24. listopadu 2010

Na Univerzitě Karlově otevřen další dětský koutek, tentokrát na Fakultě tělesné výchovy a sportu

Neuplynul ani měsíc od iniciativy Dr. Horčice z Rozvojové komise Akademického senátu UK FTVS a dne 19.11.2010 byl na Fakultě tělesné výchovy a sportu otevřen dětský koutek. Rychlost, s jakou celý projekt byl dokončen, podpořila vstřícnost a aktivita zainteresovaných pracovníků. Hned první den vlna solidarity přinesla do koutku desítky hraček od zaměstnankyň s odrostlejšími potomky.

Prostory pro matky s dětmi na FTVS opravdu citelně chyběly. Fakulta vyčleněním místnosti a jejím vybavením pro krátkodobé pobyty chce vytvořit podmínky pro studentky, pracovnice fakulty i účastnice celoživotního vzdělávání s rodičovskými povinnostmi. Přibývá stále více studentek zejména v kombinované formě studia, které přijíždějí na fakultu s dětmi (zejména na zkoušky či konzultace), ale rovněž početná generace mladých akademických pracovnic fakulty si nyní plní mateřské povinnosti. Fakulta má zájem, aby svým akademickým pracovnicím vytvořila podmínky pro rychlý návrat do práce, případně i spolupráci v průběhu rodičovské dovolené.

Křik dětí na chodbách, které se při čekání na zkoušku či konzultaci svých rodičů zjevně nudily, rozhodně na klidu před zkouškou nepřidal. Obtížné podmínky pro přebalení či nakojení, zabavení se dětí hrou jsou snad již minulostí a dětský pláč a nervozita okolí by měly na chodbách ustat. Na druhou stranu bylo i pro učitele velmi nepříjemné přerušovat zkoušení studentky s plačícím dítětem v náručí či vzniklé situace improvizovaně řešit.

V dětském koutku o rozměrech 38 m2 je možnost jak péče o dítě (přebalování, krmení, kojení), tak prostor pro hry již straších dětí do šesti let. Kromě her je místnost pokryta wi-fi, dále pak malou kuchyňkou pro ohřátí jídla, dětským nábytkem i sedacím koutem.

Přepokládáme, že si maminky vzájemně pomohou děti pohlídat, zajištění dozoru není plánováno. Prostor se nachází v blízkosti hlavního vchodu, klíče je možné si vyzvednout na vrátnici fakulty. Drobným nedostatkem projektu je, že hlavní vchod dosud není bezbariérový, nicméně to by mělo být brzy odstraněno.

PhDr. Karel Kovář, Ph.D.

Proděkan pro rozvoj







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.