Helena Zdráhalová • foto: red. • 25. března 2014

V hudbě se odrážejí změny celé společnosti, upozorňuje etnomuzikoložka

Jakou roli hraje hudba v procesu vedoucímu k sociálnímu vyloučení, nebo naopak začlenění? Tyto otázky se staly spojovacím prvkem publikace Tóny z okrajů: Hudba a marginalita, kterou připravila skupina etnomuzikologů pod vedením docentky Zuzany Jurkové z Fakulty humanitních studií UK. Monografie vyšla zatím pouze v digitální podobě vhodné pro tablety či chytré telefony a čtečky a také jako CD-Rom. Tato forma výborně slouží potřebám daného vědního oboru, kdy je text obvykle nutné doplnit audio nahrávkami či videem.

Publikace Tóny z okrajů: Hudba a marginalita je na internetu volně ke stažení

Publikace Tóny z okrajů: Hudba a marginalita je na internetu volně ke stažení

„Sociální vyloučení a marginalizace jsou ústředním tématem, kterým se v této publikaci zabýváme. S mými doktorandkami jsme napsali pět studií z různého prostředí. Hudba totiž dobře odráží společenskou dynamiku,“ vysvětlila docentka Jurková. Česko-anglická publikace, jež vyšla v nakladatelství KHER (a dá se volně stáhnout z jeho stránek), se věnuje různým hudebním projevům od koncertu uctívajícího romské oběti rasové politiky druhé světové války až po hudební žánr fado, který se zrodil na okraji portugalské společnosti a z něj se dostal až na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Etnomuzikologie je obor, který u nás lidé někdy zaměňují s hudební folkloristikou, jedná se však o dvě odlišné disciplíny. „My hudbu chápeme jako výsledek lidské činnosti, a proto je náš pohled primárně antropologický. Především nás zajímá, proč lidé hudbu provozují, proč ji poslouchají, jaké jsou v celém tomto procesu zachycené hodnoty. Ty jsou pak zřetelné i v onom znějícím fenoménu, kterému jsme zvyklí říkat hudba. Celý komplex zvuků, myšlenek a hodnot reflektuje lidskou společnost, dozvídáme se z něj, co se ve společnosti děje. Je ovšem zároveň prvkem, který společenskou skutečnost ovlivňuje,“ upozornila etnomuzikoložka.

Docentka Jurková se věnuje převážně studiu romské hudby, vedle toho však sleduje různé hudební projevy, které se objevují v současném městě. Na základě toho nyní připravila se svými studenty rozsáhlou publikaci nazvanou Pražské hudební světy, jež letos na jaře vyšla v Nakladatelství Karolinum, a to nejen v češtině, ale také v angličtině. Také tato monografie se inspirovala moderními technologiemi, a přestože vyšla tiskem, namísto obvyklých CD nosičů bude doplněna QR kódem. Jeho prostřednictvím se čtenáři dostanou na internetové stránky, kde si budou moci přehrát související videa a hudební nahrávky či prohlédnout rozsáhlý soubor fotografií. Anglická verze, distribuovaná prostřednictvím Chicago University Press, pak může fungovat jako jakási vizitka české etnomuzikologie.

Publikace vyšla v českém i v anglickém jazyce

Publikace vyšla v českém i v anglickém jazyce

Autoři při práci na knize vycházeli z hudebních událostí, které se v posledních několika letech uskutečnily v české metropoli. „Prostřednictvím publikace ukazujeme, že neexistuje něco jako jedna pražská hudba. Naopak by bylo vhodné začít užívat v angličtině běžné ‚musics‘, tedy pražské ‚hudby‘, protože existují různé skupiny lidí, kteří poslouchají a provozují různé hudební styly, jež vycházejí z rozličných názorů a hodnot. Jejich příznivci si tak vytvářejí různými způsoby vlastní světy. Chtěli jsme tím ukázat, jak hudba zobrazuje a formuje realitu,“ vysvětlila docentka Jurková.

Tým etnomuzikologů se tak zabýval hudební sebeprezentací migrantů žijících v Praze a tím, jak může hudba odrážet společenskou stratifikaci a specializaci. Sledoval také svět elektronické taneční hudby a témata spirituality či rebelie projevované prostřednictvím hudby. Věnoval se i otázce hudební komodifikace.

Vedle vědecké a publikační činnosti se docentka Jurková nyní věnuje i přípravě významné mezinárodní akce, již třicátého Evropského etnomuzikologického semináře, který tentokrát v Praze uspořádá v září právě Fakulta humanitních studií UK pod vedením docentky Jurkové. Ještě před tím navíc na fakultu přijedou studenti University of Pittsburgh na pravidelnou letní školu etnomuzikologie specializovanou na romskou hudbu.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.