Confronting Suburbanization: Urban Decentralization in Postsocialist Central and Eastern Europe. Součástí akce bude i představení stejnojmenné knihy.


1. listopadu 2014

Muzikologický seminář o hudbě na dvoře Rudolfa II.

Seminář o hudbě na dvoře Rudolfa II. souvisí s realizací mezinárodního projektu Musica Rudolphina a s prací Semináře hudby vrcholné renesance a raného baroka ÚHV UK FF. V jeho rámci budou bilancovány výsledky dosavadního výzkumu a diskutována další témata vhodná pro badatelskou činnost a práci studentů a mladých adeptů oboru. Hledány budou další cesty pro širší mezinárodní a mezioborovou spolupráci.


4. listopadu 2014 – 6. listopadu 2014

Cyklus přednášek profesora Anthonyho Steinbocka

Fakulta humanitních studií UK v rámci programu PRVOUK P18 Fenomenologie a sémiotika zve všechny studenty a badatele na cyklus přednášek profesora Anthony Steinbocka ze Southern Illinois University, Carbondale, USA. Profesor Steinbock je odborník na německou a francouzskou filosofii, specializuje se zejména na fenomenologii.


4. listopadu 2014 – 7. listopadu 2014

UK na veletrhu Gaudeamus v Brně

Univerzita Karlova se ve dnech 4.–7. listopadu 2014 zúčastní 21. ročníku Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus v Brně, kde představí potenciálním zájemcům o studium nabídku svých studijních programů a oborů.


4. listopadu 2014

Veřejná přednáška "Sixty years of returns to education: Where do we stand?"

Prof. George Psacharopoulos ve své veřejné přednášce seznámí účastníky s fascinující historií oboru ekonomie školství. Osvětlí, jak se tento obor bádání zrodil a posléze přinesl tolik Nobelových cen za ekonomii.


4. listopadu 2014

MEDialogy - Závislosti v Čechách

Závislost na tabáku, alkoholu a dalších drogách, ale i patologické hráčství, závislost na internetu či počítačových hrách nejvíce ohrožuje děti a dospívající. Vzrůstá tedy potřeba expertů, kteří jsou jim schopni včas pomoci. Jedinou vysokou školou v ČR, která takové zdravotnické odborníky dokáže v plné šíři vzdělávat, je 1. lékařská fakulta UK.


4. listopadu 2014

Profesor Charlesworth z Princetonu bude přednášet na ETF UK

Centrum biblických studií pořádá přednášku prof. Dr. Jamese H. Charleswortha z Univerzity v Princetonu na téma Archaeologically Enriched Theology and the Historical Jesus. Challenging Advances in Scientific Research. Uskuteční se v úterý 4. listopadu 2014.


4. listopadu 2014

Debata nad novelou vysokoškolského zákona

Studentská komora Akademického senátu Katolické teologické fakulty UK ve spolupráci se studentským spolkem Theodorik pořádají veřejné debatní setkání nad připravovanou novelou zákona o vysokých školách s podtitulem Co se (na nás) chystá?. Na debatě vystoupí prorektor UK prof. Stanislav Štech a kancléř UK RNDr. Tomáš Jelínek. Uskuteční se v úterý 4. listopadu 2014.


4. listopadu 2014

Legislativa v praxi – Valachová, Tejc, Benda

Spolek českých právníků Všehrd při Právnické fakultě UK i tento akademický rok pořádá cyklus setkání se zástupci právnických profesí. V úterý 4. listopadu 2014 se zájemci budou moci setkat s místopředsedkyní Legislativní rady vlády a náměstkyní ministra Jiřího Dienstbiera Kateřinou Vlachovou, poslancem a předsedou Ústavněprávního výboru poslanecké sněmovny Jeronýmem Tejcem a poslancem a členem Ústavněprávního výboru poslanecké sněmovny Markem Bendou.


4. listopadu 2014

Debatní večer s Tomášem Halíkem a Tomášem Petráčkem

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční debatní setkání s Tomášem Halíkem a Tomášem Petráčkem. Debata nad tématem Jak se dnes dívat na Bílou horu? se uskuteční v úterý 4. listopadu 2014.


5. listopadu 2014 – 6. listopadu 2014

Konference: Lidé a města ve velkých válkách. Pohled etnologa (antropologa)

Fakulta humanitních studií UK, Institut archeologie a etnologie Polské akademie věd a Institut etnologie a kulturní antropologie Univerzity v Lodži pořádá mezinárodní konferenci s názvem Lidé a města ve velkých válkách. Pohled etnologa (antropologa). Na konferenci vystoupí odborníci z Polska, České republiky a Ruska.


5. listopadu 2014

Literárně-duchovní meditace Martina Bedřicha o Bílé hoře v literatuře

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční literárně-duchovní meditace Martina Bedřicha nad tématem Bílá hora v literatuře.


6. listopadu 2014 – 7. listopadu 2014

Workshop CRRT

I. Interní klinika LF UK a FN Plzeň pořádá workshop věnovaný praktickým aspektům poskytování metod náhrady funkce ledvin kriticky nemocným. Workshop se proběhne 6. a 7.11.2014 v Plzni.


6. listopadu 2014

Týden vědy a techniky na CERGE-EI

Víte, že pomocí ekonomického experimentu se dozvíte mnoho zajímavého o vašem rozhodování? Můžete si to vyzkoušet na vlastní kůži v rámci našeho ekonomického experimentu, který proběhne ve čtvrtek 6.11.2014.


6. listopadu 2014

Přednáška Multifunctionality in Agriculture

V rámci programu Erasmus Teaching Staff Mobility se na Přírodovědecké fakultě UK uskuteční přednáška na téma Multifunctionality in Agriculture. Ve čtvrtek 6. listopadu 2014 ji prosloví Dr. Fulvio Rizzo z Mikkeli University of Applied Science, Research and Development Services (Finsko).


6. listopadu 2014

Přednáška prof. Johna C. Lennoxe: Pohřbila věda Boha?

John C. Lennox, profesor matematiky a filozofie vědy na Oxfordské univerzitě, v přednášce s názvem Pohřbila věda Boha? prezentuje dva obecné pohledy na svět: teistický a materialistický. Vysvětluje důsledky a implikace obou pohledů pro vědu a zároveň komentuje logické chyby nebo nesprávné předpoklady či možnosti, které nabízí představitelé nového ateismu.


7. listopadu 2014

Konference 150 let mezinárodního humanitárního práva

Výzkumné centrum pro lidská práva (UNCE) při Právnické fakultě UK pořádá konferenci 150 let mezinárodního humanitárního práva, která se uskuteční 7. listopadu 2014. Akce se koná u příležitosti letošního 150. výročí přijetí první Ženevské úmluvy o zlepšení osudu raněných příslušníků ozbrojených sil v poli a loňského 150. výročí založení Mezinárodního výboru Červeného kříže.


7. listopadu 2014

Seminář o základních problémech svěřenských fondů

Centrum právní komparatistiky Právnické fakulty UK pořádá seminář o základních problémech trustu, resp. svěřenského fondu. Jako koreferenti vystoupí nejpřednější znalci této problematiky z Velké Británie, Německa a Lucemburska. Seminář se uskuteční 7. listopadu 2014.


7. listopadu 2014

Seminář Zkušenosti a inovace při výuce pohybových aktivit zdravotně postižených

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK pořádá u příležitosti 10. výročí svého otevření odborný seminář na téma Zkušenosti a inovace při výuce pohybových aktivit zdravotně postižených a jejich integrační přínos. Uskuteční se na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK v pátek 7. listopadu 2014.


7. listopadu 2014 – 8. listopadu 2014

Víkendový seminář Hermeneutika zkušenosti v křesťanské tradici

Institut ekumenických studií v Praze ve spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou UK pořádá víkendový seminář Hermeneutika zkušenosti v křesťanské tradici: Místo, charakter a aplikace. Uskuteční se ve dnech 7. až 8. listopadu 2014. Konferenci je pořádána v rámci plnění grantu GAUK 1088213 Hermeneutika zkušenosti a její využití v christologii a ekleziologii.


8. listopadu 2014

Ekumenická bohoslužba u příležitosti výročí bitvy na Bílé hoře

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. Po celý podzim se tak mohou lidé přijít podívat do poutního areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře na dočasnou úpravu hrobu padlých. V areálu se v den výročí bitvy uskuteční ekumenická bohoslužba.


9. listopadu 2014

Varhanní koncert Aleše Noska k výročí bitvy na Bílé hoře

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. Po celý podzim se tak mohou lidé přijít podívat do poutního areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře na dočasnou úpravu hrobu padlých, které se zhostili vedoucí centra Norbert Schmidt společně s malířem Patrikem Háblem a skladatelem Michalem Ratajem. V areálu se navíc v rámci připomenutí výročí bitvy uskuteční tradiční varhanní koncert Aleše Noska.


10. listopadu 2014

Přednáška Weathering, Ocean Chemistry and Climate Change

Na Přírodovědecké fakultě UK se v pondělí 10. listopadu uskuteční mimořádná přednáška Dr. Rachael Jamesové (University of Southampton, Velká Británie). Hovořit bude na téma Weathering, Ocean Chemistry and Climate Change: New Insights from Non-traditional Metal Stable Isotopes.


10. listopadu 2014

Diskuze Ovlivní usychání lesů na Šumavě vodní režim v Pošumaví?

Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK pořádá v pondělí 10. listopadu 2014 diskusní seminář s názvem Ovlivní usychání lesů na Šumavě vodní režim v Pošumaví? Úvodní příspěvky přednesou prof. Jan Čermák z Mendelovy univerzity v Brně, doc. Vladimír Švihla z České zemědělské univerzity a doc. Jakub Hruška z České geologické služby a Centra výzkumu globální změny AV ČR.


10. listopadu 2014

Přednáška Vyjednávání podnikatelských kontraktů v Číně a řešení sporů

Spolek Common Law Society při Právnické fakultě UK pořádá přednášku na téma Vyjednávání podnikatelských kontraktů v Číně a řešení sporů. Pronese ji Mgr. Tomášem Hülle, prezident společnosti Česko-čínské přátelství. Akce se uskuteční 10. listopadu 2014.


11. listopadu 2014

Slavnostní vysazení pamětní lípy

Předseda Akademického senátu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy u příležitosti 25 let od 17. listopadu 1989 si Vás dovolují srdečně pozvat na slavnostní vysazení pamětní lípy v prostoru před budovou fakulty Ruská 87, Praha 10 dne 11. 11. 2014 v 11:11 hod.


11. listopadu 2014

Seminář věnovaný Mezinárodnímu roku krystalografie

Katedra anorganické chemie Přírodovědecké fakulty UK pořádá seminář věnovaný 50 letům krystalografie na katedře a Mezinárodnímu roku krystalografie. Akce se koná v úterý 11. listopadu 2014.


11. listopadu 2014

Interests and Motivations Explaining Philanthropic Support for Social Science

Fakulta humanitních studií UK zve všechny zájemce na workshop na téma Interests and Motivations Explaining Philanthropic Support for Social Science: the Fisher-Bulmer Debate. Na workshopu vystoupí Martin Bulmer (University of Surrey, Velká Británie), Jan Balon (Institut sociologických studií FSV UK), Marek Skovajsa (Katedra studií občanské společnosti FHS UK) a Tereza Pospíšilová (Katedra studií občanské společnosti FHS UK).


11. listopadu 2014 – 31. prosince 2014

Antonio Campi známý – neznámý

Na Katolické teologické fakultě UK se uskuteční výstava obrazů a maleb nazvaná Antonio Campi známý – neznámý. K vidění bude až do konce letošního roku. Slavnostní vernisáž se uskuteční 11. listopadu 2014. Doprovodí ji pěvecký sbor Katolické teologické fakulty ACANT.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.