22. prosince 2008

Prohlášení děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy k onkologickým centrům




V posledních dnech se v médiích a různých zprávách objevují nepřesné a zavádějící informace týkající se onkologických center, z nichž část se dotýká společných pracovišť 1. lékařské fakulty UK a to Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN a Ústavu radiační onkologie 1. LF UK a FNB s poliklinikou.


Dovolím si uvést následující fakta:


1/ V médiích kolují informace, že o vyřazení center bylo rozhodnuto na základě nedostatečně poskytované péče, její nízké úrovně či údajů o datech přežívání pacientů. Toto tvrzení není pravdivé, neboť tato data nejsou v současné době k dispozici.


2/ Dle informací, které mám k dispozici, výbor České onkologické společnosti kritizuje, že nebyl předem informován o plánovaných auditech Komplexních onkologických center (KOC), jejich účelu a metodice a nepodílel se na výběru personálního obsazení komisí. Jednotlivá pracoviště ani výbor společnosti nebyly informováni v reálné době o výsledcích auditu.  


3/ Dne 19. 8. 2008 jsem se osobně zúčastnil návštěvy auditorské skupiny, neboť onkologie, její výuka a výzkum patří mezi priority 1. lékařské fakulty UK. Stručně popíši návštěvu, která trvala méně než 2 hodiny:

- oznámení o návštěvě jsme obdrželi zhruba 48 hodin před návštěvou bez bližšího upřesnění

- v čase plánovaného auditu se nejprve cca 15 minut telefonicky dohadoval profesor Vorlíček s ředitelkou MZ dr. Pánovou, jestli se sejít na poliklinice, kde všichni byli připraveni, nebo v areálu VFN

- následně proběhlo jednání v areálu VFN, kde byly položeny dotazy na základní technické a personální údaje

- následně proběhla návštěva části Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN

- dopis zaslaný ředitelce odboru MZ dr. Pánové ze dne 23. 9. 2008 se žádostí o sdělení závěrů auditu a možnosti vyjádření se k němu zůstal do dnešního dne bez odpovědi.


4/ V prezentaci uveřejněné na www stránkách MZ ČR v souvislosti s tiskovou konferencí konanou dne 19. 12. 2008 jsou uvedeny důvody vyřazení Všeobecné fakultní nemocnice z KOC. Dovolím si upřesnit tvrzení MZ :


- ONKOTÝM – působí řada plně kvalifikovaných onkologů a radioterapeutů (specializace v klinické onkologii 13, radioterapie 18). Onkologická péče je dále zajištěna plně funkčními interdisciplinárními týmy plně pokrývajícími celé spektrum léčby solidních nádorů. Unikátem je specializovaná péče o karcinoidy, maligní thymomy a komplexní péče o ženy s karcinomy prsu do 35 let. ESMO (European Society for Medical Oncology) udělila klinice akreditaci pro integrovanou onkologickou péči, kterou má VFN jediná v ČR a tento parametr byl vyhovující.


Onkologická klinika byla navržena koordinačním pracovištěm University of Oxford jako pracoviště vytvářené sítě evropských pracovišť aplikovaného výzkumu. V mezinárodní spolupráci je Onkologická klinika zapojena do výzkumných programů v rámci EORTC (European Organization for Research and Treatment of Cancer) a CECOG (Central European Cooperative Oncology Group). Je koordinačním centrem pro Českou republiku pro celosvětovou studii adjuvantní hormonální léčby ATLAS.


- AKREDITACE VZDĚLÁVÁNÍ – Všeobecná fakultní nemocnice spolu s 1. LF UK je akreditovaným zařízením pro vzdělávání v souladu se zákonem 95/2004 O specializačním vzdělávání a je současně základnou a sídlem katedry klinické onkologie IPVZ


- AMBULANCE – Ty nebyly auditorskou skupinou vůbec navštíveny. Na fakultní poliklinice je tak celkem 12 ambulancí včetně moderního denního stacionáře, s kapacitou 33 aplikačních míst pro provádění chemoterapie a biologické léčby. U 80% nemocných je i.v. aplikace prováděna pomocí venozních portů, což odpovídá evropským parametrům.


- PALIATIVNÍ MEDICÍNA - Onkologické klinice byla Evropskou společností pro klinickou onkologii 30. 9. 2006 na základě kontroly přísných kriterií udělena akreditace pro Integrované centrum pro onkologii a paliativní péči (společně s ÚOP Pleš) jako jedinému pracovišti v ČR. V roce 1998 bylo zahájeno poskytování duchovní péče a v roce 2006 byla ve VFN založena jednotka pastorační péče též jako první v ČR.


- KOMPLEMENT – Společná pracoviště 1. LF UK a VFN poskytují komplexní činnosti komplementu – laboratorní a zobrazovací techniku. Také řada pracovišť se podílí na základním a aplikovaném onkologickém výzkumu v rámci mezinárodní spolupráce. Je zde prováděno veškeré spektrum molekulárně-biologických technik.


- TECHNICKÉ ZABEZPEČENÍ – Zde jsou nedostatkem chybějící lineární urychlovače, o které však bylo opakovaně žádáno, ale v rámci komplexní onkologické skupiny byla tato forma léčby zajišťována Ústavem radiační onkologie 1. LF UK a FNB s poliklinikou.


5/ Audit byl zaměřen především na technické vybavení, upřednostňující zejména radioterapii před jinými formami léčby. Nedovybavení centrální přípravou cytostatiky je též významným nedostatkem a přitom u některých KOC toto zařízení chybí. VFN má centrální ředění cytostatik a toto oddělení je jedním z největším pracovišť centrální přípravy cytostatik v Evropě.


6/ Při auditu nebylo zohledňováno zapojení do vědecko-výzkumné práce a mezinárodní spolupráce, která je v onkologii klíčová.

Jako příklad zde uvádím údaje z mezinárodní databáze publikací a citací (Web of Science): *počet záznamů, **počet citací, ***H-index

prof. Jiří Vorlíček                                * 87                           **167              *** 8

prof. Luboš Petruželka                      180                              767                  10

prof. Jitka Abrahámová                        37                              58                      5


7/ V roce 2002 vznikla na základě smluv Komplexní onkologická skupina (KOS) sestávající z pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice, Fakultní nemocnice na Bulovce, Fakultní Thomayerovy nemocnice a OLU na Pleši s cílem odstraňovat duplicitní nákladnou techniku a propojovat týmy. Toto centrum, dle prezentace MZ na tiskové konferenci dne 19. 12. 2008, má největší počet pacientů dle centrových léků v celé ČR – 966.

V současných materiálech MZ ČR jsou údaje zkreslující nebo neúplné. Hovoří se pouze o „Komplexním onkologickém centru Fakultní nemocnice Na Bulovce s poliklinikou ve spolupráci se Všeobecnou fakultní nemocnicí a Fakultní Thomayerovou nemocnicí s poliklinikou“. O onkologickém pracovišti ve FTN není zvlášť zmínka. Lze tedy analogicky dovodit, že onkologické pracoviště ve FTN je mezi vyřazenými pracovišti jako VFN ? Nemá spíše být uvedeno, že existuje KOC/KOS – VFN, FTN a FNB a všechna jsou zachována a budou více koordinována? O pracovišti OLU na Pleši také není nic zmíněno.


Bylo vyřazeno i KOC Pardubického kraje, které patří nejen podle mých údajů k velmi moderně vybaveným pracovištím s kvalitním erudovaným týmem a moderním technickým vybavením


Domnívám se, že nelze připustit, aby různě publikované zprávy o rušení center pro léčbu onkologicky nemocných pacientů znepokojovaly onkologické pacienty a vyvolávaly v nich obavy a nedůvěru.


Chci ujistit pacienty, že na společných pracovištích 1. lékařské fakulty UK, která poskytují péči nejen onkologicky nemocným, je blaho pacienta, poskytování špičkové péče na základě současných poznatků biomedicínského výzkumu prioritou.


V Praze 22. prosince 2008                            prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, Dr.h.c.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.