21. ledna 2010

Víc než dvanáct hodin denně. Co znamená plavecká laboratoř pro plavecké sporty a pro FTVS UK


Kdo má alespoň trochu sportovního ducha a smysl pro vodní živel, musel být nadšen, když se kolem těla mladého sportovce rozvířila voda v mohutných proudech a zdálo se, že mu jejich zdolávání nečiní sebemenší potíže. Jeho sportovní výkon byl však určen pouze k demonstraci provozu a fungování nové moderní plavecké laboratoře, která byla slavnostně otevřena 19. ledna v budově FTVS v pražském Veleslavíně (José Martího 31, Praha 6). Bližší informace k budoucímu využití tohoto zařízení poskytl PaedDr. Tomáš Miler, vedoucí Katedry plaveckých sportů FTVS UK.

Viděli jsme při ukázce provozu tohoto zařízení fyzicky zdatné a odborně připravené plavce. Toto zařízení však budou moci využívat také zdravotně postižení. Jakým způsobem, v čem jim pomůže? A jaké další katedry a obory s ním budou pracovat?

Máme u nás na fakultě studijní obor, který se týká hendikepovaných, takže ti plaveckou laboratoř samozřejmě budou využívat a to jak prakticky k plavání, tak ke studiu, protože s pomocí tohoto zařízení budou dělat diplomové, bakalářské nebo seminární práce, vše bude na dohodě pracovišť, které se na využívání laboratoře budou podílet. Zcela určitě už teď je zadaná jedna diplomová práce z Katedry Fyzioterapie pro studijní obor fyzioterapie.

Dále sem budou chodit studenti na diagnostiku, to znamená studující obor tělesná výchova a sport, kteří zde budou diagnostikovat techniku plaveckých způsobů, připravovat si materiály nebo rozebírat seminární práci a tak dále a pak samozřejmě ty obory, které se, jak už jsem zmínil, týkají fyzioterapie a hendikepovaných. Ale to se teprve ukáže, co učitelé zadají a co vymyslí, zatím máme zkušební provoz. Z dalších kateder a oborů to bude samozřejmě Katedra biomechaniky, ale nejvíc plaveckou laboratoř budeme využívat my, Katedra plaveckých sportů, jak pro výuku, tak pro výzkum ale také i pro komerční účely. V ranních hodinách v rámci pedagogické praxe bychom tady chtěli mít například výuku základních plaveckých dovedností pro mateřské školy, protože plavecká laboratoř se zcela určitě nevyužije dvanáct hodin denně, takže naším přáním je, aby se toto zařízení využilo co nejvíc.

Kdybych sem přišla jako amatér a chtěla se dozvědět něco o tom, jak vlastně plavu, případně se něco nového naučit nebo vylepšit, mám šanci?

Ano, vidíte, že tu máme kamery, natočili bychom si vás a náš odborník z katedry by vám pak řekl, co byste měla opravovat a co a jak máte přesně dělat, doporučili bychom vám bazén a trenéra, takže tady jde udělat perfektní diagnostika. Počítáme i s tím, že plaveckou laboratoř budou využívat také sportovní hnutí jako Plavecký svaz, Svaz triatlonu, Svaz moderního pětiboje nebo i potápěči, kteří jsou tady a plavou s ploutvemi, ti si budou samozřejmě zadávat odborné expertizy a doporučení. Takže i to by měla být kromě výuky a výzkumu další náplň naší práce, aby se univerzitě investované peníze vracely.

Kolik bude stát například hodinový pronájem takového zařízení?

To se mě moc ptáte, protože teď jsme ještě ve zkušebním provozu. Zatím jsme tu měli jen zkušební měření triatlonistů a už jsme zjistili, že se nám zahřívají některé motory a protože je to v záruce, byl tu dneska pracovník z Rakouska, který je opravoval. Zkrátka musí se to vyladit. Dali jsme si závazek, že do léta bude zkušební provoz, na starosti ho má kolega z katedry Mgr. Jurák a ten by měl zaručit, že od podzimu už plavecká laboratoř poběží celý den. Mezery, které nevyplníme komerčním pronájmem, by se měly vyplnit hlavně výukou a expertní činností pro studenty, když tu student bude dělat diplomovou práci, nebudeme po něm chtít žádné peníze.

Lze dneska dělat vrcholový plavecký sport bez takových sofistikovaných zařízení jako je plavecká laboratoř?

Domnívám se, že ne. Přicházejí sem lidé, kteří jsou vrcholoví trenéři. I předtím jsme pro ně dělali expertní práci, ale dělali jsme ji na kolenou, plavce jsme v normálním bazénu sice natočili, ale samozřejmě nemůžete dát protiproud, který tady v laboratoři je, nemůžete se dívat pod vodou, nebo můžete, ale je to obtížnější. Takže ti se k nám budou postupně objednávat a doufáme, proto jsme také udělali PR akci, že se s tímto zařízením seznámí, že je zaujme a začnou ho co nejvíc využívat. To všechno myslím teprve přijde. Určitě i pro nás to bude změna a troufám si říct, že k lepšímu.

Nenahradí v budoucnosti trenéra dokonalý stroj? Plavec vleze do bazénu, přístroj mu vyhodnotí všechny parametry, možná lépe než lidské oko, které přece jen všechno nepostřehne, z tiskárny vyjede výsledek a doporučeni…

Určitě ne. Tohle by měla být pomůcka pro trenéry a ne aby je nahradila, sport se bez nich pořád ještě neobejde.

Děkuji za rozhovor.

(Marie Kohoutová)

Nabídka služeb pedagogicko-výzkumné laboratoře Katedry plavání a plaveckých sportů




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.