25. listopadu 2010

Konference „Diagnostika, léčba a prevence závažných civilizačních onemocnění“

Dne 25.listopadu 2010 se v Plzni konala interdisciplinární konference Diagnostika, léčba a prevence závažných civilizačních onemocnění. Cílem bylo setkání mladých lidí zabývajících se biomedicínským výzkumem, prezentace jejich vědeckých výsledků a diskuse nejen nad možným propojením technického a biomedicínského výzkumu. Konference byla určena jak pregraduálním, tak postgraduálním studentům z celé České republiky. Pořadatelem byla Lékařská fakulta UK v Plzni, organizační výbor pracoval pod vedením prof.MUDr.V.Třešky, DrSc. a as. MUDr. J.Moláčka, Ph.D.

Akce byla podpořena grantem Univerzity Karlovy pro Specifický vědecký výzkum (SVV). Ve velmi příjemném prostředí kongresového centra hotelu Golden Fish se setkalo více než 120 účastníků, z toho 66 aktivních (43 ústních sdělení, 23 posterů). Účastníci konference přijeli z mnoha fakult celkem pěti univerzit České republiky. Většinu přednášek provázela velmi zajímavá diskuse, došlo k navázání celé řady kontaktů. Součástí konference byla soutěž o nejlepší sdělení jak v sekci pregraduálních, tak postgraduálních studentů.

Jako nejlepší práce v sekci pregraduálních studentů byla ohodnocena práce kolegyně Petry Vackové z Ústavu biologie Lékařské fakulty UK v Plzni „Molekulární mechanismy účinku s karcinomem asociovaných fibroblastů“ (autoři: Vacková P., Šrámek J., Gauner M, Skála M., školitel Hatina J.)

 Nejlepší práce v sekci postgraduálních studentů byla vyhlášena práce MUDr. Jana Škrhy ze 3. Interní kliniky 1.lékařské fakulty UK v Praze „Solubilní receptor pro pokročilé produkty glykace (sRAGE) a jeho ligandy jako nové potenciální markery cévních komplikací diabetu 1. a 2. typu“ (autoři Škrha J. jr., Kalousová M., Švarcová J., Germanová A., Kvasnička J., Landová L., Zima T, školitel Škrha J. sen.).


Další oceněné práce :

Jan Brůha a spol. (Vyčítal O., Kudrnovská E., Kopalová J., Tolar J., Skalický A., Vacková P., Mikuláš J., školitelé Liška V. a Třeška V. - LF UK v Plzni): Těžké toxické poškození jaterního parenchymu steatofibrózou – experimentální model na praseti domácím.

MUDr. Jan Baxa (spoluautor Moláček J., školitelé Třeška V. a Ferda J. – Chirurgická klinika, Klinika zobrazovacích metod FN Plzeň): Možnosti využití CT vyšetření s EKG synchronizací u aneuryzmatu abdominální aorty.

Mgr. Barbora Jankovičová a spol. (Škultéty Ĺ., Svobodová Z., Mader P., Řezáčová P., Dubrovčáková M., Lakota J., Bílková Z. - Univerzita v Pardubicích, Katedra biologických a biochemických věd): Epitopové mapování karbonické anhydrázy pomocí specifických autoprotilátek s cílem identifikovat hlavní imunodominantní struktury vhodné pro imunoterapii hematoonkologických onemocnění.

Ing. Mgr. Martina Nováková (spoluautor Vrba J. - Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, Kladno): Ovlivnění léčebného efektu radiofrekvenční ablací aplikací vhodných nanostruktur.

Souhrny všech přednesených prací a vystavených posterových sdělení jsou uvedeny v 88-stránkovém sborníku, který velmi kvalitně vytisklo nakladatelství Euroverlag Plzeň. Na závěr pouze vyslovím přání, abychom se v Plzni opět někdy setkali na takovéto interdisciplinární konferenci.


MUDr. J. Moláček, Ph.D.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.