Z ruky číst nedokážeme, ale z Vaš krve Ano.

15. listopadu 2010

Studenti 2. a 3. lékařské fakulty UK, sdružení ve spolku IFMSA, se podíleli v pátek 12. listopadu na Světovém dni diabetu (World diabetes day).  Ve stanu na Staroměstském náměstí bezplatně měřili návštěvníkům krevní cukr, obsah tuku v těle, krevní tlak a cholesterol. Výsledky měření si každý z přibližně 500 návštěvníků odnesl na památku zapsané na speciální kartičce.

Motivy účasti na bezplatném měření shrnuje dlouholetý člen IFMSA  z 3. lékařské fakulty:  „Někteří využívají akci jako prohlídku navíc a ověřují si, zda se zjištěné výsledky liší od těch, které jim naměřil jejich praktický lékař.  Určitá část populace nerada chodí k lékaři, ale tato forma zjišťování svého zdravotního stavu jim vyhovuje a část lidí přijde do stanu, protože jdou náhodou kolem.“ Vlastní motiv pro bezplatnou účast na Světovém dni sdělil i student pátého ročníku 2. lékařské fakulty: „Řekl jsem si, že využiji svých znalostí a budu informovat veřejnost o jedné z největších civilizačních chorob.  Je to velmi poučné, protože v praxi zjišťuji, na co se lidé ptají a co musím vysvětlovat.“

„Naměřené hodnoty vyšetřené veřejnosti budou vyhodnoceny globálním iniciátorem akce, společností Novo Nordisk,“ sdělila Denisa Jelínková, zastupující na Staroměstském náměstí brněnského koordinátora akce.

P.K.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.