Buďte alespoň trochu bojovní

18. listopadu 2010

V předvečer studentského svátku 17. listopadu  převzali přední akademičtí pracovníci a mladí vědci ocenění Nadaní Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Slavnostního vyhlášení se na zámku v Lužanech zúčastnili předseda Akademie věd ČR prof. Ing. Jiří Drahoš,DrSc., dr. h. c., rektor ČVUT prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., generální ředitel Národního muzea PhDr. Michal Lukeš, PhD., dále vládní zmocněnec pro evropský výzkum a nositel Hlávkovy medaile prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc. Univerzitu Karlovu reprezentoval prorektor pro doktorské studium a akademické kvalifikace prof. PhDr. Ivan Jakubec, CSc.

Přínos Nadání pro rozvoj oceňování vědeckých pracovníků všech věkových kategorií v České republice vyzvihl v úvodním slovu předseda správní rady prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc. a na jeho chválu navázal i současný předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš. Hlávkovo nadání bylo v roce 1992 první, které začalo nejlepším studentům, absolventům a pedagogům pražských veřejných vysokých škol, brněnské techniky a mladým talentovaným pracovníkům Akademie věd České republiky udílet Cenou nebo Medaili Josefa Hlávky.

„Každá doba má své priority, své problémy, své zaslíbené vize a konečně nesplněné cíle. Hlávkova doba nebyla snažší než naše, ale v Hlávkově době patřilo mecenášství do mravního kodexu podnikatele,“ uvedl ve svém projevu prorektor prof. Ivan Jakubec a předznamenal tak kritickou a přesto pozitivně laděnou reflexi současného společenského dění čestného předsedy Akademi věd. Prof. ing. Rudolf Zahradník, DrSc., Dr.h.c. mult.  ve svém příspěvku poukázal na propastný rozdíl úrovně získaného  vzdělání českých ministrů a ministryň  školství se světem, na neprofesionální složení některých státních institucí, zabývajících se vědou a především na novodobý nešvar politických představitelů a pracovníků ministerstev nedopovídat na přednesenou otevřenou kritiku. Pozastavil se rovněž nad soudobou praxí ministerských úředníků nahrazování vlastní činnosti v odborných záležitostech najímáním externích spolupracovníků a agentur, které platí Evropská unie.

Prof. Zahradník v úvodu svého projevu vyzval přítomné účastníky, „ať jste sebevíc rozladěni z toho, co slyšíte v televizi nebo od některých čelných reprezentantek země nezatrpkněte, neste to sportovně“ svůj proslov zakončil výzvou: „nebuďte panenky a chlapci sedající v koutě, buďte alespoň trochu bojovní.“


Na návrh rektora Univerzity Karlovy v Praze získal Medaili Josefa Hlávky:


Prof. Jiří Kraus, Fakulta sociálních věd (Laudatio pronesl prof. Jan Jirák, PhD.)

Prof. Josef Petráň, Archiv Univerzity Karlovy (Laudatio přednesl prof. Jaromír Pánek, místopředseda Akademie věd ČR )




Cenu Josefa Hlávky získali studenti:


Mgr. Jana Šustrová, Fakulta právnická

MUDr. Jana Sklalická, 1. lékařská fakulta

MUDr. Ester Mejstříková, 2. LF

MUDr. Jiří Švec, 3. LF

Jan Brůha, LF Plzeň

MUDr. Vladimíra Halečková, LF Hradec Králové

Mgr. Lenka Krčmová, Farmaceutická fakulta

Mgr. Vlastimil Vyskočil, Ph.D. Přírodovědecká fakulta

Mgr. Martin Tancer, Matematicko-fyzikální fakulta

Mgr. Mikuláš Pštross, Fakulta humanitních studií nemohl cenu osobně převzít, protože pobývá v zahraničí





Trvalé legáty 100 000 získalo:

město Přeštice na podporu školství a kultury,

Gymnázium Jaroslava Vrchlického v Klatovech

Národní muzeum v Praze na doplnění sbírek.


P.K.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.