25. června 2007

Rozmarné filmové léto na 42. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech: 29. 6. – 7. 7. 2007

Na slovíčko s dramaturgem dokumentární sekce Karlem Ochem

Je letos nějaký film, u něhož už se nemůžete dočkat, až ho uvidíte?

Tak tedy na co bych určitě šel, kdybych měl čas – bulharský dokument Problém s komáry a jiné příběhy, melancholií prodchnutý nový snímek Harmony Korina Mister Lonely a dva úchvatné italské filmy – Nový svět a Můj bratr je jedináček. Více...

Na slovíčko s dramaturgem sekce nezávislých filmů Štefanem Uhríkem

Myslíte si, že jde letos jen o filmy pro menšinového diváka nebo i s širším diváckým potenciálem?

Určitě i se širším diváckým potenciálem, třeba Hottest State – Nejžhavější stát  nebo Big Bad Swimm – Co takhle zaplavat si z USA, nebo také komedie z Jižní Afriky Bunny Chow.Ale úlohou filmových festivalů by mělo být právě poskytování prostoru umění, které není pro nepřemýšlející masy. Více...

Jak se dostat do Karlových Varů? Jeďte busem, vlakem nebo si zastopujte..

Levně, levně, levně...! I za pár korun se dá ve Varech bydlet. Pokud vám nevadí stan, nebo tělocvična.


Jak jinak se ještě můžete bavit, když zrovna nejste na promítání…

Které snímky byste doporučila pozornosti diváků?

Eva Zaoralová: Umělecká ředitelka festivalu:

Rozhodně filmy všech tří soutěží. Z té hlavní mám ráda zejména francouzský film Rozhovory s mým zahradníkem, italský Saturno Contro a španělský Ostych, ale i ruské Prosté věci.

Křišťálový globus za přínos světové kinematografii převezme letos herec, režisér a producent Danny DeVito. Zároveň uvede komedii Hezké dny.

IFORUM DOPORUČUJE: Přinášíme malou inspiraci, pro ty, kteří tápou v programu…

NAŠE FESTIVALOVÉ TIPY!!!

29. 6. 2007 VYŠETŘOVÁNÍ NOČNÍCH MŮR

30. 6. 2007 DECH

1. 7. 2007 KURZ NEGATIVNÍHO MYŠLENÍ

2. 7. 2007 WARHOLka

3. 7. 2007 SRDCE

4. 7. 2007 IMPORT/EXPORT

5. 7. 2007 INLAND EMPIRE

6. 7. 2007 INTERVIEW

7. 7. 2007 KAINOVO ZNAMENÍ

Více...

V úterý 26. června skončil letní semestr našeho Filmového semináře téměř symbolicky Tarantinovou vypalovačkou Grindhouse: Auto zabiják, která bude mít oficiální premiéru na karlovarském filmovém festivalu v drsné sekci Půlnoční filmy, určené pro zvlášť otrlé a zvlášť vytrvalé. Pokládejte to za pozvánku k nonstop festivalovému happeningu, který má těsně před první znělkou.

Až se v pátečním podvečeru začnou na červeném koberci před hotelem Thermal hemžit celebrity, můžete mít za sebou již nějakou předsunutou projekci či jinou zahřívací akci, která vás již první den dostane do provozního festivalového transu, z něhož pak již není úniku. A potom prezident festivalu Jiří Bartoška prohlásí tento za zahájený, Renée Zellwegerová alias, Bridget Jonesová předá doyenovi českých animátorů Břetislavu Pojarovi křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos a festival otevře snímek starých, dobrých nezávislých, režiséra Toma DiCilla a Steva Buscemiho, Delirious. A pak už to báječní muži s klikou roztočí postupně ve všech festivalových projekcích, kde (když si přivstanete nebo spíš sem tam nepůjdete vůbec spát) budete mít šanci zažít devět světových a osmatřicet kontinentálních či mezinárodních filmových premiér.

Umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová a její profesionální tým (který vám také představíme) vybrali znovu unikátní kolekci, jejíž součástí je i čtrnáct soutěžních celovečeráků v hlavní soutěži, kde budou české barvy hájit Vratné láhve Jana Svěráka, posuzované i jeho kolegou, českým členem poroty (vedené letos šéfredaktorem prestižní Variety Peterem Bartem), režisérem Davidem Ondříčkem. Naši účast v další soutěžní sekci Na východ od Západu jistí Pravidla lži Roberta Sedláčka a v soutěži dokumentů se představí český dámský tandem Lucie Králová (Ztracená dovolená) a Olga Špátová (Půjdu, kam chci).

Vskutku výstavní kolekce dvaceti filmů byla dovezena z letošního festivalu v Cannes. Bude mezi nimi i vítězný rumunský film Čtyři měsíce, tři týdny a dva dny – a k vidění tahle vzpomínka na to nejlepší z Cannes bude ve zbrusu nové sekci Otevřené oči. Ta spolu s tradičními Horizonty, představujícími např. šampióny z Benátek či poslední opus Davida Lynche Inland Empire (na který, stejně jako na řadu dalších distribučních předpremiér, je ovšem možné později zajít v klidu do kina) bude patřit mezi hodně vyhledávané. A tak je dobré soustředit se spíše na rarity (Pavouci I a II Fritze Langa z roku 1919-1920), unikáty (kontroverzní belgický Ex Drummer v sekci Jiný pohled), tradičně svéráznou přehlídku Dny kritiků Variety (která na letošních Varech oslaví desetileté výročí) a neopakovatelné retrospektivy (třeba mladí rozhněvaní Japonci či tzv. nový Hollywood). Kdo si bude chtít připomenout nostalgickou klasiku určitě nevynechá poctu Williamu Wylerovi – a beznadějně vyprodáno bude, tak jako každý rok,  téměř na cokoli z doširoka rozevlátého a nikdy neselhávajícího Fóra nezávislých, kde kromě Američanů bude tentokrát zaostřeno na nový německý, latinsko-americký a také exotický malajský film.

Setkáváme se tu každý rok ve stejnou dobu na stejném místě. My všichni, co jsme spříznění láskou k filmu. My všichni, co karlovarský festival pokládáme za největší filmový svátek v našich zeměpisných souřadnicích. My všichni, kteří tu nechceme a nemůžeme chybět! Neboť karlovarský filmový festival je především místem setkávání. Přeji vám všem, aby to i letos byla setkání příjemná, vstřícná a vzrušující. Ať už se tam potkáte s Renée Zellwegerovou (která tu bude uvádět distribuční předpremiéru Miss Potter), Tarantinovým souvěrcem Eli Rothem (jenž zde představí svoji další „vykošťovačku“ Hostel II) nebo se svojí filmovou partou z loňska. Užijte si to!

Doc. PhDr. Michal Šobr, CSc.

Nevíte, kolik stojí lístky? Koukněte na náš stručný přehled. Věřte, že být studentem se vyplatí!

WiFi: brána k informacím

Představujeme...hlavní porotu 42. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary


Proč letos jedete do Varů?

Zoltán Kamondi, režisér maďarského soutěžního filmu Dolina:

„Festivalová atmosféra je ve Varech skvělá, po Cannes a Berlíně je to jeden z nejdůležitějších festivalů na světě. Už samotný pobyt v tomhle nádherném c. a k. městě je pro mě odměnou. Navíc teď hledám lokaci pro natáčení filmu, který plánuji – Musilova Muže bez vlastností…“ Více...

Něco málo k historii: První, tehdy ještě nesoutěžní, filmová přehlídka se uskutečnila ihned po 2. světové válce v srpnu roku 1946. Tu tenkrát společně uspořádaly dvě západočeská města – Karlovy Vary a Mariánské Lázně. Od tohoto základu se poté rozvinula mnohaletá tradice nejvýznamnějšího filmového festivalu v Československu.Více...

Vyberte si z bohaté nabídky filmů letošního festivalu v Karlových Varech

Oficiální stránky festivalu





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.