2. července 2009

Osobnosti festivalu

Koho budete moci v Karlových Varech potkat? I letos přijali pozvání na Mezinárodní filmový festival významné osobnosti z filmové branže.

Festivaloví hosté

Antonio Banderas, USA / Španělsko

Hostem 44. ročníku MFF Karlovy Vary bude filmový a divadelní herec, režisér a producent Antonio Banderas. Na letošním ročníku převezme Cenu prezidenta festivalu.

Antonio Banderas se narodil ve španělské Malaze. Toužil stát se profesionálním fotbalistou, ale po zranění se rozhodl pro herectví. Absolvoval školu dramatického umění ve svém rodišti, v devatenácti letech se přestěhoval do Madridu a stal se členem Španělského národního divadla, kde působil až do roku 1986. Stal se kmenovým hercem režiséra Pedra Almodóvara a zazářil především v jeho filmech Ženy na pokraji nervového zhroucení (Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios,1988) a Spoutej mě ! (Atame!, 1990).

Jako režisér debutoval v roce 1999 černou komedií Léto v Alabamě (Crazy in Alabama) uvedenou v soutěži benátského festivalu, v níž hlavní roli svěřil své manželce - herečce Melanii Griffithové. Mimo režie se věnuje také produkci ve společnosti Green Moon, kterou se svou manželkou vlastní. Na 44. MFF Karlovy Vary představí Antonio Banderas svůj režijní počin Letní déšť (El camino de los ingleses), se kterým získal na Berlinale 2007 cenu Europa Cinemas Label.

Shana Festeová, USA

Talentovaní zámořští režiséři, kteří své první či druhé filmy představili především na letošním festivalu Sundance, budou mít v Karlových Varech silné zastoupení. 44. MFF KV zahájí začínající Shana Festeová svým pozoruhodným debutem Dar (The Greatest), na kterém se produkčně podílel představitel jedné z hlavních rolí Pierce Brosnan. Slavný herec si v psychologickém dramatu o dobře situované rodině, jejíž poklidný předměstský život náhle rozvrátí tragická událost, zahrál po boku Susan Sarandonové a letošní berlínské "shooting star" Britky Carey Mulliganové.

Cary Fukunaga, USA

Mezi 10 režijních talentů, představených v lednu na festivalu Sundance, si filmový časopis Variety vedle Shany Festeové vybral i držitele studentského Oscara Caryho Fukunagu, jehož prvotina Sin nombre si z mekky nezávislého filmu odnesla ceny za režii a kameru. V Mexiku se odehrávající realistické drama s prvky thrilleru, v němž je téma ilegální imigrace zachyceno doslova ze střechy vlaku, představí Fukunaga osobně karlovarskému publiku v rámci sekce Horizonty.

Isabelle Huppertová, Francie

Slavná francouzská filmová a divadelní herečka Isabelle Huppertová převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Jedna z nejuznávanějších osobností evropského filmu a nositelka více než třech desítek hereckých cen doprovodí svou přítomností premiérové uvedení francouzského soutěžního snímku Villa Amalia režiséra Benoîta Jacquota, ve kterém ztvárnila hlavní roli. Festivaloví diváci budou mít možnost zhlédnout ukázku hereckého mistrovství Isabelle Huppertové i v intimistickém dramatu Gabriela uváděném v rámci Pocty Patrici Chéreauovi.

Patrice Chéreau, Francie

44. MFF Karlovy Vary uvede výběrovou retrospektivu filmů jednoho z nejvýznamnějších současných evropských režisérů Patrice Chéreaua za jeho osobní účasti.

Francouzský filmový a divadelní režisér, scenárista, herec, producent a pedagog Patrice Chéreau (nar. 1944) je obecně považován za zázračné dítě francouzského divadla. Od svých devatenácti let režíruje dramatická i operní díla, za přelomovou je považována jeho inscenace dramaticko-hudební tetralogie Prsten Nibelungův pro wagnerovský festival v Bayreuthu (1976).

Filmy Patrice Chéreaua jsou téměř bez výjimky vybírány do soutěží největších evropských festivalů. Nejinak tomu bylo i v případě koprodukčního snímku Intimita (Intimacy, 2001), ověnčeného hned třemi cenami z Berlinale včetně Zlatého medvěda (a uvedeného v programu 36. MFF Karlovy Vary). O dva roky později byl v Berlíně vyznamenán Stříbrným medvědem za režii autorův další počin Jeho bratr (Son fr?re). Volnou trilogii intimisticky laděných svébytných adaptací literárních děl završuje komorní manželské drama Gabrielle (2005) s Isabelle Huppert v titulní roli uvedené na benátském festivalu.

John Malkovich, USA

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na 44. ročníku MFF Karlovy Vary americký filmový a divadelní herec, režisér a producent John Malkovich.

John Malkovich pochází z rodiny s novinářskou tradicí, původně studoval ekologii, ale posléze přestoupil na dramatické umění. V roce 1976 v Chicagu s Garym Sinisem a dalšími spolužáky založil avantgardní divadelní soubor Steppenwolf Theatre Company, na jehož inscenacích se podílel jako herec, režisér a výtvarník. Za ztvárnění role Leeho ve hře Sama Sheparda Opravdový Západ získal cenu Obie a Cenu Josepha Jeffersona.

V rámci Pocty Johnu Malkovichovi uvede MFF Karlovy Vary dva filmy – politický thriller Tanečník seshora (The Dancer Upstairs) a dokumentární film Cesta domů (Which Way Home, r. Rebecca Cammisa), pod nímž je podepsán jako jeden z producentů.

Alan Rudolph, USA

Fórum nezávislých vzdává poctu jednomu z nejosobitějších autorských filmařů současnosti, americkému scenáristovi a režisérovi Alanu Rudolphovi, chráněnci Roberta Altmana.

Snímky Alana Rudolpha vždy lákaly špičkové herce. Jejich vizuální styl lze popsat jako svérázný expresionismus, který prostřednictvím nerealistického svícení a potlačení kontextu promítá do externího světa romantický idealismus postav. Náladu jeho snímků výborně dotváří hudba Leonarda Cohena, Teddyho Pendergasta, Marianne Faithfullové, Alberty Hunterové a dalších.

Jeho druhý snímek, Pamatuj si mé jméno (Remember My Name, 1978), nikdy nevydaný na VHS nebo DVD, je skutečnou raritou. Tato moderní verze klasického ženského melodramatu sleduje osudy ženy (Geraldine Chaplinová) propuštěné po dvanácti letech z vězení, která se vydá hledat svého bývalého manžela (Anthony Perkins).

Scott Sanders, USA

Poctu žánru blaxploitation a zároveň jeho mimořádně zábavnou parodii Černej Dynamit (Black Dynamite) přiveze do Karlových Varů scenárista, režisér a losangeleský DJ Scott Sanders. Titulním hrdinou jednoho z předpokládaných hitů letošní sekce půlnočních filmů je obávaný mistr bojových umění a lamač ženských srdcí odhodlaný pomstít se za bratrovou smrt tajemnému bossovi, jenž zásobuje místní sirotčinec heroinem.

Paul Schrader, USA

První festivalový víkend své filmy v Karlových Varech uvede proslulý francouzský režisér Patrice Chéreau, zatímco osobitý americký filmař Alan Rudolph představí pětici snímků ve druhé polovině festivalu. Se svým novým filmem se 44. MFF KV zúčastní i slavný scenárista a režisér Paul Schrader.

Původně filmový kritik, autor scénářů k filmům Martina Scorseseho Taxikář a Zuřící býk, osobně představí svůj zatím poslední režijní počin, adaptaci kontroverzního románu Yorama Kaniuka Okamžik vzkříšení (Adam Resurrected, 2008).

Hlavní porota

Hlavní porota, složená z významných osobností světové kinematografie, posuzuje snímky vybrané do Mezinárodní soutěže celovečerních hraných filmů.

Claudie Ossard, Prezidentka Hlavní poroty

Kariéra význačné filmové producentky a jedné z předních osobností francouzské kinematografie začala v reklamním průmyslu. Pod jejím produkčním vedením natočili své první reklamy mimo jiné Martin Scorsese či Emir Kusturica. V roce 1986 úspěšně debutovala coby filmová producentka snímkem Jeana-Jacquese Beineixe Betty Blue, který jí vynesl nominaci na Oscara. K nejvýznamnějším položkám její filmografie patří Kusturicův Arizona Dream či Delikatesy J. P. Jeuneta a Marca Cara, především však Jeunetův slavný film Amélie z Montmartru, který byl nominován na Oscara a získal čtyři ceny Evropské filmové akademie a Křišťálový glóbus na MFF KV 2001. Ve spolupráci s Chrisem Bolzlim produkovala povídkový snímek Paris, je t’aime či nový film Françoise Ozona Ricky, který bude uveden na letošním MFF KV.

Maria Bonnevie

Herečka norsko-švédského původu zazářila ve filmech I Am Dina Oleho Bornedala, Rekonstrukce Christoffera Boea, a především ve Vyhoštění Andreje Zvjaginceva, uvedeném v soutěži festivalu v Cannes v roce 2007. Na filmovém plátně se objevila po boku Gérarda Depardieua, Antonia Banderase či Konstantina Lavroněnka, hrála pod režijním vedením Ingmara Bergmana i Billeho Augusta. Od roku 1995 vystupuje na scéně stockholmského divadla Royal Dramatic Theatre.

Sergej Dvorcevoj

Ruský filmový režisér narozený v Kazachstánu vystudoval leteckou školu na Ukrajině, radiotechniku v Novosibirsku a Vyšší režisérské a scenáristické kurzy v Moskvě. Původně dokumentarista nadchl laickou i kritickou veřejnost svým celovečerním hraným debutem Tulpan (2008), jenž byl při premiérovém uvedení na canneském festivalu vyhlášen nejlepším filmem sekce Un certain regard a vedle řady dalších cen zvítězil na loňském MFF Karlovy Vary v sekci Na východ od Západu.

Niki Karimi

Proslulá íránská herečka účinkovala během dvou desítek let své dosavadní kariéry ve více než třiceti filmech. Spolupracovala s Abbasem Kiarostamim, Dariushem Mehrjuim a dalšími významnými režiséry, za své herecké výkony získala celou řadu cen na mezinárodních filmových festivalech (San Sebastián, Taormina, Nantes či Káhira). Upozornila na sebe i úspěšným režijním debutem One Night, zařazeným v roce 2005 v Cannes do sekce Un certain regard. Její druhý film A Few Days Later byl uveden na více než osmdesáti filmových festivalech.

Rodrigo Plá

V Uruguayi narozený filmový režisér a scenárista vystudoval Centro de Capacitación Cinematográfica v Mexiku. Za krátkometrážní snímek Oko v zátylku získal studentského Oscara. Jeho celovečerní prvotina, thriller Zóna, byla vyhlášena nejlepším debutem na festivalu v Benátkách a oceněna porotou FIPRESCI v Torontu v tomtéž roce. Druhý dlouhometrážní film mexického režiséra, drama Vnitřní poušť, byl vybrán jako závěrečný film Týdne kritiky MFF v Cannes 2008, získal osm cen domácí filmové akademie Ariel a uznání publika na MFF KV 2008.

Kenneth Turan

Jeden z nejvlivnějších amerických filmových kritiků pracuje pro Los Angeles Times a celoamerickou rozhlasovou stanici National Public Radio. Vystudoval Swarthmore College a Kolumbijskou univerzitu. Na USC přednáší o filmové kritice a literatuře faktu, píše pro The Washington Post a TV Guide. Je spoluautorem knihy Call Me Anna: The Autobiography of Patty Duke (Říkejte mi Anno: autobiografie Patty Dukové), k jeho nejnovějším publikacím patří mimo jiné Sundance to Sarajevo: Film Festivals and the World They Made (Od Sundance po Sarajevo: filmové festivaly a svět, jejž stvořily).

Ivan Zachariáš

Český filmový režisér vystudoval obor dokumentární režie na pražské FAMU. Mimořádně úspěšně se etabloval v oblasti zahraniční reklamy, podle prestižního The Gunn Report patří k deseti nejúspěšnějším reklamním režisérům na světě. Je držitelem šesti Zlatých lvů z festivalu reklamy Cannes Lions, mnohokrát získal prestižní mezinárodní ocenění D&AD (Design and Art Direction) a BTAA, která se každoročně udílejí ve Velké Británii. Jeho film Mulit je součástí stálé sbírky newyorského Muzea moderního umění.
















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.