3. prosince 2010

Na konferenci Wikinomics Forum vystoupí ekonom Tomáš Sedláček

První prosincovou sobotu 4. 12. 2010 se na Filozofické fakultě UK uskuteční konference Wikinomics Forum 2010 na téma využití wikinomických principů v podnikání, médiích, vědě a státní správě. Na konferenci Wikinomics Forum vystoupí mimo jiné i ekonom Tomáš Sedláček. Hlavní makroekonomický stratég ČSOB a bývalý poradce prezidenta Václava Havla se ujme hlavní přednášky konference.

Wikinomics Forum se bude věnovat využívání principů otevřenosti, sdílení znalostí, globálnímu jednání a spolupráci na projektech či v rámci organizací. Mottem akce je: „Masová spolupráce mění vše.“ Ojedinělý koncept spojuje na jednom místě a v jeden den dvě konference: Wikinomics Forum a Wikinomii.

Forum bude věnováno nejenom ekonomii, ale zaměří se i na další aktuální témata současné rozvinuté informační společnosti, která zajímají doslova všechny. V hledáčku jednotlivých příspěvků se tak ocitne například posun ve vytváření a vnímání hodnot, vytváření virtuálních komunit, rizikové faktory a kriminalita v kontextu sociálního síťování, současná pedagogika v prostředí internetu nebo interaktivní komunikace s diváky některých pořadů v České televizi.  


Wikinomie je rodící se vědecká disciplína na pomezí ekonomie, IT a sociologie, která se zabývá principy masové spolupráce nejen v prostředí internetu. Myšlenka a poselství wikinomie vychází ze stejnojmenné knihy autora Dona Tapscotta a Anthonyho D. Williamse. Principy, které jsou v knize shrnuty, se však ve světě používají napříč obory již několik let. Kořeny myšlenky wikinomie úzce souvisí s rozvojem internetu a změnou jeho vnímání nejen jako zdroje informací, ale neoddělitelné a multifunkční součásti života nejen tzv. Síťové generace. Wikinomie přináší také nový pohled na svět obchodu v 21. století. Ukazuje, jak masová komunikace a internet mění svět a podnikání a přináší návod, jak inovativně využít současné internetové trendy. Pražské Wikinomics Forum je konference o myšlenkách a o příkladech, jak to někteří už dělají. V rámci konference proběhne i křest českého překladu knihy Wikinomie nakladatelství Fragment za účasti překladatele Dana France ze společnosti Unisona Studio.


Čtyři základní wikinomické principy:

K úspěchu v podnikání dnes už nestačí pouze intenzivně využívat tradiční manažerské strategie. Základní princi, kterými se nová spolupráce řídí:

1. Rovnocené propojování (Peering)

Způsob spolupráce lidí a organizací napřímo, sebeorganizovaně a síťově. Rovnocenná spolutvorba nahrazuje dosavadní hierarchické formy spolupráce daleko kolaborativnějším modelem.

2. Sdílení (Sharing)

Princip, který posouvá dosavadní proprietární uvažování o výrobcích, duševním vlastnictví a vědeckých znalostech směrem k jejich sdílení a společnému rozvíjení.

3. Otevřenost (Openness)

Otevřené přístupy týkající se nejen standardů a obsahu, ale i finanční transparentnosti a otevřené mysli vůči externím idejím a zdrojům.

4. Globální jednání (Acting Globally)

Působení na globální úrovni i ve smyslu překonávání fyzických a geografických bariér na úrovni korporace, firmy i jednotlivce.


Přednášející a témata přednášek

Bořivoj Brdička (Pedagogická fakulta UK) – „ S kým se sejdeme na cestě plochým světem za dlouhým chvostem aneb Jak by se mělo změnit školství v síťovém světě“

Daniel Franc (Unisona Studio) – „Vytvořte si komunitu: proč a jak?”

Tomáš Hajzler (PeopleComm) – „Na čem stojí práce lidí v 21. století?

Filip Hráček (Google) – „Google a wikinomický svět

Adam Javůrek (NextBig) – „Crowdsourcing

Jiří Kodera (Abakowiki) – „Jak wiki mění firmy

Lukáš Križko (VÚP Praha) – „RVP.cz: online učitelská komunita a využití principů otevřenosti, sdílení a spolutvorby

Pavlína Kvapilová (Česká televize) – „HydePark ČT24 a spolutvorba, „síťové“ aktivity České televize

Josef Průša – „3D tiskárny a open source

Jan Šeda (SkillDrive) – „Rizikové faktory a kriminalita v kontextu sociálního síťování

Josef Šlerka (FF UK, Ataxo) – „Sémantický význam Wikipedie

Martin Šmíd (ÚTIA) – „Zachraňte wikivědu“

Radek Vokál (Red Hat) – „Komunitní spolupráce a Red Hat

Ondřej Zaoral (ČSOB) – „Současné problémy reorganizací velkých firem a principy otevřenosti, zapojení a sdílení


Tomáš Sedláček – „Keynote – posun ve vytváření hodnot a způsobu zapojení lidí do tohoto procesu“


Konferenci organizují UISK FF UK (Ústav informačních studií a knihovnictví při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze), ÚTIA AV ČR (Ústav teorie informace a automatizace Akademie věd ČR), Unisona Studio s.r.o., GUG.cz (Google user group) a Wikimedia ČR. Partnery konference jsou Google, Abakowiki, Wikimedia ČR, HUB Praha a TyInternety.cz. Podrobné informace i možnost registrace na konferenci najdete na www.wikinomie.cz.


Místo konání: Filozofická fakulta UK, Palachovo náměstí, Praha







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.