8. července 2008

Přivezl jsem film. Svůj.

Mustafa Zaveri, režisér R(evoluce)


Náš snímek je postaven kolem malé červené knihy, která skutečně existuje. Napsal ji Jiddu Krishnamurti a jmenuje se The Only Revolution. Narazil jsem na ni v jednom pouličním výprodeji stejně jako hlavní hrdina filmu Dominic. Bylo v ní spousta poznámek na okrajích, na přebalu adresa. R(evoluce) je o tom, co se stane, když se takovou adresou necháte vést někam, kde jste nikdy nebyli.


Nepocházím z bohaté rodiny. Můj otec, producent filmu, není žádný byznysmen, takže jsme si na R(evoluci) museli půjčit peníze i od přátel a příbuzných. Na druhou stranu jsme za sebou neměli žádné studio, které by nám komplikovalo práci. Scénář vznikl v říjnu 2006. Následně jsem potkal kameramana Prashanta Raie, který mimochodem studoval v Praze, strávili jsme patnáct dní natáčením v pár lidech a bylo to. Já nemám filmové vzdělání a nikdy jsem nic jiného nenatočil, takže jsme všichni pracovali opravdu nezávisle. Třeba tu krásnou hudbu nám složil známý britský skladatel Benjamin Humphries úplně zadarmo, jen na základě nehotového snímku.


R(evoluce) je hlavně o dialogu Dominica a Feroze. Témata se točí okolo síly poznání, evoluce a času. Víte, můj otec je sice poměrně nábožensky založený člověk, ale já jsem spíš opačný případ. Studoval jsem dva roky v Americe, kde jsem si prošel vážnou osobní krizí, studium jsem nedokončil a vrátil se domů. Právě čtení vědeckých knížek a časopisů mi pomohlo znovu nalézt tu správnou cestu v životě. Dominic jsem v podstatě já.


A taky v tom filmu pořád hrajeme frisbee, to je můj nejoblíbenější sport. Hraje se tady taky?


Zbyněk Vlasák


Projekce filmu R(EVOLUCE):


9. 7. 18:30 Malý sál


10. 7. 22:00 Espace Dorleans






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.