22. února 2011

Totalitní Absurdistán. Začal 5. ročník mezinárodního projektu proti totalitě Mene Tekel

Výstavou Reflexe totality v umění a vzdělávání, kterou v Křížové chodbě Karolina v pondělí 21. února zahájil rektor UK prof. Václav Hampl, odstartoval 5. ročník mezinárodního projektu proti totalitě Mene Tekel. Jeho pořadatelem jsou občanské sdružení Umění bez bariér, Konfederace politických vězňů ČR, Univerzita Karlova, Hlavní město Praha a Ústav pro studium totalitních režimů.

Reflexe totality v umění a vzdělávání je ve výstavní části mezigeneračního projektu kurátora Michala Kuchty rozdělena do devíti částí. Tvoří ji tématické celky: „Plastiky, obrazy a fotografie Jiřího Sozanského, „Osud sochaře Šlezingera“, kolekce fotografií křesťanského poutního místa v Litvě „Hora křížů“, soubor dokumentů „Maďarsko 1945-1956,“ „Praha objektivem tajné policie“, studentské návrhy na budoucí důstojné využití věznice pro politické vězně tehdejšího Československa v Uherském Hradišti „Minulost za zdí“, výstava odhalující manipulaci totalitárního systému s dětským myšlením nazvaná „Propaganda pro nejmenší“, „Humor z Absurdistánu,“ neznámá satirická díla z archivu místopředsedy České unie karikaturistů, a výstava výsledků dětské výtvarné soutěže pro děti od 5 do 17 let „ANO svobodě, NE násilí,“ kterou organizátoři připravili ve spolupráci se základními uměleckými školami. Součástí vernisáže bylo předání cen vítězům. Výstava je otevřena od 22. 2. do 5. 3. denně od 10.00 do 18.00. Vstup zdarma.

nejmilejší objekty výstavy

Při vernisáži výstavy a slavnostním zahájení projektu Mene Tekel bylo představeno první české vydání knihy „Okupanti, táhněte domů!,“ jejímž editorem je Algis Mikša z Litvy. Křest knihy, souboru vzpomínek litevských vojáků, nedobrovolných účastníků okupace Československa v roce 1968, se uskutečnil za přítomnosti autora a editora knihy. České vydání publikace vzniklo za podpory Ministerstva zahraničí Litevské republiky a Velvyslanectví Litevské republiky v ČR. Záštitu převzal velvyslanec Litevské republiky v ČR Aurimas Taurantas, který se vernisáže zúčastnil.

malá galerie osobností vernisáže výstavy Reflexe totality v umění a vzdělávání, Karolinum, 21. 2. 2011

procházka výstavou Reflexe totality v umění a vzdělávání, Karolinum, 21. 2. 2011

Téma Reflexe totality v umění a vzdělávání není jen tématem výstavy, ale všech akcí projektu. Pro jeho návštěvníky jsou na toto téma připraveny filmové projekce televizních a filmových dokumentů a celovečerních filmů z filmových archivů, mezinárodní konference, literárně hudební večer „Za světlem Křížové cesty“ komponovaný na verše českých básníků – vězňů totality, diskuse u kulatého stolu na téma „Dcery 50. let“ se studenty a pamětníky za účasti novinářů a spisovatelů, cyklus koncertů „Rockem proti totalitě,“ koncert zpěvačky Jany Koubkové a kanadského jazzového houslisty Eda Vokurky, četné programy pro školy a tradičně sobotní fiktivní obnovený soudní proces s politickou vězeňkyní a umělkyní Dagmar Šimkovou, který uzavírá vědecký seminář Právnické fakulty UK „Politické procesy padesátých let.“

Součástí letošního Mene Tekel jsou dva národní dny - 23. února Den Maďarska, kde budou promítány amatérské filmy zachycujících revoluci roku 1956, a 24. února Den Polska s projekcí filmových dokumentů, které vznikly v letech 2010, 2007 a 2009, o procesu s polskými hippies a členy rockových a punckových kapel (Beats od Freedom), o okolnostech rozpoutání 2. světové války v Polsku (Přehlídka vítězů) a o socialistickém experimentu v krakovské čtvrti Nowa Huta, vybudované jako modelové socialistické ateistické město (Město bez Boha).

Vzpomínkou na oběti totalitních režimů i burcováním proti totalitě a násilí jsou veřejná shromáždění projektu Mene Tekel, pietní setkání u pamětní desky Senátu PČR 25. února v 11 hodin v Nerudově ulici a na závěr ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně v Chrámu sv. Víta v neděli 27. února ve 14 hodin.

Program projektu Mene Tekel

(Marie Kohoutová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.