red. • foto: red. • 4. června 2013

Mezinárodní konference Cyrilometodějská tradice v 19. a 20. století zahájena

Slavnostní zahájení mezinárodní konference „Cyrilometodějská tradice v 19. a 20. století, období rozkvětu i snah o umlčení“ proběhlo 3. 6. ve Velké aule pražského Karolina za účasti kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, Mgr. Jiřího Nantla, LL.M., 1. náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR a prof. RNDr. Václava Hampla, rektora UK v Praze.

Hlavními tématy odborné části konference, která potrvá od 4. do 6. června, budou vlivy cyrilometodějské tradice na utváření národních identit,Konstantin a Metoděj jako symboly odporu proti komunistickému (a fašistickému) režimu, cyrilometodějská tradice, církve a zbožnost v 19. a 20. století a odraz cyrilometodějské tradice v lidové kultuře a v lidové tradici. V rámci konference vystoupí kromě mnoha domácích odborníků také řada zahraničních expertů na danou tematiku - např. prof. Francesco Braschi, který v současné době působí v Biblioteca Ambrosiana na Accademia Ambrosiana v Miláně jako ředitel Ústavu slavistiky. Na pražské konferenci se bude věnovat tématu „The Saints Cyril and Methodius and their lives in Latin Western Liturgies“.

V rámci konference proběhne 5. 6. v 15 hod v Modré posluchárně (Celetná ul. 20) také exkluzivní předpremiérová projekce dvou dílů (Poselství a Neklidné časy) z nové série Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Unikátní žánr hraného dokumentu v režii Petra Nikolaeva vznikl za podpory katolické a pravoslavné církve v produkci Three Brothers. Projekce v Modré posluchárně se zúčastní producent Viktor Krištof.Vstup je volný do vyčerpání kapacity sálu.

Další podrobnosti a kompletní program konference Cyrilometodějská tradice v 19. a 20. století, období rozkvětu i snah o umlčení.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.