8. října 2009

Orientační týden pokračuje. Jaké jsou možnosti studia v zahraničí?

Studenti UK mají možnost absolvovat část svého studia na zahraničních univerzitách. Co pro to musejí udělat? Jaké dokumenty potřebují? Kde získají finanční prostředky? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete v materiálech, na přednáškách a seminářích přichystaných Informačně-poradenským centrem UK (IPC).

Další z přednášek Orientačního týdne pro nové studenty UK proběhla v prostorách IPC v Celetné ulici 13.

V současné době má UK uzavřeno více než 190 meziuniverzitních dohod s univerzitami celého světa, zahraniční spolupráce funguje rovněž na základě tzv. fakultních dohod. Co je nutné udělat pro to, aby studenti mohli některé formy spolupráce využít, doporučila Mgr. Ludmila Svobodová. „Každý, kdo chce vyjet studovat do zahraničí, by si měl předem stanovit jasná kritéria – do jaké země, na jak dlouho a přes jaký typ programu chce vyjet. Podle toho se následně odvíjí, jakým způsobem hledat informace,“ řekla na úvod.

Kde získat informace:

Zahraniční oddělení domovské fakulty

Zahraniční oddělení RUK, Evropská kancelář

Informačně-poradenské centrum RUK:

Možnosti studia v zahraničí

Konference Study–X

Student by se měl připravit na to, že vyřízení studijního pobytu je během na dlouhou trať. Kdo si myslí, že na konci akademického roku zaloví na internetu a příští semestr už bude studovat v cizím jazyce, bude zklamán. Pobyt je nutné plánovat minimálně s ročním předstihem. V záloze je praktické mít připraveny potřebné dokumenty – životopis v češtině a angličtině, motivační dopis, projekt studia, doporučující dopisy a certifikát o absolvovaných jazykových zkouškách.  

„Prvotní je vždy oslovit zahraniční oddělení fakulty, na níž studujete,“ připomíná Ludmila Svobodová. Jen tam vám sdělí, zda domovská fakulta uznává studium absolvované v zahraničí.

Aktuální informace o možnostech studia v zahraniční, rady a tipy naleznete zde

Procentuální rozdělení vyjíždějících studentů dle cílových zemí

Poměr vyslaných a přijatých studentů jednotlivých fakult

Stoupající zájem o Erasmus – LLP

Grafy: Informačně-poradenským centrem UK

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.