Věrní souputníci neštěstí a vina na ETF UK

22. listopadu 2010

Zcela zaplněná Velká posluchárna Evangelické teologické fakulty UK byla 19. 11. místem konání mezioborové konference Neštěstí a vina: věrní souputníci. Hlavní cíle konference představila organizátorka PhDr. Bohumila Baštecká, Ph.D., z katedry teologické etiky ETF UK.

Jak se rodila myšlenka uskutečnit konferenci s tématem viny?

Myšlenka uskutečnit tuto konferenci vznikla na Kroužku krizovců a humanitářů, čili lidí, kteří pedagogicky působí v oblasti humanitární, rozvojové a psychosociální krizové spolupráce. Cyrilometodějská teologická fakulta UP Olomouc díky tradici výuky sociální a humanitární práce na VOŠ Caritas klade důraz na oblast pomoci humanitární a rozvojové. Kdybychom téma viny probírali v Olomouci, dozvíme se o vlivu viny koloniálních zemí na humanitární pomoc atp. Praha má více důraz na psychosociálně-spirituální. V moravsko-české spolupráci bychom rádi pokračovali i nadále.




Je to první konference s touto tematikou?

Mezioborová konference o vině se na této půdě nekoná poprvé. Máme na co navazovat – 27. března 1999 se zde konala 2. konference o pastoraci, pastoračním poradenství a psychoterapii s názvem Vina. Pořádalo ji tehdy SOS centrum Diakonie.

Dnešní konference není čistě akademická, ale sešli se zde zástupci vládních i nevládních organizací i záchranných složek. Jaký je cíl tohoto setkání?

Cílem je podpořit spolupráci akademického světa a světa občanské a organizační spolupráce při přípravě na neštěstí a při zvládání jejich dopadů. Touto konferencí rovněž oslavujeme 10 let fungování Psychosociálního intervenčního týmu ČR a ukončení činnosti pracovní skupiny pro vytváření standardů psychosociální krizové pomoci při GŘ HZS. Prozatímní konečná verze standardů zaměřených na průběh a výsledek pomáhání je nyní v tisku.

Spousta neziskových organizací byla nucena omezit svou činnost z důvodu nedostatku financí. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Domnívám se, že ekonomická krize nemusí vést k útlumu, naopak může naši spolupráci povzbudit. K tomu, abychom chtěli společně něco udělat, peníze nepotřebujeme.

Konferenci uspořádala Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, Psychosociálním intervenčním týmem České republiky, Českým sdružením obětí dopravních nehod, Skupinou pro vytváření standardů psychosociální krizové pomoci a spolupráce při Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru Ministerstva vnitra České republiky, občanským sdružením Rafae a Spolkem krizovců a humanitářů.

Na konferenci vystoupili účastníci s následujícími příspěvky:

Ladislav Beneš: Neštěstí a vina z pohledu teologie

Marta Kocvrlichová: Motiv viny a neštěstí v pohádkách

Jan Lata: Pohled státního zástupce: Vina a trest při usmrcení z nedbalosti

Jan Hamr: Já, viník: vina z pohledu viníka dopravní nehody

Daniela Gabrielová: Jak je možné odpustit? (dílnička)

Petr Jandejsek: Úloha pastoračních pracovníků při práci s vinou a smířením

Helena Klímová: Vina za přežití?

Karel Šimr, Jiří Weinfurter a kol.: Neštěstí, vina a obec

(Lucie Kettnerová)










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.