Jachting amputovaných na dolní končetině

8. září 2009

Jachting amputovaných na dolní končetině

Na kurzech jachtingu zdravotně postižených v Chorvatsku jsme se letos pokusili se studenty - specialisty posunout hranice aktivní účasti amputovaných při ovládání a vyvažování plachetnice, kdy handicapovaný je zavěšený na „létající hrazdě“ a stojí na vyvažovací lavici.

Jak jsme si ověřili v minulých letech, nejvhodnější plachetnice jsou katamarány, které jsou stabilnější, mají malý ponor a mohou připlout až ke břehu. Možnosti handicapovaných jsme letos testovali na katamaránu třídy HOBIE a typu GATE WAVE, který má dva 5 m dlouhé plováky, dvě plachty a pružnou žíněnku, umožňující bezpečný pohyb po plavidle. Tento katamarán může plout až 40km rychlostí.

Nejprve jsme testovali možnosti handicapovaného s jednostrannou podkolenní amputací a později jsme se pokusili vše absolvovat s handicapovaným s exartikulací v koleni. Oba postižení byli v této roli poprvé. Při jízdách se nám potvrdilo, že i amputovaní mohou být plnohodnotnými členy posádky a mohou prožívat opojení z rychlosti a souboje s přírodními živly.

Jachting patří mezi sporty, které umožňují tělesně handicapovaným prožívat radost z pohybu v přírodním prostředí. Není zdaleka tak náročný po stránce fyzické, ale je náročný na specifické dovednosti. Nezbytným předpokladem k bezpečnému provádění jachtingu těžce tělesně postižených je přítomnost zkušeného instruktora, který musí plavidlo před plavbou připravit a vše zkontrolovat. Dále musí zvolit vhodnou vodní plochu a dobu, kdy jsou dobré povětrnostní podmínky, tzn. hlavně vhodný směr a síla větru.

Více o naší činnosti v Chorvatsku se dozvíte v pořadu KLÍČ, který byl odvysílán dne 8. 9. 2009 na ČT2 v 18 hod.Záznam pořadu zde


PaedDr. Jan Hruša,CSc.

UK FTVS

Centrum sport. aktivit zdravotně postižených studentů UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.