Hnízdo sportu a jeho kontrasty. Rektorský sportovní den 2010 na FTVS UK

13. května 2010

„Tak tedy překážky rozhodně nejsou moje oblíbená disciplína,“ prohlásil rozmrzele přesvědčený koulař, nespokojený se svým výkonem, když doběhl do cíle v pořadí třetí závodní disciplíny atletického víceboje, který byl pro návštěvníky Rektorského sportovního dne připraven v atletickém areálu Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Tomuto tvrzení se ale nedá moc věřit, protože téměř všichni, kteří se závodu zúčastnili, byli, kromě čtyř matfyzáků, zdejší, tedy z FTVS UK, - kdyby královna sportu neovládla natrvalo jejich srdce a mysl, jistě by nepřišli. Závodili statečně pod mračnou oblohou, s chladným větrem a s vlastními silami. V rozlehlosti atletického závodiště vypadalo oněch jedenatřicet přihlášených závodníků, 25 mužů a 6 žen, skoro ztraceně. Jsou ale zvyklí bojovat sami za sebe, s únavou, nepřízní počasí, bolestí a neúspěchy, když zrovna nemají právě nejlepší den, a tak si ničeho, natož zimomřivě se choulících fotografů, nevšímali. Soupeřili v disciplínách 60 m, dálka, 200 m překážek, koule a 1000 m běh. Copak ale, když jsou z FTVS, nemají sportu dost? Nebylo by jim lepší doma na kanapi? „To rozhodně ne,“ směje se budoucí tělocvikář a učitel zeměpisu, „sportu není nikdy dost. Čím víc závodů, tím lépe, je to lepší než trénink. Navíc bude zanedlouho první kolo ligy a tohle je další možnost, jak zlepšit přípravu.“ Rektorský sportovní den pro ně tedy není žádnou novinkou nebo vybočením z normálu, ale vítaným dnem dřiny navíc. Výraznou kvalitou těchto sportovců tedy byla cílevědomost. Přišla sem i absolventka FTVS, která dnes pracuje jako instruktorka Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy. Pro ni účast ve víceboji znamená zpestření a odreagování se od práce s dětmi a tak trochu návratem k sobě. „Byla jsem zvědavá, jaká je moje současná forma, zatím to vypadá, že se ne zlepšila, ale stabilizovala jak forma, tak i technika, jsem spokojená...“

Totální kontrast

Tak by se oproti atletickému závodišti daly přirovnat zdi plné pavoučích mužů a žen jištěných horolezeckými lany; místo šustění větru cvakání karabin, kmitání rukou při obratném vázání uzlů, místo třaskavého, jednoznačného výstřelu startovní pistole povely instruktorů a rady kamarádů. Prostor Sportovního centra Evropská v budově FTVS UK ve Vokovicích, ve kterém jsou pro sportovce a zájemce vybudovány horolezecké stěny, vypadal velmi těsný, leč velmi vysoký; s různobarevnými a různě tvarovanými výstupky, rozmístěnými na šedohnědých, nakloněných stěnách s hrubou strukturou sám vypadal jako velkorozměrné umělecké prostorové dílo. Živo tu bylo dost, mladí se sem sotva vešli.

Lezecká stěna - fotogalerie

Hlavním důvodem, proč přišli na Rektorský sportovní den právě sem na lezeckou stěnu, když bylo tolik jiných sportovních disciplin na výběr, byla především zvědavost a touha zkusit ve sportu něco nového. Mnozí z nich rádi chodí po horách, ale jak známo chození není lezení, takže si chtěli nacvičit něco, co by se jim v přípravě na letní sezónu, kdy to možná zkusí naostro přímo v terénu, mohlo hodit. Třeba to byla náhoda, ale ať jste tu oslovili jakéhokoli studenta, na 90 procent byl z Matematicko fyzikální fakulty UK; možná to tu mají matematici jako vedlejší pracoviště napomáhající koncentraci, lézt se totiž musí s přesností, inteligencí a rozvahou. Podle těchto matematiků – horolezců/amatérů/začátečníků – musí mít horolezec takové kvality jako jsou především zodpovědnost, smysl pro humor, zdravá tvrdost a schopnost snášet riziko, i když horolezectví, když se umí, v podstatě nepovažují za rizikový sport.

V převaze matematiků se rozhodně neztratily dvě dívky studující dějiny umění, Tereza na KTF a Zdislava na FF UK, které k pokusu zdolat lezeckou stěnu přiměly kromě zvědavosti také pocity výjimečnosti a neobvyklosti.

„Ke stěně se jen tak nedostane, kdežto aerobic, plavání nebo atletiku můžete trénovat každý den,“ říká vážně Tereza, zatímco čeká, až bude volný jeden z instruktorů. Lezení dívky nikdy nezkusily a musí postupovat krok za krokem od upoutání se do sedáku, vázání uzlů na lanech, zacházení s nimi i techniky lezeckého pohybu. Na umělecký dojem ze samotných stěn zřejmě nebudou mít v tu chvíli čas.



(Marie Kohoutová)












Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.