České akademické hry 2008

27. června 2008

České akademické hry 2008


Ve dnech 14. – 20. června se konal v Brně 7. ročník Českých akademických her. Pokračuje tradice, kdy se každoročně sejdou vysokoškoláci, aby změřili síly v řadě sportovních disciplin. Letošní ročník zažil velkou změnu, byl přesunut termín her ze začátku května do poloviny června, protože se pořadatelům nepodařilo zajistit ubytování v průběhu letního semestru. S napětím bylo očekáváno, kolik účastníků přijede v době zkouškového období na vysokých školách. Jako každoročně se her zúčastnila početná výprava studentů Univerzity Karlovy.


Příjemné počasí přivítalo první účastníky her, kterými byli plážoví volejbalisté, kde jsme měli  svá želízka v ohni, ale bohužel nám byla místa na stupních vítězů  poněkud vzdálená. Prvních úspěchů našich studentů jsme se dočkali ale již v neděli, kdy jsme vybojovali čtyři zlaté medaile v karate. V disciplině kata zvítězil Jakub Tesárek, v týmech sestava Janda, Tesárek, Pilmann, v disciplině kumite vyhrál Jindřich Pilmann a  Zuzana Linhartová.


Ani pondělí pro naše studenty nezačalo špatně. Byla zahájena utkání ve skupinách v turnajích florbalu, softbalu,  volejbalu a  na závodní trati Vír se konaly závody vodních slalomářů. Na divoké vodě si pro zlaté medaile dojeli Lukáš Kubričan a Kateřina Hošková ve slalomu v kategorii K1. Své reprezentanty jsme měli i ve sportovním lezení, soutěž v boulderingu vyhrál Jiří Bradáč. Úterní závěrečná utkání rozhodla o výsledcích turnajů v kolektivních sportech. Trenér Láďa Pokorný dovedl k vítězství  naše družstvo florbalistek, které navázaly na svůj loňský úspěch. Stoprocentní úspěch jsme slavili  ve volejbalu a softbalu. Trenérům Josefu Marcoňovi a Jaroslavu Buchtelovi s jejich týmy se podařilo vyhrát volejbalové turnaje v obou kategoriích. Stejně tak se dařilo softbalistům, které koučoval Karel Kubalík i družstvu žen, které si vedly samy studentky. Všechny turnaje měly vysokou sportovní úroveň i proto, že se mohli účastnit ligoví hráči a hráčky, kterým pozdější termín her vyhovoval, protože skončily jejich svazové soutěže. Úterní soutěže nám přinesly ještě další vítězství v plavání s ploutvemi, kde ve štafetě 4 x 50 metrů zvítězili Musil, Smik, Heřmánek a Baran a v soutěži jednotlivců získal Radek Vodička dokonce dvě zlaté medaile. Ti všichni udělali radost svému trenérovi Petru Smolíkovi.


Úterý a středa patřily královně sportů, atletice. Na příjemném stadionu VUT Brno za slunečného počasí byly odstartovány atletické soutěže. Pod dohledem trenérů Jitky Vinduškové, Václava Velebila a Radima Jebavého startovali naši studenti v řadě atletických disciplin, kde často bojovali o nejčelnější umístění. Vedle bronzových a stříbrných medailí, které získali, se jim podařilo šestkrát stanout na stupni nejvyšším. Iva Vedralová zvítězila v trojskoku, Monika Preibischová byla nejrychlejší v běhu na 3.000m metrů. V závodě na 1.500 metrů zvítězil Petr Doubravský a v nejtěžší atletické disciplině, desetiboji, dominoval Jakub Ryba. Úspěch našich studentů dovršily štafety, 4x 100 metrů vyhráli Feher, Zumr, Hladík a Veselý, s tratí 4 x 400 metrů  si nejlépe poradili Doubravský, Chyba, Nepomucký a Feher. Počtem získaných bodů v atletice byli muži i ženy Univerzity Karlovy nejlepší.


V okolí Ruprechtova se v úterý a ve středu konaly závody v orientačním běhu. Vynikajících výsledků dosáhly sestry Dana a Radka Brožkovy. Na klasické trati doběhla nejrychleji Dana, Radka byla druhá a na krátké trati si pořadí vyměnily. Na tatami se v Brně sešli i judisté. Ani tady naši studenti neodešli s prázdnou. Ve svých váhových kategoriích získali zlatou medaili Klára Coufalová a David Dubský. Své zástupce jsme měli i v šermířských soutěžích, se šavlí to nejlépe zvládla Martina Hubáčková a získala zlato.


I v posledních dvou dnech jsme měli svoje zastoupení. Na palubovce hráli naši futsálisté a naše družstvo pro freesbee vybojovalo nakonec stříbrnou medaili. Velmi úspěšní byli reprezentanti v nohejbalu, kteří získali zlatou medaili ve velmi hodnotném a vyrovnaném turnaji. Hráli v sestavě Makara, Vít, Flaks. Závěrečnou tečkou her byla soutěž v aerobiku. Soutěžící čekal  závod v aerobiku, stepaerobiku i maratonu. Výprava našich dívek, kterou vedla trenérka  Ivana Vladyková se v soutěžích neztratila, děvčata měla vždy své zástupkyně v závěrečných finálových bojích a stříbrná medaile je jistě potěšitelná.


České akademické hry 2008 v Brně navázaly na úspěšné předcházející ročníky. Ukázalo se, že pozdější termín výrazně neovlivnil účast studentů, v kolektivních sportech byl dokonce přínosem. Soutěží se zúčastnilo téměř  2600 studentů z našich vysokých škol. Pořadatelé si dali nelehký úkol, zorganizovali turnaje a soutěže v 31 sportech, a je třeba konstatovat, že organizačně vše zvládli na výbornou. Hry byly na vysoké sportovní i společenské úrovni, atmosféra na všech sportovištích byla velmi příjemná, doprovodný program bezchybný. Reprezentanti naší školy obstáli na hrách velmi dobře. Získali jsme celkem 23 zlatých, 24 stříbrných a 27 bronzových medailí a řadu předních umístění. Nenavázali jsme sice na výsledek z předcházejícího roku, kdy jsme zvítězili v soutěži škol, ale i pomyslná stříbrná medaile je vynikajícím úspěchem. A pokud se vše zdaří, tak příští rok nashledanou v Plzni.


Bohuslav Příhoda, CSc.

vedoucí výpravy UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.