5. dubna 2011

Média, veřejné mínění a vzdělávací politika

V rámci semináře Využití médií ve vzdělávání proběhla, až téměř symbolicky v den učitelů, diskuse s ex-ministrem školství O. Liškou.

Besedu zahájil promluvou, ve které reflektoval nejen své působení na postu ministra školství, ale také současný stav vzdělávání a vzdělávací politiky. I přes jeho změnu působiště se nepřestává o problematiku v této oblasti zajímat a nadále ji považuje za prioritu naší společnosti.

Bývalý ministr nastínil svoji vizi ideálního stavu vzdělávání v České republice, kde zmínil čtyři hlavní pilíře, které tvoří dobrá škola, kvalitní učitel, úspěšný žák a aktivní rodič. Za jeden z nástrojů naplnění této vize považuje aspekt inkluze a participace ve vzdělávání. Vytváření inkluzivního prostředí by mělo být, podle Lišky, součástí práce každého učitele (jako příklad dobré praxe v této oblasti uvedl užití map vzdělávacího pokroku).

Zároveň kriticky zhodnotil promítání tématu školství do médií, které považuje za nedostačující. Jako hlavní bariéru rozvoje školství a dlouhodobou slabinu české vzdělávací politiky pokládá nejen nezájem české veřejnosti o tuto oblast, ale dokonce také absenci zájmu ze strany rodičovské populace: školství a vzdělávání u nás zatím není na rozdíl od jiných zemí téma, na kterém se dají vyhrávat a prohrávat volby.

Na závěr v uvolněné atmosféře ochotně odpovídal na dotazy studentek vztahující se k rozličným tématům. Celé setkání proběhlo v přátelském duchu.

Tímto bychom chtěly poděkovat panu Liškovi za návštěvu a čas, který nám věnoval a vedoucímu kurzu panu Karlovi Černému za zprostředkování.


Studentky 2.ročníku N Mgr obor školní pedagogika






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.