‹  Listopad 2014  ›

SoNe
12
PoÚtStČtSoNe
3456789
PoÚtStČtSoNe
10111213141516
PoÚtStČtSoNe
17181920212223
PoÚtStČtSoNe
24252627282930

30. září 2014 – 18. prosince 2014

Večerní akademie religionistiky

Již třetím rokem se na půdě Husitské teologické fakulty budou konat přednášky pro veřejnost, které pořádá katedra religionistiky v rámci kurzů celoživotního vzdělávání. Je možné si se slevou předplatit všech 24 přednášek najednou, či je navštěvovat individuálně dle svého zájmu. Přednášky se konají v úterý a ve čtvrtek vždy od 17:00.


24. října 2014 – 9. listopadu 2014

Botanická zahrada předvede krásu orchidejí

Botanickou zahradu Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi zaplaví všemožné druhy, barvy a tvary orchidejí. Výstava těchto květin se tam uskuteční od 24. října až do 9. listopadu 2014.


4. listopadu 2014 – 6. listopadu 2014

Cyklus přednášek profesora Anthonyho Steinbocka

Fakulta humanitních studií UK v rámci programu PRVOUK P18 Fenomenologie a sémiotika zve všechny studenty a badatele na cyklus přednášek profesora Anthony Steinbocka ze Southern Illinois University, Carbondale, USA. Profesor Steinbock je odborník na německou a francouzskou filosofii, specializuje se zejména na fenomenologii.


4. listopadu 2014 – 7. listopadu 2014

UK na veletrhu Gaudeamus v Brně

Univerzita Karlova se ve dnech 4.–7. listopadu 2014 zúčastní 21. ročníku Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus v Brně, kde představí potenciálním zájemcům o studium nabídku svých studijních programů a oborů.


4. listopadu 2014

Veřejná přednáška "Sixty years of returns to education: Where do we stand?"

Prof. George Psacharopoulos ve své veřejné přednášce seznámí účastníky s fascinující historií oboru ekonomie školství. Osvětlí, jak se tento obor bádání zrodil a posléze přinesl tolik Nobelových cen za ekonomii.


4. listopadu 2014

MEDialogy - Závislosti v Čechách

Závislost na tabáku, alkoholu a dalších drogách, ale i patologické hráčství, závislost na internetu či počítačových hrách nejvíce ohrožuje děti a dospívající. Vzrůstá tedy potřeba expertů, kteří jsou jim schopni včas pomoci. Jedinou vysokou školou v ČR, která takové zdravotnické odborníky dokáže v plné šíři vzdělávat, je 1. lékařská fakulta UK.


4. listopadu 2014

Profesor Charlesworth z Princetonu bude přednášet na ETF UK

Centrum biblických studií pořádá přednášku prof. Dr. Jamese H. Charleswortha z Univerzity v Princetonu na téma Archaeologically Enriched Theology and the Historical Jesus. Challenging Advances in Scientific Research. Uskuteční se v úterý 4. listopadu 2014.


4. listopadu 2014

Debata nad novelou vysokoškolského zákona

Studentská komora Akademického senátu Katolické teologické fakulty UK ve spolupráci se studentským spolkem Theodorik pořádají veřejné debatní setkání nad připravovanou novelou zákona o vysokých školách s podtitulem Co se (na nás) chystá?. Na debatě vystoupí prorektor UK prof. Stanislav Štech a kancléř UK RNDr. Tomáš Jelínek. Uskuteční se v úterý 4. listopadu 2014.


4. listopadu 2014

Legislativa v praxi – Valachová, Tejc, Benda

Spolek českých právníků Všehrd při Právnické fakultě UK i tento akademický rok pořádá cyklus setkání se zástupci právnických profesí. V úterý 4. listopadu 2014 se zájemci budou moci setkat s místopředsedkyní Legislativní rady vlády a náměstkyní ministra Jiřího Dienstbiera Kateřinou Vlachovou, poslancem a předsedou Ústavněprávního výboru poslanecké sněmovny Jeronýmem Tejcem a poslancem a členem Ústavněprávního výboru poslanecké sněmovny Markem Bendou.


4. listopadu 2014

Debatní večer s Tomášem Halíkem a Tomášem Petráčkem

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční debatní setkání s Tomášem Halíkem a Tomášem Petráčkem. Debata nad tématem Jak se dnes dívat na Bílou horu? se uskuteční v úterý 4. listopadu 2014.


5. listopadu 2014 – 6. listopadu 2014

Konference: Lidé a města ve velkých válkách. Pohled etnologa (antropologa)

Fakulta humanitních studií UK, Institut archeologie a etnologie Polské akademie věd a Institut etnologie a kulturní antropologie Univerzity v Lodži pořádá mezinárodní konferenci s názvem Lidé a města ve velkých válkách. Pohled etnologa (antropologa). Na konferenci vystoupí odborníci z Polska, České republiky a Ruska.


5. listopadu 2014

Literárně-duchovní meditace Martina Bedřicha o Bílé hoře v literatuře

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. V rámci toho se uskuteční literárně-duchovní meditace Martina Bedřicha nad tématem Bílá hora v literatuře.


6. listopadu 2014 – 7. listopadu 2014

Workshop CRRT

I. Interní klinika LF UK a FN Plzeň pořádá workshop věnovaný praktickým aspektům poskytování metod náhrady funkce ledvin kriticky nemocným. Workshop se proběhne 6. a 7.11.2014 v Plzni.


6. listopadu 2014

Týden vědy a techniky na CERGE-EI

Víte, že pomocí ekonomického experimentu se dozvíte mnoho zajímavého o vašem rozhodování? Můžete si to vyzkoušet na vlastní kůži v rámci našeho ekonomického experimentu, který proběhne ve čtvrtek 6.11.2014.


6. listopadu 2014

Přednáška Multifunctionality in Agriculture

V rámci programu Erasmus Teaching Staff Mobility se na Přírodovědecké fakultě UK uskuteční přednáška na téma Multifunctionality in Agriculture. Ve čtvrtek 6. listopadu 2014 ji prosloví Dr. Fulvio Rizzo z Mikkeli University of Applied Science, Research and Development Services (Finsko).


6. listopadu 2014

Přednáška prof. Johna C. Lennoxe: Pohřbila věda Boha?

John C. Lennox, profesor matematiky a filozofie vědy na Oxfordské univerzitě, v přednášce s názvem Pohřbila věda Boha? prezentuje dva obecné pohledy na svět: teistický a materialistický. Vysvětluje důsledky a implikace obou pohledů pro vědu a zároveň komentuje logické chyby nebo nesprávné předpoklady či možnosti, které nabízí představitelé nového ateismu.


7. listopadu 2014

Konference 150 let mezinárodního humanitárního práva

Výzkumné centrum pro lidská práva (UNCE) při Právnické fakultě UK pořádá konferenci 150 let mezinárodního humanitárního práva, která se uskuteční 7. listopadu 2014. Akce se koná u příležitosti letošního 150. výročí přijetí první Ženevské úmluvy o zlepšení osudu raněných příslušníků ozbrojených sil v poli a loňského 150. výročí založení Mezinárodního výboru Červeného kříže.


7. listopadu 2014

Seminář o základních problémech svěřenských fondů

Centrum právní komparatistiky Právnické fakulty UK pořádá seminář o základních problémech trustu, resp. svěřenského fondu. Jako koreferenti vystoupí nejpřednější znalci této problematiky z Velké Británie, Německa a Lucemburska. Seminář se uskuteční 7. listopadu 2014.


7. listopadu 2014

Seminář Zkušenosti a inovace při výuce pohybových aktivit zdravotně postižených

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK pořádá u příležitosti 10. výročí svého otevření odborný seminář na téma Zkušenosti a inovace při výuce pohybových aktivit zdravotně postižených a jejich integrační přínos. Uskuteční se na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK v pátek 7. listopadu 2014.


7. listopadu 2014 – 8. listopadu 2014

Víkendový seminář Hermeneutika zkušenosti v křesťanské tradici

Institut ekumenických studií v Praze ve spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou UK pořádá víkendový seminář Hermeneutika zkušenosti v křesťanské tradici: Místo, charakter a aplikace. Uskuteční se ve dnech 7. až 8. listopadu 2014. Konferenci je pořádána v rámci plnění grantu GAUK 1088213 Hermeneutika zkušenosti a její využití v christologii a ekleziologii.


8. listopadu 2014

Ekumenická bohoslužba u příležitosti výročí bitvy na Bílé hoře

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. Po celý podzim se tak mohou lidé přijít podívat do poutního areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře na dočasnou úpravu hrobu padlých. V areálu se v den výročí bitvy uskuteční ekumenická bohoslužba.


9. listopadu 2014

Varhanní koncert Aleše Noska k výročí bitvy na Bílé hoře

Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK se podílí na pořádání série setkání, debatních a hudebních večerů k připomenutí bitvy na Bílé hoře a událostí s tím souvisejících. Po celý podzim se tak mohou lidé přijít podívat do poutního areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře na dočasnou úpravu hrobu padlých, které se zhostili vedoucí centra Norbert Schmidt společně s malířem Patrikem Háblem a skladatelem Michalem Ratajem. V areálu se navíc v rámci připomenutí výročí bitvy uskuteční tradiční varhanní koncert Aleše Noska.


10. listopadu 2014

Přednáška Weathering, Ocean Chemistry and Climate Change

Na Přírodovědecké fakultě UK se v pondělí 10. listopadu uskuteční mimořádná přednáška Dr. Rachael Jamesové (University of Southampton, Velká Británie). Hovořit bude na téma Weathering, Ocean Chemistry and Climate Change: New Insights from Non-traditional Metal Stable Isotopes.


10. listopadu 2014

Diskuze Ovlivní usychání lesů na Šumavě vodní režim v Pošumaví?

Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK pořádá v pondělí 10. listopadu 2014 diskusní seminář s názvem Ovlivní usychání lesů na Šumavě vodní režim v Pošumaví? Úvodní příspěvky přednesou prof. Jan Čermák z Mendelovy univerzity v Brně, doc. Vladimír Švihla z České zemědělské univerzity a doc. Jakub Hruška z České geologické služby a Centra výzkumu globální změny AV ČR.


10. listopadu 2014

Přednáška Vyjednávání podnikatelských kontraktů v Číně a řešení sporů

Spolek Common Law Society při Právnické fakultě UK pořádá přednášku na téma Vyjednávání podnikatelských kontraktů v Číně a řešení sporů. Pronese ji Mgr. Tomášem Hülle, prezident společnosti Česko-čínské přátelství. Akce se uskuteční 10. listopadu 2014.


11. listopadu 2014

Slavnostní vysazení pamětní lípy

Předseda Akademického senátu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy u příležitosti 25 let od 17. listopadu 1989 si Vás dovolují srdečně pozvat na slavnostní vysazení pamětní lípy v prostoru před budovou fakulty Ruská 87, Praha 10 dne 11. 11. 2014 v 11:11 hod.


11. listopadu 2014

Seminář věnovaný Mezinárodnímu roku krystalografie

Katedra anorganické chemie Přírodovědecké fakulty UK pořádá seminář věnovaný 50 letům krystalografie na katedře a Mezinárodnímu roku krystalografie. Akce se koná v úterý 11. listopadu 2014.


11. listopadu 2014

Interests and Motivations Explaining Philanthropic Support for Social Science

Fakulta humanitních studií UK zve všechny zájemce na workshop na téma Interests and Motivations Explaining Philanthropic Support for Social Science: the Fisher-Bulmer Debate. Na workshopu vystoupí Martin Bulmer (University of Surrey, Velká Británie), Jan Balon (Institut sociologických studií FSV UK), Marek Skovajsa (Katedra studií občanské společnosti FHS UK) a Tereza Pospíšilová (Katedra studií občanské společnosti FHS UK).


11. listopadu 2014 – 31. prosince 2014

Antonio Campi známý – neznámý

Na Katolické teologické fakultě UK se uskuteční výstava obrazů a maleb nazvaná Antonio Campi známý – neznámý. K vidění bude až do konce letošního roku. Slavnostní vernisáž se uskuteční 11. listopadu 2014. Doprovodí ji pěvecký sbor Katolické teologické fakulty ACANT.


11. listopadu 2014

Benefiční koncert Štěpána Raka a Daniela Kroba na Právnické fakultě UK

Právnický akademický spolek Juristi při Právnické fakultě UK pořádá benefiční koncert kytarového skladatele a virtuosa Štěpána Raka a kytaristy a někdejšího člena kapely Arakain Daniela Kroba. Výtěžek ze vstupného bude věnován neziskové organizaci ProFem, o.p.s., která se zaměřuje na pomoc obětem domácího násilí, stalkingu a kyberšikany.


12. listopadu 2014 – 4. prosince 2014

Malá galerie vědeckého obrazu - Malá galerie vědeckého obrazu

Výstava představí mnoho unikátních dokumentů, které se podařilo získat z archivů Univerzity Karlovy, Přírodovědecké fakulty, ale i ze soukromých sbírek pedagogů a přímých účastníků stávky. Mimo jiné byl nalezen dopis studentů 1. ročníku biologie protestujících v září 1989 proti násilnému náboru do SSM.


12. listopadu 2014

VI. Vědecká konference Přírodovědecké fakulty UK

Na Přírodovědecké fakultě UK se uskuteční již šestý ročník vědecké konference pod záštitou děkana fakulty prof. RNDr. Bohuslava Gaše, Csc. Stejně jako v minulých letech bude děkan fakulty předávat ceny absolventům za nejlepší studentské závěrečné práce v magisterském a v doktorském studiu a ceny určené mladým vědeckopedagogickým pracovníkům do 35 let.


12. listopadu 2014

Seminář Monoteismus, násilí a nenásilí

V posledních desetiletích se objevuje teze, podle níž by měl monoteismus nutně inklinovat k násilí, zatímco polyteismus, případně ateismus, k pacifismu. Cílem setkání teologů a náboženských představitelů, které se uskuteční na Husitské teologické fakultě UK, je v první řadě společné odmítnutí této teze. Dalším úkolem je pak posílit povědomí o úzké spojitosti autentické víry v Boha s odmítnutím nespravedlivého násilí.


12. listopadu 2014

Prezentace publikace Trestní právo Evropské unie

Katedra trestního práva Právnické fakulty UK a nakladatelství Leges představí 12. listopadu 2014 nově vydanou publikaci Trestní právo Evropské unie. Setkání se uskuteční v Císařském sále Karolina.


12. listopadu 2014

Do penze bez vděku: důchody žen v České republice

Současný důchodový systém byl původně vystavěn podle modelu mužské pracovní dráhy – nepřerušované pracovní aktivity od ukončení přípravy na povolání až do důchodového věku. Zpravidla se jednalo o práci pro jednoho zaměstnavatele se vzestupnou pracovní dráhou a se zvyšujícími se příjmy v průběhu let. Ženské pracovní dráhy jsou však jiné.


13. listopadu 2014

Vnitřní postoj pro doktorandy

Chcete-li v mluvním projevu působit přesvědčivěji, zaměřte se v tréninkové přípravě nejen na výstavbu projevu, ale i na prostředky, které vyznění vašich slov umocní a prosadí vaši osobnost.


13. listopadu 2014

Den otevřených dveří na CERGE-EI

Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy – Národohospodářský ústav AV ČR, v.v.i. (CERGE-EI) zve všechny zájemce o studium Ph.D. či M.A. programu v oboru ekonomie na Den otevřených dveří, který proběhne 13. listopadu 2014 od 13:30. Studium je vhodné i pro absolventy jiných než ekonomických oborů a je akreditováno v USA.


14. listopadu 2014 – 16. listopadu 2014

Seminář o otázce viny v mezinárodní politice

Evangelická teologická fakulta UK a Spolek přátel ETF UK pořádají seminář na téma Injustice and Reconciliation: Europe’s Responsibility. Vystoupí na něm prof. Notger Slenczka z Berlína, který se věnuje systematické teologii, a Ing. Jiří Schneider, bývalý první náměstek ministra zahraničních věcí, nyní analytik zahraniční politiky ČR. Hovořit budou o otázce viny v mezinárodní politice.


14. listopadu 2014

Kolokvium Rekodifikace obchodního práva a mezinárodního práva soukromého

Katedra obchodního práva Právnické fakulty UK pořádá kolokvium v rámci specifického vysokoškolského výzkumu (č. 260 004/2014) na téma Rekodifikace obchodního práva a mezinárodního práva soukromého v evropském kontextu. Kolokvium se uskuteční v pátek 14. listopadu 2014.


14. listopadu 2014

Konference Za vaši a naši svobodu

Konference Za vaši a naši svobodu: Čtvrtstoletí podpory disidentů a bojovníků za lidská práva, kterou pořádá společnost Člověk v tísni pod záštitou rektora u příležitosti 25. výročí sametové revoluce. Na akci vystoupí světově známí disidenti a bojovníci za lidská práva, jejichž osudy nejsou lhostejné mnoha demokratickým zemím, včetně České republiky. Pozvání přijal například přední barmský opoziční aktivista a bývalý politický vězeň ruská obhájkyně lidských práv Světlana Gannuškinová nebo Jiang Shao, studentský lídr demonstrací na čínském náměstí Tchien-an-men v roce 1989.


14. listopadu 2014

Kam kráčíš, (česká) demokracie?

Veřejná panelová diskuse u příležitosti 25. výročí sametové revoluce. V debatě vystoupí Petr Pithart (bývalý disident, předseda vlády a Senátu ČR), Hana Marvanová (advokátka a bývalá disidentka a politička), Jiří Přibáň (právní teoretik a sociolog působící na Cardiff Law School, University of Wales) a Holger Zastrow (předseda FDP v Sasku). Debatu moderuje Václav Němec (filosof působící na FF UK a předseda iniciativy Vraťte nám stát!).


15. listopadu 2014

Listopad 1989 - trvalá výzva

Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Spolek českých právníků Všehrd, Úřad vlády ČR a Univerzita Karlova v Praze vás zvou na slavnostní událost ,,Listopad 1989 –trvalá výzva“. Akci pořádá Spolek českých právníků Všehrd, Úřad vlády České republiky a Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze u příležitosti 25. výročí sametové revoluce.


16. listopadu 2014

Znovu zvonit klíči

Akce začíná v podvečer 16. listopadu besedou se studentskými lídry revoluce na Masarykově koleji ČVUT a navazuje na ni koncert studentských kapel. Program je spojením akcí několika různých organizátorů. Za projektem stojí zástupci studentů pěti pražských vysokých škol a Studentská komora Rady vysokých škol.


17. listopadu 2014

Vzpomínková slavnost k výročí 17. listopadu

Dovoluji si Vás jménem správní rady Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ pozvat na vzpomínkovou slavnost k výročí 17. listopadu, která je pořádána ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu v pondělí 17. listopadu 2014 před budovou Hlávkovy koleje v Jenštejnské ulici, Praha 2.


17. listopadu 2014 – 28. února 2015

Výstava „Listopady“

V pražském Karolinu byla 17. listopadu 2014 za účasti prezidentů pěti středoevropských států otevřena výstava Listopady/Novembers. Jde patrně o největší výstavu připravenou k letošnímu výročí studentského svátku. Věnuje nejen sametové revoluci a listopadu 1939, ale také válečným událostem, které vedly k vyhlášení Mezinárodního dne studentstva a proměnám svátku za vlády KSČ.


17. listopadu 2014

Shromáždění pořádané u příležitosti 75. a 25. výročí událostí 17. listopadu na Albertově

Těšíme se na setkání se všemi, kteří zde byli 17. listopadu 1989, i s těmi, kteří si chtějí tyto události připomenout i dnes. Srdečně zveme na shromáždění pořádané u příležitosti 75. a 25. výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 na Albertově. Shromáždění se uskuteční za účasti prezidentů středoevropských států.


17. listopadu 2014

Diskuse s prezidenty středoevropských států

Rektor Univerzity Karlovy v Praze prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. si Vás u příležitosti 25. výročí událostí 17. listopadu 1989 dovoluje pozvat na diskuzi s prezidenty středoevropských států, která se uskuteční v pondělí dne 17. listopadu 2014 od 16.00 hodin v posluchárně Collegium Maximum, Právnická fakulta UK, náměstí Curieových 7, Praha 1.


17. listopadu 2014 – 28. února 2015

Výstava Listopady/Novembers v Karolinu

V Karolinu bude od 17. listopadu 2014 otevřena výstava Listopady/Novembers. Půjde patrně o největší výstavu připravenou k letošnímu výročí studentského svátku. Věnovat se bude nejen sametové revoluci a listopadu 1939, ale také válečným událostem, které vedly k vyhlášení Mezinárodního dne studentstva a proměnám svátku za vlády KSČ.


17. listopadu 2014

„Free Velvet!“ na Hollaru

Studentský happening k výročí 25 let od Sametové revoluce se koná 17. listopadu v 17.11 na nádvoří a balkónech budovy Hollar. Happening „Free Velvet!“ bude podporován mnoha známými celebritami a bude vrcholit koncertem. Svoji účast zatím potvrdil například režisér Jan Hřebejk.


17. listopadu 2014

Slavnostní koncert pořádaný u příležitosti 75. výročí událostí 17. listopadu 1939 a 25. výročí událostí 17. listopadu 1989

Univerzita Karlova v Praze a Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových si Vás dovolují pozvat na slavnostní koncert pořádaný u příležitosti 75. výročí událostí 17. listopadu 1939 a 25. výročí událostí 17. listopadu 1989 v pondělí dne 17. listopadu 2014 v 19:00 ve Velké aule Karolina, Praha 1, Ovocný trh 3. Účast pro zvané laskavě potvrďte na e-mail: organiz@ruk.cuni.cz nebo tel.: 224 491 251.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.