21. září 2009

Na anketní otázky odpovídá Prof. MUDr. Milan Holeček, DrSc.

Mohl byste nám prozradit, jaké povolání jste si představoval, že budete vykonávat, když jste chodil do základní školy a co nakonec rozhodlo o Vaší volbě?


Nepamatuji se, že bych měl jasnou představu o mém budoucím povolání. Vždy mne však zajímaly přírodovědné obory, zejména biologie živočichů a chemie. O studiu medicíny zřejmě rozhodla možnost studovat v místě mého bydliště, tedy v Hradci Králové.



Vybavíte si okamžik, kdy Vám vědecká činnost přinesla největší radost?


Vždy mám velkou radost ze získání nového poznatku a při zavedení nového metodického postupu, bez kterého by toto nebylo možné. Nedokážu posoudit, kdy byla moje radost největší.  V posledních letech mám často velmi  dobrý pocit  z vědeckých úspěchů mých studentů.


Za posledních dvacet let se věda hodně změnila. Jaký vývoj předpokládáte ve Vašem oboru v následující deseti letech?


Nesporně bude výrazná vazba na rozvoj molekulární biologie. Pro lékařskou fyziologii bude významným úkolem aplikovat poznatky z regulace řízení činnosti buněk,  zejména  poznatky ohledně přenosu signálů a interakcí mezi jednotlivými signálními cestami,  na organismus jako celek. Zřejmě bude nutné podstatně  přepracovat koncepci výuky některých částí fyziologie, jako jsou například  regulace metabolismu, fyziologie výživy a  endokrinologie.




Ve svém projevu u příležitosti jmenování profesorů v říjnu 2008 ministr školství zmínil: „Akademický svět bývá někdy stereotypně vnímán jako centrum potenciálního odporu vůči stávajícímu společenskému uspořádání“.  Jaké kroky byste doporučil  budoucímu ministrovi školství?


Nevím, v jakém kontextu bývalý pan ministr tuto větu použil a  necítím se oprávněn tento výrok komentovat. Z pohledu vysokoškolského učitele mne někdy negativně překvapují snahy ministerstva a některých politiků experimentovat a měnit osvědčené výukové koncepce a rovněž představy, že vysokoškolské vzdělání by měla  získat stále větší a větší část populace. Od budoucího ministra školství bych si přál odolnost vůči těmto tendencím a ochotu hledat  cesty, které zvýší společenskou prestiž učitele.




















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.