22. listopadu 2010

Naplňování meziuniverzitní dohody uzavřené v roce 2006 mezi Univerzitou Karlovou v Praze a Univerzitou v Minji (střední Egypt)

Poté, co se z důvodu odstoupení partnerů ze zemí EU (Německo, Holandsko, Španělsko) nepodařilo podat společný projekt nazvaný Spolupráce Českého egyptologického ústavu FF UK a regionálních univerzitních knihoven v Egyptě, představený na konferencích MELCOM 2004 v Mnichově a MELCOM 2005 v Alexandrii, rozhodli se partneři z Egypta a ČR iniciovat podpis Meziuniverzitní dohody mezi výše zmíněnými univerzitami. Tato dohoda byla podepsána v roce 2006 v průběhu návštěvy prorektora Univerzity v Miniji prof. Zahrana v Praze. Poté navštívila univerzitu v Miniji i delegace vedení UK doprovázená diplomaty ze zastupitelského úřadu v Káhiře.

K první realizaci článků dohody došlo v roce 2007, kdy do Minije odjela konzultovat svoji disertační práci na lingvistické téma, obhajovanou na Ústavu Blízkého východu a Afriky, paní Emira Klementová. V roce 2008 přijel na základě této dohody na týden do Prahy docent Ibrahim Abu el-Khair, aby v Praze představil knihovnický informační systém LIS. Měl přednášky na Ústavu informačních a knihovnických studií v Jinonicích a na Katolické teologické fakultě UK v Dejvicích. Interview s ním bylo uveřejněno v odborném knihovnickém časopise Ikaros (viz: Abu El-Kkair, Ibrahim; Skolková, Linda: O egyptském knihovnictví. Ikaros (online). 2008, roč. 12, č. 12). Bohužel, doc. Abu El-Khair odjel přednášet do zahraničí a další spojení s Univerzitou v Miniji se podařilo aktivně navázat až v roce 2010. V září přijela na konferenci Egypt ve 3. tisíciletí  pořádanou Českým egyptologickým ústavem doc. Heba Mahran z Fakulty turismu a hotelů v Miniji a s ní bylo dohodnuto pokračování naplňování meziuniverzitní dohody.

V říjnu 2010 přednesli v Miniji dvě přednášky egyptologové z Českého egyptologického ústavu FF UK.

Dr. Hana Vymazalová měla připravenou prezentaci o výkopových pracích ČegÚ na pyramidovém pohřebišti v Abúsíru v královských stavbách z období Staré říše a dr. Filip Coppens prezentoval výsledky zkoumání šachtových hrobů ve stejné lokalitě z období Pozdní doby.

Přednášek se z egyptské strany kromě vedoucího katedry archeologie na Fakultě turismu a hotelů zúčastnili i přednášející (archeologie, islámská architektura, aj.) a cca 50 studentů.

Studenti se aktivně zúčastnili diskuse vedené v angličtině.

Dr. Jiřina Růžová, která má meziuniveritní dohodu na starosti v rámci Výzkumného záměru MŠMT, předběžně domluvila další konkrétní spolupráci. V roce 2011 by z Minije mohla přijet na týdenní přednáškový pobyt dr. Samah A. Mahmoud (islámská studia), dále bychom rádi pozvali některého z archeologů z Filozofické fakulty Univerzity v Miniji, aby seznámil egyptology a archeology v ČR se současným stavem výkopových prací na lokalitách ve Středním Egyptě.

Jiřina Růžová

Praha, 22. listopadu 2010











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.