26. září 2007

Stanovisko České konference rektorů k přípravě Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace


Stanovisko České konference rektorů


k přípravě Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace


Praha, 26. 9. 2007





1. MŠMT jako řídicí orgán Operačního programu VaVpI od podzimu 2006 neplní princip partnerství dle článku 11 Obecného nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 ze dne 11. července 2006. Vysoké školy ČR, zastoupené ČKR, nejsou v období od září 2006 do současnosti účastny žádné institucionalizované formy přípravy operačních programů, jež by naplňovala požadavek partnerství (podle citovaného nařízení „Partnerství zahrnuje přípravu, provádění, monitorování a hodnocení operačních programů. Členské státy případně zapojí každého z příslušných partnerů, a zejména pak regiony, do jednotlivých fází programování ve lhůtě stanovené pro každou fázi.“). O vývoji programování jsou vysoké školy informovány nedostatečně, nahodile a bez možnosti zpětné vazby.




2. Poslední verze operačního programu, zpracovaná ve velkém spěchu během víkendu 15.-16. září 2007, obsahuje řadu změn, jež nebyly v rozporu s nařízením Rady s vysokými školami konzultovány.




3. Formulace Operačního programu VaVpI je dlouhodobě paralyzována nejen personální nestabilitou na MŠMT, ale také tím, že mezi MŠMT a Radou pro výzkum a vývoj, jež je zodpovědna za formulaci národní politiky podpory výzkumu a vývoje, neproběhla dosud komunikace umožňující vyjasnění základních cílů a funkcí Operačního programu VaVpI v rámci české politiky podpory výzkumu a vývoje. Absence základního národního politického rámce podpory výzkumu a vývoje se projevuje již v samotném operačním programu, bude ale zásadně vstupovat především do přípravy implementačních dokumentů a zejména vlastních projektů, jež budou muset prokazovat svou finanční udržitelnost.




4. Jen absencí strukturovaného dialogu mezi MŠMT a Radou pro výzkum a vývoj a vyloučením ČKR z tohoto procesu si lze vysvětlit, že modely budoucího financování výzkumných infrastruktur předkládané v předchozích měsících MŠMT a naposledy Radou pro výzkum a vývoj se od sebe diametrálně liší, místo aby konvergovaly. MŠMT ve verzi ze srpna 2007 předpokládalo financování provozu center excelence ve skladbě 83 % státní podpory, 10 % evropské zdroje a 7 %  zdroje soukromé. Rada pro výzkum a vývoj předpokládá 55 % státní podpory, 30 % evropské zdroje a 15 % soukromé zdroje. Tak dramatické rozdíly svědčí o tom, že tyto odhady nejsou založeny na srovnatelných analytických podkladech, či dokonce nejsou opřeny o žádné relevantní prognózy vycházející ze zahraničních zkušeností a analýzy českého výchozího stavu.




5. Obdobně v případě oblasti podpory 2.1 Regionální VaV centra se v poslední verzi OP VaVpI předpokládá financování ze soukromých zdrojů ve výši 50 % celkových provozních nákladů. Toto nastavení považujeme za naprosto nerealistické. Je přitom zjevné, že změny uvedených parametrů v řádu násobků mohou zcela zásadně ovlivnit absorpční kapacitu vysokých škol a hrozí, že podobnými neuváženými úpravami se omezí jejich schopnost absorbovat prostředky z OP VaVpI na naprosté minimum.




6. ČKR důsledně požaduje naplnění principu partnerství v přípravě, implementaci a realizaci operačních programů v gesci MŠMT. Vysoké školy ČR disponují kvalifikovanými silami pro oponenturu programových dokumentů, jejich úkolem však není suplovat selhávající stát při vlastní tvorbě těchto dokumentů.






V Praze dne 26. září 2007                                                                   


                                                                                              Za Českou konferenci rektorů


                                                                                             


                                                                                                  Prof. Ing. Jan Hron, DrSc.


                                                                                                           předseda






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.