19. dubna 2011

Studenti UK pomohou Japonsku

Chcete podpořit zemětřeseními sužované Japonsko a nevíte, jakou formu pomoci zvolit? Zakoupením vstupenky na benefiční koncert v pražském Rudolfinu, který se uskuteční 3. 5. 2011, můžete přispět na obnovu japonského školství. Podrobnější informace o koncertu nám poskytli Josef Vondráček, šéfdirigent Smíchovské komorní filharmonie, a Eliška Bendová, předsedkyně Smíšeného pěveckého sboru UK, Pedagogické fakulty.

Předprodej vstupenek přímo v prostorách vstupní haly Pedagogické fakulty UK probíhá dnes 19. 4. (8-16 hod.) a zítra 20. 4. (8-15 hod.)!

Jak a kdy vznikla myšlenka uspořádat benefiční koncert pro Japonsko?

Orchestr Smíchovská komorní filharmonie při Soukromé ZUŠ Music Art, Fakultní škole Univerzity Karlovy v Praze, již od počátku spolupracuje se studenty instrumentalisty a Smíšeným pěveckým sborem Univerzity Karlovy, PedF. Již potřetí pořádáme květnový Slavnostní koncert v prostorách pražského Rudolfina. První koncert byl vybrán jako oficiální doprovodná akce k předsednictví České republiky Evropské unii.

Přírodní katastrofa, která nedávno postihla Japonsko, nás z původního záměru slavnostního koncertu přivedla na myšlenku věnovat tento koncert vzpomínce a pomoci japonskému školství. A tak se zrodila myšlenka Benefičního koncertu – čeští studenti Japonsku. Návrh vzešel od pořadatele koncertu – SZUŠ Music Art – a byl kladně přijat nejen spolupořadatelem, kterým je Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska, ale i samotnými studenty zapojenými v orchestru a pěveckém sboru Pedagogické fakulty.

Nad koncertem převzalo záštitu Velvyslanectví Japonska v ČR – bylo to složité vyjednávání?

Současně s přijetím návrhu věnovat výtěžek z koncertu japonským kolegům jsme oslovili Velvyslanectví Japonska v ČR se žádostí o udělení záštity. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a za pár dní přišlo oficiální udělení záštity. I osobní vzkaz velvyslanectví svědčí o úctě a zájmu o tuto aktivitu.

Kam bude směřovat výtěžek koncertu?

Výtěžek z koncertu bude poukázán na sbírkový účet Velvyslanectví Japonska v ČR, a to na obnovu japonského školství spolu s darovací listinou pořadatele a partnerů koncertu.

Jak jste koncipovali program koncertu a koho na něm posluchači uslyší?

Květnové slavností koncerty a jejich program je tvořen s ročním předstihem. Umělecká rada orchestru pro letošní rok zvolila díla – Don Giovanni předehra, Exsultate Jubilate, Symfonie No. 25 g-moll a Korunovační mši C dur W. A. Mozarta. Posluchači si tyto skladby vyslechnou v podání Smíchovské komorní filharmonie, Smíšeného pěveckého sboru Univerzity Karlovy v Praze, PedF (sbormistr Jana Veverková) a sólové party přednesou Jana Bínová Koucká, Michaela Kapustová, Václav Lemberk a Jan Morávek. Dirigentem koncertu je Josef Vondráček.

Je tento benefiční koncert ojedinělou záležitostí v činnosti sboru, nebo se do podobných aktivit zapojujete dlouhodobě?

U obou účinkujících těles jde o první vystoupení tohoto charakteru.

Smíchovská komorní filharmonie je občanské sdružení, které vzniklo v roce 2006 při soukromé ZUŠ Music Art (fakultní škola PedF UK Praha). V čele souboru stojí umělecký vedoucí Josef Vondráček. Základnu tělesa tvoří žáci a pedagogové ZUŠ Music Art a studenti PedF UK; v repertoáru najdeme symfonická díla i filmovou či muzikálovou hudbu. Orchestr spolupracuje s řadou významných sólistů a umělců, vystupuje v Čechách i v zahraničí (Albánie, Francie).

Smíšený pěvecký sbor PedF UK Praha zahájil činnost v roce 1993, původně jako cvičný sbor nově koncipovaného oboru sbormistrovství. Později se začal uplatňovat také jako koncertní sbor katedry hudební výchovy. V současné době tvoří většinu stočlenného tělesa studenti sbormistrovství a hudební výchovy, pro které je členství ve sboru součástí výuky; jsou zde ale také posluchači jiných oborů, fakult a zahraniční studenti. Sbor má bohatý repertoár, který tvoří významná díla českých i světových autorů všech stylových období. Od roku 2000 je sbormistryní Mgr. et Mgr. Jana Veverková, vedoucí oboru sbormistrovství na PedF UK Praha.

Předprodej vstupenek (Studenti: 100 Kč; Dospělí: 150 Kč)

Rudolfinum (pokladna - tel.: +420 227 059 352, +420 227 059 227)

ZUŠ Music Art (reditel@musicart.cz)

Prodejní místa na Pedagogické fakultě UK ve dnech úterý 19. 4. (8-16 hod.) a středa 20. 4. (8-15 hod.) v prostorách vstupní haly

(Lucie Kettnerová)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.