Univerzita Karlova se prezentovala na veletrhu Gaudeamus

26. ledna 2011

Fronty dlouhé desítky metrů před horní i dolní pokladnou areálu, zcela zaplněný přednáškový sál a výstavní stánky oblepené studenty. To byl Veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus 2011, který proběhl 25. a 26. ledna na pražském Výstavišti. Univerzita Karlova u toho samozřejmě nemohla chybět.

Veletrh Gaudeamus je nejvýznamnějším zdrojem informací o možnostech pomaturitního studia. Letos zde bylo zastoupeno rekordních 153 vystavovatelů, více než 200 fakult a přes 3 000 studijních oborů, které lze studovat v České republice nebo na zahraničních školách.

Univerzita Karlova se prezentovala novým výstavním stánkem hned za vchodem do Křižíkova pavilonu.  Pro uchazeče o studium na naší alma mater zde byla připravena  univerzitní prezentace na velkoplošné obrazovce, své dotazy mohli konzultovat osobně s pověřenými zástupci UK, k dispozici bylo i nepřeberné množství informačních letáků.

Pro zájemce byl připraven krátký kvíz. Kdo správně odpověděl, mohl si odnést dárky s logem UK.

Zatímco uchazeče o studium na MFF UK nejvíce zajímaly přijímací zkoušky, respektive jejich prominutí, zájemci o obory na FF UK si teprve dělali jasno v tom, co všechno tato fakulta nabízí. Podle přítomných pracovnic z Referátu přijímacího řízení FF UK měli studenti v loňském roce zájem už o podrobnější informace ke konkrétním oborům, letos se zdálo, že se teprve rozhlížejí a chtějí základní informace třeba i k 10 oborům najednou. Daleko více je ale zajímalo, jestli během studia absolvují i nějakou praxi.

Jistou nevyhraněnost mezi maturanty ukázala i krátká anketa. I když do odevzdání přihlášek zbývá už pouhý měsíc, málokdo má zatím jasno, na které fakulty se přihlásí. „Zatím se chci přihlásit na FSV UK a Policejní akademii, na veletrhu se chci ještě podívat, jestli mě něco nezaujme,“ přiznala Petra, která letos končí studium na obchodní akademii v Praze. To gymnazistka z Kralup nad Vltavou měla alespoň jasno, že chce studovat na UK, zatím však váhá mezi právy, filozofií a FSV.

Usnadnit návštěvníkům rozhodnutí, kterou fakultu v rámci UK studovat, pomohly i dvě přednášky, na nichž zástupci vybraných institucí představili studijní programy, podmínky přijímacího řízení i možnost uplatnění absolventů škol.

(Lucie Kettnerová)







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.