8. dubna 2011

Usnesení 110. zasedání Pléna České konference rektorů

Usnesení 110. zasedání Pléna České konference rektorů

Olomouc, 7. 4. 2011

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 110. zasedání následující usnesení:

1. ČKR vítá zřízení pracovní skupiny k věcnému záměru zákona o vysokých školách a žádá MŠMT o početnější zastoupení ČKR ve skupině.

2. ČKR zásadně nesouhlasí s návrhem výdajů státního rozpočtu na vědu a výzkum pro rok 2012, přijatým Radou pro výzkum, vývoj a inovace, který významně a neoprávněně poškozuje vysoké školy. ČKR důrazně žádá, aby institucionální podpora vědeckých institucí striktně respektovala požadavek zákona č. 130/2002 Sb., v platném znění, tj. aby byla určována výhradně výkony ve VaVaI.

3. ČKR žádá, aby rozpočet MŠMT pro vysoké školy v roce 2012 dosáhl alespoň výše roku 2010 a v letech následujících přiměřeně narůstal.

4. ČKR opětovně žádá MŠMT, aby dodrželo dynamiku čerpání prostředků z Operačních programů EU a aby urychlilo vyjednávání zejména tzv. velkých projektů Operačních programů.

5. ČKR nesouhlasí s krácením rozpočtu projektů Operačního programu VaVpI v průběhu jejich řešení.

6. ČKR podporuje snahy o zkvalitnění akreditačního procesu a o zjednodušení jeho administrativní náročnosti.

7. Komora soukromých vysokých škol ČKR ustavila odborné fórum pro formulování vlastních stanovisek zejména směrem k připravovaným legislativním změnám.

8. ČKR vyjadřuje solidaritu nejvýznamnější bulharské vysoké škole, Sofijské univerzitě sv. Klimenta Ochridského, kterou razantní krácení veřejné podpory a hrubá ingerence do majetkové autonomie donutily symbolicky zastavit činnost. ČKR považuje tuto politováníhodnou situaci za varování před podceňováním dostatečného veřejného financování vysokých škol a jejich autonomie.

V Olomouci dne 7. dubna 2011

Za Českou konferenci rektorů

Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

předseda










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.