Zeptali jsme se členů sboru: Co pro tebe znamená zpívání, potažmo členství ve VUSu?

7. října 2009

Baví mě to! Je to droga, která čistí hlavu. A když mi zpívání jde, dodává mi to pocitu důležitosti. Také jsem si tu našla spoustu báječných přátel.

Je to osvěžení a radost ze spolupráce s ostatními, protože v tomhle případě žádaného výsledku nemůže člověk dosáhnout sám.

Když je člověk unavený nebo v depresi, zpívání a všechno to kolem ho pozvedne někam do „vyšších rovin“. Je to asi podobné jako u jiných koníčků, ale myslím si, že zpěv je mnohem intimnější záležitost.

Člověk přijde na jiné myšlenky, dostane se do jiného světa, a to jak obrazně, tak fyzicky, čímž myslím všechny ty koncerty a s nimi spojené cesty na různá místa doma i v zahraničí.

Pro mě je asi nejdůležitější přímo zpěv, ale velký sbor také nabízí více příležitostí pohybovat se mezi nejrůznějšími lidmi a pracovat s nimi na velkých projektech, což mě baví.

Často si uvědomuji ten zvláštní pocit když se ve zkušebně nebo před koncertem sejde tolik lidí odlišných povahou, povoláním, věkem i ostatními zájmy, a pak se začne společně zpívat a všichni se najednou stáváme nedílnou součástí jediného uzavřeného živého a funkčního organismu.

Začala jsem kdysi dávno zpívat vlastně ze zdravotních důvodů, když mi lékař poradil, že se tak mohou zlepšit moje respirační problémy. A stalo se. Samozřejmě teď už je to o něčem jiném, zpěv se stal mým koníčkem, ale stále platí, že ovládání hlasové techniky a dýchání pomáhá i v běžném životě, což mohou potvrdit všichni učitelé, průvodci, tlumočníci a ostatní osoby, které musejí často mluvit.

Určitě mrkni sem





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.