25. února 2011

Asociace emeritních rektorů k diverzifikaci vysokého školství a neetickému chování akademických občanů

Asociace emeritních rektorů se na svém zasedání dne 17. února 2011 v Plzni shodla na neodkladné potřebě diverzifikace vysokého školství ČR. Je proto odhodlaná plně podporovat úsilí ČKR i RVŠ v tomto směru.

Diverzifikaci vysokých škol ČR chápe AER jako proces přístupný všem vysokým školám, do kterého budou vstupovat na základě svých autonomních rozhodnutí. Mimořádnou pozornost je v přípravě tohoto procesu potřeba věnovat otázkám hodnocení kvality jak tvůrčích činností, tak i vzdělávání.

AER vyzývá orgány odpovědné za přípravu tohoto procesu k maximální transparentnosti a otevřené komunikaci s akademickou obcí, jak poskytnutím prostoru, tak i iniciováním jejího aktivního průběhu.

V Praze  dne  23.  2.  2011


K otázkám případů neetického chování akademických občanů a o roli orgánů akademické samosprávy při jejich nápravě.

AER s politováním zaznamenává rostoucí trend etických pochybení a přestupků vůči morálnímu kodexu akademického občana. S ohledem na obecnou vážnost akademického prostředí a důležitost akademických činností ve společnosti jsou jakákoliv pochybení a zejména hrubé porušování pravidel etiky chování vážným nedostatkem, poškozujícím celou akademickou obec. Znepokojivá je zejména skutečnost, že orgány akademické samosprávy jsou při posouzení těchto skutků zcela, anebo téměř zcela nečinné. To pokládá AER za stav, který nelze tolerovat.

AER vyzývá akademickou obec škol, na nichž k pochybení, či k porušení pravidel etického chování došlo, k vytváření účinného tlaku na příslušné akademické orgány s cílem otevřeného projednání těchto nežádoucích jevů, vyvození závěrů směřujících k jejich nápravvě a omezení možných opakování. K tomu mají orgány akademické samosprávy možnost využít jak svých kompetencí, tak přirozené autority v rámci svého prostředí.

V Praze  dne  23.  2.  2011






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.