7. dubna 2011

Absolvent: Pojďte se naučit něco navíc!


Nastartujte úspěšně vaší profesní kariéru s Univerzitou Karlovou. UK pro vás připravila tradiční sérii přednášek, seminářů a kurzů Absolvent. Naučte se prezentovat, vyjednávat a připravte se na přijímací pohovor. Je pro vás připraveno celkem 10 přednášek a seminářů, 3 dvoudenní kurzy a 1 jednodenní kurz.



Program cyklu přednášek a kurzů


Platná právní úprava pracovně právních vztahů

čtvrtek 7. dubna 2011

Čas: 10.00 - 12.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: doc. JUDr. Margerita Vysokajová


V rámci přednášky by měli být posluchači seznámeni s platnou pracovněprávní úpravou a její aplikací v praxi, včetně upozornění na nejčastější chyby a jejich důsledky pro zaměstnance.

  • Pracovní poměr a dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (srovnání pozitivních a negativních důsledků uzavření uvedených vztahů z hlediska právního postavení zaměstnance)

  • Absolvent v pracovním poměru

  • možnost sjednání zkušební doby, pracovního poměru na dobu určitou

  • práva a povinnosti zaměstnance

  • mzda a plat

  • dovolená

  • ochrana těhotných žen a osob pečujících o děti v pracovněprávních vztazích

  • skončení pracovního poměru z pohledu změn právní úpravy od 1. 1. 2011

  • Registrace




Projektové řízení (dvoudenní kurz)

2011 a úterý 12. dubna 2011

Čas: oba dny 9.00 - 16.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: RNDr. Jana Vinšová


První den: Příprava a ověřování projektu, logický rámec projektu, projekty a organizační struktura organizace, začlenění projektového managementu, práce s lidskými zdroji - týmový management projektu, projektové plánování - činnosti, matice zodpovědností, implementační plány, plánování nákladů, analýza rizik, dokumentace, ilustrace využití výpočetní techniky, workshop, zpracování plánu projektu (logického rámce projektu) v týmech, diskuse nad jednotlivými projekty.

Druhý den: Proces řízení realizace projektu. Sledování výstupů projektu. Ilustrace řízení projektů s využitím IT nástrojů. Ukázka produktů MS Project 2007, MindManager a nadstavby JCV Gantt a dalších podpůrných nástrojů (databáze, MS Visio). Zkušenosti z praxe, doporučení pro různé pracovní oblasti (medicína, ekonomika, marketing, granty obecně, nezisková sféra).

Registrace



Možnosti práce v zahraničí

středa 13. dubna 2011

Čas: 14.00 - 16.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: PaedDr. Věra Kolmerová


EURES – Evropské služby zaměstnanosti, možnosti práce v Evropě

Práce v zahraničí

Co je třeba zvážit před odchodem do zahraničí

Kde najdete pomoc při hledání práce v zahraničí

Koordinaci sociálních systémů – je třeba myslet na budoucnost

EURES ČR

Tipy pro Vás

Přidaná hodnota EURES

Příklady z praxe

Registrace



Příprava na přijímací pohovor

čtvrtek 14. dubna 2011

Čas: 10.00 - 12.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: PhDr. Miloš Brunclík, PhD.

Přednáška určená budoucím absolventům studia na Univerzitě Karlově v Praze přiblíží hlavní zásady přípravy na přijímací pohovor. Studenti se seznámí s užitečnými radami, jak zpracovat životopis (CV) a motivační dopis v češtině i angličtině. Na přednášce si studenti budou moci prohlédnout příklady těchto dokumentů. Přednáška se dále zabývá způsobem komunikace uchazeče s potenciálním zaměstnavatelem a pravděpodobným scénářem průběhu přijímacího pohovoru. Studentům také poskytne některá doporučení, jak k přijímacímu pohovoru přistupovat a jak se vyrovnat s některými úskalími, která s přijímacím pohovorem souvisejí.

Registrace



Nová právní úprava v oblasti zaměstnanosti

čtvrtek 14. dubna 2011

Čas: 14.00 - 16.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: JUDr. Pavla Špinarová



  • Zaměstnání

  • Podnikání

  • Nezaměstnanost

  • Dotazy na činnost úřadu práce


Registrace



Strategie zvládání profesních nároků

pondělí 18. dubna 2011

Čas: 10.00 - 12.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: MUDr. Dagmar Schneidrová, CSc. ze Studentské poradny Ústavu zdraví dětí a mládeže, 3. lékařské fakulty UK v Praze



  • Hlavní zdroje stresu na začátku profesní kariéry v oblasti organizace a vedení pracoviště, interpersonálních vztahů, individuálních faktorů (přístup ke změnám, postoje, způsob myšlení, chování, životní styl, péče o zdraví).

  • Možnosti, jak se s potenciálními stresory vypořádávat a jak stresu předcházet.

  • Zhodnocení vlastních strategií zvládání životních nároků s pomocí dotazníku.

  • Diskuse o směrech a možnostech další práce na sobě na základě výsledků dotazníku.

  • K doplnění informací a jako svépomocný nástroj: Program antistresové intervence pro studenty vysokých škol, který je přístupný na webových stránkách 3. LF UK v české i anglické verzi (www.szu.cz/poradna/uspesnystudent). Program nabízí nástroje pro sebehodnocení, doporučení pro zvládání zátěže svépomocí i odkazy na specializované služby.

  • Registrace




Prezentační dovednosti (dvoudenní kurz)

úterý 19. dubna 2011 a středa 20. dubna 2011

Čas: oba dny 9.00 - 16.00

Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: MgA. Alena Špačková

Cílem této dvoudenní tréninkové průpravy je naučit účastníky připravit si působivou promluvu s pracovní problematikou, vytvořit si spolehlivou strukturu a následně myšlenky předat posluchačům v logické a přesvědčivé formě.


ZADÁNÍ PRO ÚČASTNÍKY: Na tento kurz si připravte mluvní vystoupení s pracovní problematikou. Máte dvě možnosti: buď 3-5 minutová ucelená promluva nebo úvod, část výkladu a závěr původně delší prezentace. Použijte pomůcky na něž jste zvyklí (notebook, flipchart…).

Registrace



Kreativita

čtvrtek 21. dubna 2011

Čas: 10.00 - 12.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: prof. PhDr. Marie Königová, CSc.

Kreativita není jen pro umělce. Kreativita = tvůrčí přístup k sobě i okolí. Pozitivní pohled na svět. Centrální životní hodnoty. Kultura komunikace: intra- a interpersonální komunikace. Slovní zásoba dětí a dospělých. Rychlost myšlení. Druhy inteligence. Co je důležité a co je naléhavé. Vitaminy pro duši.

Registrace


Práce s informacemi (dvoudenní kurz)

čtvrtek 21. dubna 2011 a pátek 22. dubna 2011

Čas: oba dny 9.00 - 16.00 Místo konání: Informačně-poradenské centrum UK, Celetná 13, Praha 1

Lektor: RNDr. Jana Vinšová

Zamyšlení nad oblastmi informací, knowledge managementem a IT technologiemi. Ukázka různých možností organizování informací. Praktické vyzkoušení produktů MS OneNote jako jednoduchého personálního systému, seznámení s myšlenkovými mapami v programu MindManager, koncept MS Office 2007 a 2010, možnost provázání dat z různých systémů, praktické příklady použití netriviálních vlastností uvedených programů. Ukázky dalších systémů - formou výkladu a demonstrace. Kurz je dvoudenní, první den zejména teoretický a druhý den více prakticky zaměřený.

Registrace


Nácvik kreativního myšlení

úterý 26. dubna 2011

Čas: 10.00 - 11.30 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: prof. PhDr. Marie Königová, CSc.

Definice kreativity, každodenní kreativita. Rituály. Slovní kreativita, synonyma, názvy podle abecedy, metafory,… Kde a jak vznikají myšlenek. Objem vědomostí. Metody kreativity: asociace, analogie, paradox, relevance, změna kvality,…Stimulace myšlení. Etapy tvůrčího procesu, Aktivizační techniky- brainstorming, mapy myšlenek.

Registrace


Sociální kreativita

úterý 26. dubna 2011

Čas: 12.30 - 14.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: prof. PhDr. Marie Königová, CSc.

Lidské potřeby. Abraham Maslow – trojúhelník potřeb. Hra mezi dáváním a přijímáním. Hravost aktivizuje myšlení, paměť, soustředění. Tvůrčí „hry“: verbální, asociace, úsloví o běžných věcech, vyprávěné příběhy, knížky jiné názvy,…Diagonální myšlení. Levá hemisféra – logická, uspořádání v čase. Pravá – pocitová, uspořádání v prostoru.

Registrace


Umění vyjednávat (jednodenní kurz)

středa 27. dubna 2011

Čas: 10.00 - 16.00 Místo konání: Zelená posluchárna č. 141, Celetná 20, Praha 1

Lektor: MgA. Alena Špačková

Všechno, na čem nám záleží, ať už je to spokojený život nebo úspěch v práci, závisí na naší dovednosti vyjednávat - sjednocovat rozdílné zájmy. Cílem přednášky "Umění vyjednávat" je seznámit posluchače s principy pozitivní strategie umožňující zvládnout i problematické situace a vyhnout se konfliktům. Tato strategie dovolí vyslovit názor pevně, a přitom jednat vlídně a s respektem k druhé straně. Posluchači se dozvědí, jak se na vyjednávání připravit i jakými fázemi je vystavěno vlastní vyjednávání. Jednotlivá doporučení si ověří na konkrétních praktických příkladech.

Registrace


Jak (ne)funguje komunikace

čtvrtek 28. dubna 2011

Čas: 10.00 - 12.00 Místo konání: KPC UK MFF, místnost č. 140, 1. patro, V Holešovičkách 2, Praha 8 Lektor: Mgr. Ivana Hubáčková

Schopnost komunikovat je jednou z nejčastěji požadovaných klíčových kompetencí na trhu práce. Patří k základním sociálním dovednostem. Účastníci semináře Jak (ne)funguje komunikace si sami vyzkouší, že dorozumění není zdaleka samozřejmé a jednoduché. Jasně si uvědomí potřebu věnovat pozornost okolnostem, kódování svých sdělení, opatrnosti při interpretování sdělení jiných lidí.

Registrace na Careermarket.cz


Motivace

čtvrtek 28. dubna 2011

Čas: 14.00 - 16.00 Místo konání: KPC UK MFF, místnost č. 140, 1. patro, V Holešovičkách 2, Praha 8 Lektor: Mgr. Ivana Hubáčková

Proč záleží na motivaci? Protože bez ní je těžší něčeho dosáhnout. V motivaci může spočívat veškerý rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Co je motivace a jak funguje, které faktory nejsnáze demotivují členy pracovních týmů a co motivuje konkrétně Vás, se dovíte na semináři.

Registrace na Careermarket.cz





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.