12. února 2007

Běžecký lyžařský kurz zrakově a tělesně postižených.

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK a učitelé a studenti FTVS připravili v termínu 29.1.-2.2.2007 kurz základů běhu na lyžích pro zrakově a tělesně postižené.

Kurz se konal v Jizerských horách v malé vesničce Jindřichov,která se nachází v blízkosti běžeckého areálu „Břízky“.Ubytovaní jsme byli na chatě Muhu. V těsné blízkosti vede upravovaná běžecká stopa,pro zrakově postižené velmi důležitá.

Kurzu se zúčastnilo 5 zrakově postižených,z toho byli tři nevidomí a dva slabozrací.Dále  4 tělesně postižení s amputovanou horní končetinou.V rolích trasérů pracovalo 5 studentů FTVS a 5 instruktorů a doprovodů .Vedli zrakově a tělesně postižené nejen na běžeckých tratích,ale starali se o ně po celý den.    

Základním předpokladem pro úspěšné trasování zrakově postiženého na lyžích je získání jeho důvěry.Práce traséra je velmi náročná na úroveň lyžařských dovedností a na schopnost nepřetržitě a přesně postiženého informovat o situaci  na trati. Navíc musí být schopen postiženého učit správným pohybům.Všichni studenti jsou specialisté a jsou na roli traséra připravováni 4 roky.

V letošním roce nám nepřálo počasí,občas poprchávalo a sněhu bylo,tak jako v ostatních horách,poměrně málo. Výcvik probíhal v dopoledním a odpoledním bloku,občas jsme byli nuceni výcvik posunout kvůli dešti.Poslední dva dny se počasí zlepšilo a dokonce vysvitlo i slunce.

Tratě jsou zde mírně zvlněné,takže jsme výcvik orientovali nejen na pohyb po rovině,ale nacvičovali jsme různé způsoby výstupů do svahu.Daleko náročnější na souhru a úroveň dovedností traséra a postiženého je sjíždění obtížných terénů.Trasér vede postiženého za sebou a oba jedou v pluhu.Zde platí daleko nejvíce,že trasér musí být výborný lyžař,protože musí korigovat rychlost svoji i postiženého a nesmí s postiženým upadnout.Všichni postižení i traséři tento obtížný způsob sjíždění zvládli na výbornou.

Tento kurz jsme pořádali již druhým rokem a všichni byli přes nepřízeň počasí z prostředí Jindřichova nadšení. Traséři odvedli velmi dobrou práci a proto jsme si slíbili,že se na běžeckých tratích areálu Břízky zase sejdeme.


Účastníci kurzu před chatou“Muhu“ v Jindřichově v Jizerských horách,která se nachází v těsné blízkosti běžeckých tratí.

Sjíždění obtížnějších terénů je náročné na souhru nevidomého a traséra.Na obrázku slabozraká studentka Pedagogické fakulty Monika Heczková s trasérem - studentkou FTVS Jindřiškou Jaklovou.

Stoupání stromečkem je pro nevidomého fyzicky a koordinačně velmi náročné.Na obrázku je student Filozofické fakulty Jakub Kamberský a trasér student FTVS Rudolf Půlpán.

Vodící linie běžecké stopy je pro zrakově postižené velmi důležitá.Na obrázku nevidomý Dr.Pavel Belšan a trasér student FTVS Michal Cypris.

PaedDr.Jan Hruša,CSc.

vedoucí kurzu






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.