17. listopadu 2007

Sportovní hry Univerzity Karlovy 2007




K 18. výročí svátku studentů – 17. listopadu, jsme uspořádali 1. ročník Sportovních her Univerzity Karlovy. Hry se konaly ve Sportovním centru v Hostivaři ve dnech 16. – 18. listopadu 2007. Soutěží se zúčastnili studenti pražských fakult naší školy a smyslem her bylo uspořádat sportovní soutěže pro studenty všech výkonnostních skupin u individuálních sportů a turnaje reprezentačních družstev jednotlivých fakult v kolektivních sportech.

Vzhledem k prostorovým možnostem ve Sportovní centru jsme do letošního ročníku her zařadili aerobik, plavání, stolní tenis, florbal a volejbal.

V páteční podvečer proběhla soutěž v aerobiku – MASTER CLASS. Zacvičit si přišlo téměř čtyřicet děvčat a s vynikajícím lektorem L. Dědičem, posluchačem 1. lékařské fakulty, si celou náročnou soutěž řádně užily. Zaslouženou vítězkou  se stala  studentka FTVS Pavla Kašpírková,  druhé místo obsadila Denisa Kostourková  a jako třetí se umístila  Eva Foltýnová, obě posluchačky 2.LF. Celou soutěž provázela velmi příjemná sportovní atmosféra. V přestávce vystoupili mistr světa v soutěžním aerobiku Jan Pochobradský, student 1.ročníku FTVS a juniorská vítězka Basic cupu  Veronika Kubíčková.

Během sobotního mlhavého rána se ve Sportovním centru scházeli účastníci turnajů ve florbalu, stolním tenisu a soutěží v plavání. Nejprve začal turnaj ve florbalu, kterého se zúčastnilo 8 družstev mužů a 4 byla družstva žen. Pořadatelé rozumně zkrátili hrací dobu na 2x 10 minut, aby stihli soutěž do večerních hodin ukončit. K vidění byla řada atraktivních a někdy i dramatických utkání. Zápas o třetí místo rozhodovaly až samostatné nájezdy, naopak finále bylo jednostrannou záležitostí. Přínosem byla účast ligových hráčů, kteří úroveň soutěže svým uměním ještě povýšili. Mistrovské tituly si nakonec odnesli muži FTVS a ženy z Pedagogické fakulty. Druhá místa patřila   Matematicko-fyzikální fakultě  a ženám Filozofické fakulty, jako třetí skončili muži Filozofické fakulty a ženy Přírodovědecké fakulty.

Osmdesát pět účastníků přišlo na plavecké soutěže. 50 metrů prsa, 50 metrů volný způsob a štafety, to byla náplň sobotních plaveckých závodů. I v bazénu se odehrávaly strhující boje, i když výkonnost byla v některých případech výrazně odlišná. Ženská prsařská padesátka byla v režii lékařských fakult, když mistrem se stala Nikola Arabadzi  z 1. LF, druhá doplavala Barbora  Pochylová ze třetí lékařské a jako třetí se dotkla stěny bazénu Barbora Brhlíková z první fakulty. V závodě mužů byl nejrychlejší Robert Vodička z FTVS, druhý Ivan Ternovoy z Právnické fakulty a na třetí stupínek doplaval Nor Nicolas Marcussen ze 3. LF. Stejně dramatický byl i závod žen na 50 metrů volným způsobem, kde nejrychlejší byla Lenka Čechová z Právnické fakulty, těsně sledovaná Nikolou Arabadzi z 1. LF, která skončila těsně před Barborou Pochylovou ze 3. LF. Mezi muži opět kraloval Robert  Vodička , stejně tak byl druhý Ivan Ternovoy a na třetí místo doplaval Antonín Vít ze třetí lékařské. Dalším oživením byla soutěž smíšených štafet všestrannosti, kdy po pětadvacítkách prsařským a volným způsobem následovaly úseky plavané s deskou a závod vyvrcholil plaváním v tričku s jeho převlékáním na každé obrátce. Zvítězili plavci ze 3. LF, druhá byla Právnická fakulta a 3. místo získali studenti 1. LF.

I místní hala pro stolní tenis byla plná sportujících. Celkem 18 hráčů a hráček se ucházelo o letošní mistrovský titul. V příjemné a bojovné atmosféře se odehrály kategorie jednotlivců obou kategorií. Mistrem UK se stal  Miroslav Zajíček z MFF a v kategorii žen zvítězila zahraniční studentka Lim Ying Hoey z 1.LF . Druhá místa obsadili Martin Petrík z 1. LF a Veronika Herrychová z 2.LF,  jako třetí skončili Pavel Kozdera z práv a Lucia Quittnerová z MFF. Příjemným zpestřením celého turnaje, který měl dobrou úroveň, byla tréninková exhibice  ligové hráčky a hráče, jejichž hra měla  úroveň trochu vyšší a skutečně bylo radost hru s úplně jiným rytmem sledovat.

Neděle pak celá patřila volejbalistům. Po ranní prezentaci, kdy se sešlo osm ženských a čtyři mužská družstva, začaly v ženském turnaji jednotlivé zápasy ve skupinách, muži hráli systémem „ každý s každým „. Na třech hřištích se bojovalo  s ohromným nasazením, utkání byla dramatická a napínavá s řadou vynikajících útočných akcí i obranných zákroků. Hrálo se až do pozdních odpoledních hodin a z lítých bojů vyšli jako vítězové studenti Matematicko-fyzikální fakulty, druzí byli reprezentanti 1. lékařské fakulty před družstvem právníků. V ženské soutěži postoupily do závěrečných bojů čtyři družstva, z nichž nakonec získala mistrovský titul Pedagogická fakulta, druhé místo vybojovaly hráčky Filozofické fakulty a shodně s kategorií mužů obsadila třetí místo Právnická fakulta. Soutěž mužů i žen měla velmi vysokou a vyrovnanou úroveň, kterou rovněž pozvedli ligoví hráči a hráčky.

Vítězové všech soutěží a turnajů získali mistrovské poháry a všichni, kteří se umístili na prvních třech místech, vybojovali hodnotné ceny. Dík patří sponzoru her firmě Aquila která se postarala o pitný režim účastníků.

Vedle řady diváků z řad studentů i kolemjdoucích, navštívil Sportovní hry Univerzity Karlovy i její prorektor Doc. PhDr. Michal Šobr, CSc., který se netajil spokojeností s úrovní jednotlivých sportovních soutěží a ocenil nejen výkony všech zúčastněných studentů, ale i dobrou přípravu a realizaci  her.

Skončil 1. ročník Sportovních her Univerzity Karlovy. Pokusili jsme se založit novou tradici sportovního klání studentů naší školy, které by umožnilo zahrát si a zasoutěžit se studenty jiných fakult. Klání, které by přilákalo nejen výkonnostní sportovce, ale dávalo by příležitost poznat atmosféru sportovních soutěží i pro ty studenty, kteří sportují pouze rekreačně. Podle ohlasu zúčastněných se letošní ročník všem velmi líbil a těšíme se, že se setkáme na Sportovních hrách Univerzity Karlovy v příštím roce.


Bohuslav Příhoda,CSc.


ředitel SHUK 2007






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.