Lucie Kettnerová • foto: David Tesař • 22. dubna 2014

Zvídavé děti hledají Sofii už druhým rokem. Zájem je stále velký

Hledá se Sofie, projekt dětské univerzity Filozofické fakulty UK, oslavil na začátku dubna první výročí existence. Za tu dobu dostalo příležitost poznávat univerzitní prostředí 74 dětí ve věku od 8 do 11 let. Protože pilotní ročník se shledal s velmi pozitivním ohlasem, rozhodli se organizátoři v projektu pokračovat a v tomto semestru přivítali na fakultě dalších 50 zvídavých dětí.

V předvečer výročí se na FF UK sešli pedagogové, organizátoři a další členové realizačního týmu k malé oslavě, aby zhodnotili roční trvání projektu a předali své zkušenosti kolegům, kteří se do projektu zapojují v tomto semestru poprvé

V předvečer výročí se na FF UK sešli pedagogové, organizátoři a další členové realizačního týmu k malé oslavě, aby zhodnotili roční trvání projektu a předali své zkušenosti kolegům, kteří se do projektu zapojují v tomto semestru poprvé

Cílem projektu Hledá se Sofie je představit nejmladší generaci univerzitní prostředí jako inspirativní místo, které je prostorem pro poznávání světa a přemýšlení. Že je o takovýto typ projektu mezi rodiči i dětmi velký zájem, ukázal vloni organizátorům hned první den zápisu – kurs se zaplnil do posledního místa.

Během uplynulého roku uspořádala fakulta pro mladé badatele celkem sedmnáct přednášek, které vedlo sedmnáct pedagogů fakulty, již reprezentovali devět rozličných oborů FF UK (Český egyptologický ústav, Ústav translatologie, Ústav českých dějin, Ústav pro dějiny umění, Ústav českého jazyka a teorie komunikace, katedru psychologie, katedru divadelní vědy, Středisko iberoamerických studií a Ústav informačních studií a knihovnictví) a Archiv UK.

Autor loga projektu Honza Smolík

Autor loga projektu Honza Smolík
V rámci přednášek posluchači poznávali nejenom budovy Filozofické fakulty, ale navštívili také Karolinum či laboratoř LABELS – společné pracoviště FF UK a AV ČR, dostali se do běžně nepřístupných prostor Národního divadla a Divadla Na zábradlí nebo absolvovali exkurzi v klášteře sv. Anežky České, lapidáriu Národního muzea nebo Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur.

„Náš ústav má již dlouholetou zkušenost s aktivitami zacílenými na studenty středních škol, především gymnázií. Když jsme byli osloveni tehdejším děkanem docentem Stehlíkem, zda bychom neměli zájem se do projektu dětské univerzity zapojit, přišlo nám vlastně přirozené tak učinit a zjistit, jak budou naše obory překladatelství a tlumočnictví vnímat ti nejmenší,“ popisuje PhDr. Ivana Čeňková, CSc., z Ústavu translatologie FF UK.

Profesorka Čeňková přiznává, že ji mile překvapila vysoká úroveň znalostí, kterou by u školáků prvního stupně základní školy neočekávala. „Když jsem např. zmiňovala, že první doložené artefakty o tlumočení máme doloženy již ze Starého Egypta a uvedla jsem určité století, tak jedna dívenka naprosto přesně určila, za které dynastie se tak stalo,“ vzpomíná a doplňuje další historku – neustálé zapínání a vypínání mikrofonu a sluchátek v tlumočnické laboratoři vedlo nakonec k tomu, že děti směly mít sluchátka zapnutá a poslouchat jejich prostřednictvím výklad.

Ústav translatologie FF UK do projektu zapojil také posluchače magisterského studia oboru tlumočnictví, kteří nejen dětem demonstrovali různé druhy tlumočení z a do angličtiny, francouzštiny a španělštiny, ale také jim pomáhali s ovládáním techniky v tlumočnických kabinách, kde si děti zkoušely tlumočení „z češtiny do češtiny“. „Už několikrát se mě studentky samy ptaly, kdy se bude akce s dětmi zase opakovat a těší se na tu nejbližší – květnovou,“ doplňuje profesorka Čeňková.

Aktuální program a více informací o projektu najdete na sofie.ff.cuni.cz.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.