14. července 2008

Nový český film


Mistr Protektor


Temnou protektorátní Prahou uhání na ukradeném dámském bicyklu hlavní hrdina Emil. Je opilý a ujíždí od milenky. Nad celým městem se vznáší zatuchlá atmosféra válečné noci. Operace Anthropoid se právě dala do pohybu a chudák prchající Emil netuší, že jeden z atentátníků z místa činu zvolil k útěku stejný dopravní prostředek jako on.


            Tak by se dala popsat jedna ze zápletek historického filmu Protektor Marka Najbrta, který se kromě režie podílí i na scénáři. Za tím stojí také Robert Geisler a Benjamin Tuček. Tihle tři mají na svědomí mimo jiné pseudofanouškovský film Mistři (2004). Kdo snímek viděl, tuší, že autorská invence bude mít místo i v novém příběhu. „Budeme se snažit držet stylu Mistrů. Nechceme historický spektákl, náš příběh navíc nemá tento potenciál. Je to komorní příběh. Zajímá nás protektorátní zatemnělá Praha a její klaustrofobní rozměr. Z úhlu pohledu lidí, kteří v ní žili,“ prozradil o svých filmových plánech Marek Najbrt.


Ochránce


            Původně měl režisérův tým představit na festivalu ukázky již pořízeného materiálu, ale natáčení kvůli finančním problémům nezačalo. Start je naplánován na letošní podzim a konečná částka je 56 milionů korun. Kromě rozpočtu a plánované premiéry (listopad 2009) byly s hlavní dějovou linkou představeni i protagonisté. V rolích manželů, kterým doba nacistické okupace zkomplikuje život, se představí Marek Daniel jako Emil a Jana Plodková jako Hana.


Ač to název evokuje, podle režisérových slov ve snímku vůbec nepůjde o Heydricha, ale o Emila. Ten tu totiž vystupuje jako protektor-ochránce své ženy. Rozhodne se kolaborovat s Němci, aby ochránil Hanu, která je židovka. Špatné svědomí však Emila dovede až k alkoholu a lehkým děvám. „Zajímá nás zkoumat situace, do kterých by se normální lidi za jiných okolností nedostali. Dnes je téměř nepředstavitelné, co tehdy lidi zažívali,“ říká o době, kterou hodlá zrekonstruovat, režisér Marek Najbrt.


Kristýna Pleskotová








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.