Helena Stinglová • foto: Hrdličkovo muzeum člověka • 13. května 2013

Na antropologické sbírky až se setmí. Hrdličkovo muzeum člověka zavádí noční prohlídky

Nechce se vám stát během Pražské muzejní noci frontu do Hrdličkova muzea člověka Univerzity Karlovy? Nemusíte. Lektoři muzea vás nyní provedou setmělou expozicí každou první středu v měsíci i bez čekání.

Hrdličkovo muzeum člověka je otevřeno pro veřejnost od středy do pátku

Hrdličkovo muzeum člověka je otevřeno pro veřejnost od středy do pátku

„Noční muzeum má velmi zajímavou až tajemnou atmosféru. Stojí za to vyrazit do něj i jindy než jen během muzejní noci. Návštěvníky při večerních prohlídkách provedou zkušení lektoři, kteří jim vysvětlí, co si prohlížejí a proč je právě tento exponát v muzeu vystaven,“ upozornil kurátor expozice Mgr. Marco Stella.

Noční prohlídky muzea se konají obvykle každou první středu v měsíci. V květnu to však bude z důvodu dvou státních svátků až středa třetí. Jinak je muzeum otevřeno od středy do pátku vždy od deseti do osmnácti hodin. Ale podle slov Marka Stelly může každý, kdo bude mít cestu okolo, zkusit do muzea „nakouknout“ i mimo vymezené termíny. Obvykle je vždy přítomen některý z lektorů, který může zájemce expozicí provést.

V muzeu, jež se věnuje historii člověka a nese jméno po svém zakladateli, světoznámém antropologovi Aleši Hrdličkovi, návštěvníci uvidí řadu rarit. Mezi ty největší patří sbírka egyptských mumií. „Jsou zhruba 3300 let staré. Pocházejí z období tzv. Nové říše, z doby vlády faraóna Tutanchamona. S největší pravděpodobností to jsou těla řemeslníků a umělců, kteří pracovali na královských hrobkách v Údolí králů,“ popsal jednu z největších vzácností univerzitní sbírky Marco Stella.

„Další hodnotnou expozicí muzea je kolekce trepanovaných lebek (trepanace je chirurgické otevírání lebek, které se používalo k léčebným účelům už v pravěku, pozn. red.). Je to skutečné unikum, přitom málo známé. Jedná se o jednu z nejucelenějších sbírek v České republice,“ dodal.

Pracovníci muzea připravují také řadu speciálních akcí a nově i víkendových workshopů určených především pro malé návštěvníky. Školní výpravy si tak mohou užít třeba forenzně-antropologický workshop s lákavým názvem Staňte se sběratelem kostí, kde se děti naučí složit lidskou kostru a poznávat na ní různé znaky.

Večerní prohlídky muzea mají velmi nevšední atmosféru

Večerní prohlídky muzea mají velmi nevšední atmosféru

„Velmi populární je také workshop Stopy a odlitky, který je o nejrůznějších technikách odlívání rukou, stop atd. Oba tyto workshopy pořádáme na objednávku buď pro školy v rámci výuky, nebo pro jakékoliv skupinky zhruba o deseti lidech,“ podotkl Marco Stella.

Workshop Umění v jeskyni je zase určen dětem s výtvarným nadáním. Poté, co se dozví něco o pravěkých jeskynních malbách, zkusí si je také namalovat. „Při tomto kurzu muzeum přeměňujeme v jeskyni, kde si děti mohou malovat nejrůznější obrazce. Překvapuje mě, jak šikovné jsou už i pěti až šestileté děti. Svým uměním se dotahují až na paleolitické mistry,“ usmíval se Marco Stella a upozornil na další kurz, tentokrát věnovaný umění detektivnímu. Jeho účastníci se v něm naučí pracovat s mikroskopem, snímat a porovnávat otisky prstů a seznámí se také se základy trichologie, tedy nauky o vlasovém vláknu.

Workshop Staňte se sběratelem kostí je mezi dětmi velmi populární

Workshop Staňte se sběratelem kostí je mezi dětmi velmi populární

Vedle toho tým pracovníků muzea nově připravuje množství víkendových kurzů pro širokou veřejnost. Původně byly určeny dětem, ukázalo se však, že baví i dospělé. Na workshopu Ve službách faraóna se jeho účastníci naučí číst některé hieroglyfy, dozví se něco o způsobech mumifikace nebo si vytvoří svého služebníka na onom světě.

Workshopy stojí od 80 do 300 korun. Ten, kdo by se některého z nich chtěl zúčastnit, najde veškeré informace i podmínky registrace na facebookových stránkách Hrdličkova muzea člověka.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.