2 x 19. Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty hostí výstavu Africká inspirace

27. ledna 2011

Devatenáct fotografií a devatenáct plastik, jejichž společným základem je vliv africké přírody a kultury tohoto pozoruhodného kontinentu, připravili pro návštěvníky skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy fotografka a cestovatelka Michaela Podlesná a sochař Pavel Boťa.

Prostoru klenutého výstavního skleníku na první pohled dominují Boťovy plastiky. Najdeme je na soklech i na podlaze, i když si cestu do návštěvníkovy mysli a pozornosti postupně klestí už při průchodu tropickým skleníkem, protože šplhají po stromech, visí na liánách nebo dřepí na holé půdě mezi rostlinami jako zamyšlený lidoop. Plastiky Pavla Boti jsou vytvořeny z mnoha materiálů. Jejich tvůrci byl zrovna tak dobrý řezaný plech, dráty, hutně opracované kovové pruty nebo dřevo, stejně jako pískovec nebo sádra kombinovaná s řezaným molitanem. Užití barvy je velmi střídmé, spíš výjimečné, vše je podřízeno zamýšlenému výrazu a stylu, který se snaží co nejvíc přiblížit tlumeným barvám a jemným odstínům přírodních materiálů. Jedinou barevně výraznější výjimkou je plastika ze skleněných střepů stavovaných ve formě. Byť do své kolekce umístil několik prostorových abstraktních plastik, autor diváka příliš netrápí krkolomnými stylizacemi lidských i zvířecích hlav, těl nebo jejich fragmentů, vyžraných tělíček a zámotků larev, skořápek mušlí, lastur, ulit nebo svinutých listů rostlin, vyjadřuje se srozumitelně a přímočaře. A přesto návštěvník může koumat, jestli ten patinovaný pískovec, co vypadá jako kus skály, není náhodou zkamenělá hypertrofovaná víceprstá sloní noha, která si právě vykročila z houští.

Jako zemi zaslíbenou zvířatům a jedinečným přírodním krásám, vidí Afriku fotografka Michaela Podlesná. Kolekci snímků ze Zanzibaru, Keni, Tanzanie a Jihoafrické republiky věnovala v první řadě jim – divokým šelmám, samotářům i odpočívajícím rodinkám lvů i pokojně se „pasoucím“ slonům. Další fotografie zachycují africkou krajinu v její jedinečnosti – s výraznými motivy stromů, skalních útvarů, kamenů, písečných dun, atolu ztraceného v moři, velebnou plochu jezera i vyschlou deltu řeky, která nikdy nedosáhla lůna oceánu. Snímky jsou plné detailů, které může návštěvník objevovat a které vzbuzují nebezpečnou touhu vydat se do exotických dálek.

Výstavu Africká inspirace ve skleníku Botanické zahrady PřF UK, Na Slupi 16, Praha 2, je možné navštívit denně od 10h do 15.30 včetně sobot a nedělí.

(Marie Kohoutová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.