RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D., koordinátor • 15. března 2005

Přírodovědci hledají vizi svého budoucího rozvoje

Přírodovědecká fakulta se v druhé polovině roku 2004 rozhodla nově definovat vizi svého budoucího rozvoje. Za tímto účelem vznikly dva expertní týmy, které se problémy budoucností Přirodovědecké fakulty zabývají.

Jako jeden z prvních kroků v rámci těchto aktivit vznikl rozsáhlý průzkum, zaměřený na hodnocení spokojenosti zaměstnanců fakulty s různými aspekty její činnosti. Průzkum byl zaměřen na hodnocení stavu a podpory vědy a výzkumu, výuky, pozitivních a negativních rysů organizace fakulty, fungování její akademické a servísní části a řízení podpory rozvoje lidských zdrojů. Metodika přípravy a vyhodnocení průzkumu vycházela z postupů, standardně používaných v oblasti managementu a standardně používaných v řadě organizací.

Šetření se zúčastnila téměř třetina akademických pracovníků fakulty. Výsledky potvrdily řadu tušených a známých skutečností, zároveň však přinesly řadu nových poznatků. Výsledky průzkumu pomohly identifikovat slabé a silné stránky v činnosti fakulty, stejně jako hrozby a příležitosti pro její budoucí rozvoj. Mezi negativa, vyplývající ze zjištění, patří především problémy s komunikací mezi součástmi fakulty, neprůhledností fakultních mechanismů, fungováním vnitřních služeb, neefektivním využíváním dostupných zdrojů - finančních, prostorových a lidských a nesystémovým řešením personálního a profesního rozvoje zaměstnanců. Průzkum zároveň identifikoval oblasti, představující hlavní příležitosti pro rozvoj fakulty, spočívající především ve snížení nákladů na provoz fakulty, zefektivnění procesů v oblasti služeb pro její akademickou část, snížení administrativní zátěže akademických pracovníků, integraci informačních systémů a potřebu zvýšení identifikace zaměstnanců s fakultou.

Výsledky průzkumu budou použity jako jeden z podkladů pro následnou formulaci vize rozvoje fakulty a návrhů řešení pro její konkrétní realizaci.

Bližší informace jsou k nalezení na webových stránkách Expertního týmu Jr.  www.natur.cuni.cz/etj .


RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D.,

koordinátor expertního týmu Jr.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.