Psychologie sportu v praxi aneb cesty ke sportovnímu úspěchu

29. listopadu 2010

Ve dnech 26. – 27. 11. 2010 se v prostorách FF UK v Praze uskutečnila mezinárodní konference s názvem Psychologie sportu v praxi aneb cesty ke sportovnímu úspěchu, kterou uspořádala Katedra psychologie FF UK v Praze ve spolupráci s Asociací psychologů sportu České republiky.

Cílem konference byla výměna zkušeností sportovních psychologů, které přispívají k efektivní práci se sportovci a trenéry, představení výsledků nejrůznějších výzkumů a jejich přesahů do praxe a také přiblížení oblasti psychologie sportu studentům psychologie a sportovních věd či sportovním trenérům.

Příspěvky na konferenci byly voleny tak, aby pokryly co nejvíce oblastí této zajímavé aplikované psychologické disciplíny, která disponuje potencemi rozvoje. Referujícími byli jak sportovní psychologové s dlouholetou praxí, tak studenti doktorských oborů či samotní sportovní trenéři. Největší pozornost zřejmě vzbudily příspěvky Rosse Halla z Glamorgan University ve Walesu, který byl s paralympioniky na OH v Pekingu, dále Mariana Jelínka, který je osobním trenérem Jaromíra Jágra a podílí se také na výchově mladých hokejistů či prof. Hany Válkové, která spolupracuje na vzdělávání fotbalových trenérů. Živě diskutovanými tématy byly např. otázky stresu ve sportovním prostředí, závodní úzkosti, využití imaginace na podporu sportovního výkonu a v neposlední řadě problémy přípravy a vzdělávání sportovních trenérů.

Příjemným překvapením celé akce bylo opravdu pozorné publikum, živě diskutující účastníci konference, kteří se zároveň vyslovili pro pořádání dalších akcí s touto tématikou. Zkrátka je zřejmé, že o psychologii sportu je zájem, řada jejích témat je otevřená ke zkoumání, reflektování z různých úhlů pohledu.

V Praze dne 28. 11. 2010                                                                

Mgr. Veronika Baláková, Doc. PhDr. Ilona Gillernová, CSc.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.