26. června 2006

Western Michigan University udělí čestný doktorát Václavu Havlovi a Arnoštu Lustigovi

3. července 2006 bude ve slavnostních prostorách Karolina udělen čestný doktorát Western Michigan University Václavu Havlovi a Arnoštu Lustigovi.

Václav Havel s rektorem UK prof. Václavem Hamplem na nedávném mezinárodním semináři o odkazu holocaustu v pražském Karolinu. Více o semináři v článku iFora Odkaz holacaustu je nutné neustále připomínat.

Arnošt Lustig na semináři tvůrčiho psaní - Prague Summer Program 2004. Více o programu v článcích iFora Česká inspirace mladých Američanů a Do školy přes oceán - letní program na FF UK

Western Michigan University je od r. 2002 pořadatelem pražské letní školy tvůrčího psaní s více než desetiletou tradicí Prague Summer Program. Tento unikátní program, kterého se od jeho vzniku zúčastnilo již přes tisíc spisovatelských adeptů, umožňuje účastníkům převážně z řad amerických vysokoškolských studentů rozvíjet spisovatelské nadání pod vedením renomovaných autorů v prostředí významné historické a kulturní metropole. Praha fascinuje (nejen) americké umělce a intelektuály svou tvůrčí atmosférou, která se vyvinula jako dědictví po všech významných spisovatelích a jiných umělcích, kteří v ní našli domov i inspiraci. Není to jen Franz Kafka, kdo do Prahy přitahuje další a další obdivovatele, ale i Karel Čapek, Milan Kundera či právě Václav Havel.

Václav Havel se těší v řadách americké akademické veřejnosti obrovské úctě a obdivu jak pro svou činnost dramatickou, tak pro statečnost, s níž aktivně vzdoroval zločinnému komunistickému režimu pošlapávajícímu občanskou i tvůrčí svobodu jednotlivce. Jeho hry jako např. Zahradní slavnost, Vyrozumění, Ztížená možnost soustředění, Largo Desolato či Pokoušení jsou spolu s Dopisy Olze považovány za součást zlatého fondu světové literární tvorby.

Neméně významný český spisovatel Arnošt Lustig je s letní školou Prague Summer Program již od jejího založení nerozlučně spjat jako vyhledávaný pedagog. Tento autor, zabývající se velkým tématem holocaustu, který v současné době působí jako profesor literatury a filmu na American University ve Washingtonu, D.C., přitahuje studenty, stejně jako Havel, nejen svou tvorbou, ale i dramatickými životními zkušenostmi zahrnujícími věznění v nacistických koncentračních táborech, život v komunistickém Československu i emigraci do Izraele a posléze USA.

Western Michigan University se rozhodla ocenit tyto dva autory na výraz úcty k vynikajícím literárním kvalitám jejich díla i k jejich boji za svobodný život člověka.

Čestný doktorát Western Michigan University bude Václavu Havlovi a Arnoštu Lustigovi udělen v pondělí 3. července v 17 hodin ve Velké aule Karolina.

Dr. Dominika Winterová, sach




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.