Čtvrtý ročník Dne vědy na pražských vysokých školách

24. listopadu 2010

Čtvrtý ročník Dne vědy na pražských vysokých školách dnes na tiskové konferenci představili rektoři pěti zúčastněných institucí (České zemědělské univerzity v Praze, Českého vysokého učení technického, Univerzity Karlovy, Vysoké školy ekonomické v Praze a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze). Letošní ročník Scientia Pragensia tradičně seznámí návštěvníky v prostorách VŠE s nejnovějšími poznatky z oblasti vědy a výzkumu předních pražských vědeckých center.

Vysoké školy čeká v následujících letech řada organizačních a legislativních změn a rektoři přítomní na tiskové konferenci jednomyslně vyjádřili své obavy nejen z důsledků očekávaných změn financování vysokého školství, ale i dopadů nevyvážené alokace peněz VaVPl.  „V hlavním městě vzniká více než polovina vědeckých výsledků v republice, přesto je v posledních letech, zejména díky strukturálním fondům, péče o rozvoj infrastruktury dominantně směřována jinam než do Prahy,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl. Tento tok peněz, zdůraznil rektor VŠCHT doc. Ing. Josef Koubek, je: „obrovská nespravedlnost vůči nejvyšší koncentraci vědeckých pracovníkům v České republice.“ Zástupce VŠCHT upozornil, že: „výše poskytnutých prostředků na dlouhou dobu ovlivní, která pracoviště budou mít nové špičkové vybavení a prostředky na přeplacení vědeckých pracovníků ze zahraničí a České republiky.“

Náměstek MŠMT pro výzkum a vysoké školství Ing. Jan Koucký oznámil, že pro pražské vysoké školy se sice podařilo získat přibližně 300 milionů korun, ale tato částka je ve srovnání s částkou, která směřuje do regionů, zanedbatelná a nemůže být považována za kompenzaci VaVPl. Reagoval i na vystoupení rektorů o situaci financování mladých vědců, která je s ohledem na končící výzkumné záměry a centra méně optimistická. MŠMT podle Kouckého například připravuje pro mladé vědce, kteří po prvním kole nezískají grant ERC, možnost čerpání určité částky ze zdrojů ministerstva.

P.K.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.